Η ερωτική ζωή του Δία σε ένα αναμενόμενα πολύπλοκο διάγραμμα

Η ερωτική ζωή του Δία σε ένα αναμενόμενα πολύπλοκο διάγραμμα Facebook Twitter
8

Ο Δίας δαφνοστεφανωμένος σε χρυσό στατήρα της Λαμψάκου στη Μυσία (360-340 π.Χ.)

Μια ομάδα ειδικών στο σχεδιασμό οπτικοποίησης δεδομένων ανέλαβε το τιτάνιο έργο να σχεδιάσει ένα ιδιότυπο γενεαλογικό σχήμα με βάση τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων στην ερωτική ζωή του Δία. Το αποτέλεσμα αποδεικνύεται τόσο εντυπωσιακό και εκ πρώτης όψεως περίπλοκο, όσο προφανώς ήταν η ερωτική δραστηριότητα του βασιλιά των Θεών.

Ο Δίας σημειώνεται με τις παχιές μαύρες γραμμές στο σχέδιο. Στο εσωτερικό των κύκλων βρίσκονται τα ονόματα των ερωμένων του οι οποίες συνδέονται με χρωματιστές γραμμές με τα παιδιά που προέκυψαν από τη σχέση με το θεό. Στο κέντρο του διαγράμματος σημειώνονται οι πρόγονοι του θεού και ως λεπτοί κύκλοι οι αδελφικές σχέσεις.


Πατώντας οποιοδήποτε όνομα μέσα σε αυτό το διάγραμμα αναδύεται ένα παράθυρο με λίγες χρήσιμες πληροφορίες για την ταυτότητα του προσώπου.

Πατώντας τα ονόματα των συγγραφέων αριστερά μπορείτε να απομονώσετε τις πληροφορίες που δίνει ο καθένας για τον Δία.

Κάτω αριστερά τα εργαλεία περιήγησης και είστε έτοιμοι. Καλή περιήγηση :)

Αρχαιολογία & Ιστορία
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Ασχετο με την πολυ καλη δουλεια της κ Πλιατσικα στη στηλη και τις απαντησεις της σε αποριες αναγνωστων οπως οι δικες μου....αλλα βλεπω οτι η ομοφοβια ορισμενων αναγνωστων δεν συγκρατειται...γι αυτο και οι αρνητικες ψηφοι φανταζομαι! Αν σας χαλασα την "ιδανικη" σας εικονα για την αρχαιοτητα, χαιρομαι γι αυτο...!!!ΥΓ κ. Πλιατσικα συγγνωμη για το εκτος θεματος σχολιο μου αυτο.
Δεν μπορεσα να διαβασω το διαγραμμα....περιεχει ομως την ερωτικη σχεση του Δια με τον Γανυμηδη??? Η κοπηκε απ τη "χριστιανικη" λογοκρισια? Η μηπως επειδη αυτη η σχεση δεν απεφερε απογονους μπαινει σε αλλη κατηγορια?
Πράγματι η σχέση αυτή παραλείπεται, καθώς σκοπός του διαγράμματος φαίνεται να είναι η παραγωγή ενός γενεαλογικού σχήματος, άρα ενδιαφέρει η καταγραφή των απογόνων από τις σχέσεις αυτές. Ωστόσο οι περισσότεροι συγγραφείς βεβαιώνουν ότι το όμορφο αγόρι από τη Φρυγία ήταν ευνέτης του Δία και θα άξιζε να καταγραφεί κι εδώ η σχέση. Ας σημειώσω πάντως ότι ο Σωκράτης δεν πίστευε ότι η σχέση του Δία με τον Γανυμήδη είχε ερωτικό υπόβαθρο, αλλά ήταν περισσότερο πνευματική.
Σε ευχαριστω για την εμπεριστατωμενη απαντηση, αν και τη λεξη "ευνετης" πρωτη φορα την ακουω...Γνωριζοντας βεβαια αρκετα για την αρχαιοτητα, οπως και για την προσπαθεια του Σωκρατη να αναγαγει τις σαρκικες σχεσεις σε κατι "ανωτερο" ή "πνευματικοτερο" (ξαπλωσε με τον ωραιοτερο αντρα της Αθηνας τον Αλκιβιαδη και δεν εκαναν ερωτα?) φανταζομαι οτι θα συμφωνουσες πως ,προ χριστιανικης "ηθικης" , οπου οι αντρες ηταν περιπου ελευθεροι να κανουν ο,τι θελουν στο σεξ, και με καθιερωμενη την παιδεραστια (οχι με τη σημερινη εννοια) ο Διας θα απηγαγε εναν ομορφο νεαρο ....μονο για να τον κοιταζει? Η λογικη (και η ζωη στην πραξη και σημερα) μας λεει το αντιθετο..