Το εύρημα
Ειδώλιο που αποδίδει την ινδική θεότητα Lakhsmi
ελεφαντόδοντο
ύψος 24,5 εκ., πλάτος 5 εκ.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης
Οι επαφές των πολιτισμών της Μεσογείου με λαούς τόσο μακρινούς όσο οι Ινδοί και οι Κινέζοι είναι καλά τεκμηριωμένες αρχαιολογικά και στις δύο περιοχές και θα μας απασχολούν στη στήλη από καιρού εις καιρόν, μιά και παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ένα από τα σπουδαιότερα τεκμήρια της εμπορικής επαφής των Ινδών με τους Ρωμαίους, είναι το ελεφάντινο ειδώλιο της θεότητας Lakhsmi που βρέθηκε στην Πομπηία. Ως γνωστόν η πόλη καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου τον Αύγουστο του 79 μ.Χ., επομένως το ειδώλιο οπωσδήποτε εισήχθη στην Ευρώπη πριν από το έτος αυτό.
Πρόκειται για ένα μικρό ολόγλυφο έργο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και από άποψη στυλιστική, διότι εμφανίζει κλασικιστικές επιδράσεις. Οι εικόνες της Αφροδίτης που έφτασαν με τους Έλληνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσω της Βακτρίας στην Ινδία επηρρέασαν την τοπική τέχνη και έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ένα τέτοιο προϊόν μίξης πολιτισμών ταξίδεψε πάλι πίσω στη Μεσόγειο.
Το αίθριο της Οικίας του Ινδικού Ειδωλίου, Πομπηία
Το ειδώλιο της θεάς Lakhsmi ήρθε στο φως το 1938 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Amedeo Maiuri στα ερείπια της κατοικίας ενός εμπόρου (την επονομαζόμενη 'Οικία του Ινδικού Ειδωλίου') στη λεγόμενη Οδό της Αφθονίας στην Πομπηία. Το ειδώλιο ήταν τοποθετημένο σε ένα ξύλινο κουτί. Φέρει οπή στο πάνω μέρος του και ίσως ήταν λαβή καθρέφτη ή εξάρτημα κάποιου επίπλου.
Η Lakhsmi είναι θεότητα της ομορφιάς και της γονιμότητας στην ινδουϊστική μυθολογία. Η θεά εικονίζεται εδώ γυμνή, να φορά μόνον βαριά κοσμήματα: διάδημα, βαρύ περιδέραιο και πολλά βραχιόλια στα χέρια και τα πόδια. Τα μαλλιά της πολύ μακριά, χτενισμένα περίτεχνα, πέφτουν στους ώμους και μέχρι τη μέση της. Πλαισιώνεται από δύο μικρούς συνοδούς που μεταφέρουν τα είδη καλλωπισμού αυτής της όμορφης γυναίκας.
σχόλια