Ιράκ: Χημικά όπλα έπεσαν στα χέρια των φανατικών ισλαμιστών

Ιράκ: Χημικά όπλα έπεσαν στα χέρια των φανατικών ισλαμιστών Facebook Twitter
0

Η ιρακινή κυβέρνηση ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι έχει χάσει τον έλεγχο μιας πρώην αποθήκης χημικών όπλων που έπεσε στα χέρια ισλαμιστών ανταρτών οι οποίοι συνδέονται με το ISIS. Όπως αναφέρει, δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να καταστρέψει ό, τι είναι αποθηκευμένο στην αποθήκη.

Σε επιστολή που έγραψε ο Πρέσβης του Ιράκ στον ΟΗΕ Mohamed Ali Alhakim, αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με το Russia Today,  ότι «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες» κατέλαβαν το συγκρότημα Muthanna στις 11 Ιουνίου. Βρίσκεται στα βόρεια της Βαγδάτης, και ήταν το κύριο κέντρο για την παραγωγή χημικών όπλων πριν από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Στην αποθήκη αυτή εξακολουθούν να βρίσκονται  2.500 ρουκέτες που περιέχουν το θανατηφόρο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν.

Σύμφωνα με το Associated Press, στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon, ο Alhakim ανέφερε ότι Ιρακινοί αξιωματούχοι έγιναν μάρτυρες λεηλασιών εκ μέρους των ανταρτών,  του εξοπλισμού πριν το σύστημα επιτήρησης τεθεί εκτός λειτουργίας.

 «Η κυβέρνηση του Ιράκ ζητά από τις Κράτη Μέλη των Ηνωμένων Εθνών να κατανοήσουν τη σημερινή αδυναμία του, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις για την καταστροφή των χημικών όπλων», αναφέρει επίσης ο Πρέσβης σύμφωνα το Reuters.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ