Η ερωτική ζωή του Δία σε ένα αναμενόμενα πολύπλοκο διάγραμμα

Η ερωτική ζωή του Δία σε ένα αναμενόμενα πολύπλοκο διάγραμμα Facebook Twitter
8

Ο Δίας δαφνοστεφανωμένος σε χρυσό στατήρα της Λαμψάκου στη Μυσία (360-340 π.Χ.)

Μια ομάδα ειδικών στο σχεδιασμό οπτικοποίησης δεδομένων ανέλαβε το τιτάνιο έργο να σχεδιάσει ένα ιδιότυπο γενεαλογικό σχήμα με βάση τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων στην ερωτική ζωή του Δία. Το αποτέλεσμα αποδεικνύεται τόσο εντυπωσιακό και εκ πρώτης όψεως περίπλοκο, όσο προφανώς ήταν η ερωτική δραστηριότητα του βασιλιά των Θεών.

Ο Δίας σημειώνεται με τις παχιές μαύρες γραμμές στο σχέδιο. Στο εσωτερικό των κύκλων βρίσκονται τα ονόματα των ερωμένων του οι οποίες συνδέονται με χρωματιστές γραμμές με τα παιδιά που προέκυψαν από τη σχέση με το θεό. Στο κέντρο του διαγράμματος σημειώνονται οι πρόγονοι του θεού και ως λεπτοί κύκλοι οι αδελφικές σχέσεις.


Πατώντας οποιοδήποτε όνομα μέσα σε αυτό το διάγραμμα αναδύεται ένα παράθυρο με λίγες χρήσιμες πληροφορίες για την ταυτότητα του προσώπου.

Πατώντας τα ονόματα των συγγραφέων αριστερά μπορείτε να απομονώσετε τις πληροφορίες που δίνει ο καθένας για τον Δία.

Κάτω αριστερά τα εργαλεία περιήγησης και είστε έτοιμοι. Καλή περιήγηση :)

Αρχαιολογία & Ιστορία
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Ασχετο με την πολυ καλη δουλεια της κ Πλιατσικα στη στηλη και τις απαντησεις της σε αποριες αναγνωστων οπως οι δικες μου....αλλα βλεπω οτι η ομοφοβια ορισμενων αναγνωστων δεν συγκρατειται...γι αυτο και οι αρνητικες ψηφοι φανταζομαι! Αν σας χαλασα την "ιδανικη" σας εικονα για την αρχαιοτητα, χαιρομαι γι αυτο...!!!ΥΓ κ. Πλιατσικα συγγνωμη για το εκτος θεματος σχολιο μου αυτο.
Δεν μπορεσα να διαβασω το διαγραμμα....περιεχει ομως την ερωτικη σχεση του Δια με τον Γανυμηδη??? Η κοπηκε απ τη "χριστιανικη" λογοκρισια? Η μηπως επειδη αυτη η σχεση δεν απεφερε απογονους μπαινει σε αλλη κατηγορια?
Πράγματι η σχέση αυτή παραλείπεται, καθώς σκοπός του διαγράμματος φαίνεται να είναι η παραγωγή ενός γενεαλογικού σχήματος, άρα ενδιαφέρει η καταγραφή των απογόνων από τις σχέσεις αυτές. Ωστόσο οι περισσότεροι συγγραφείς βεβαιώνουν ότι το όμορφο αγόρι από τη Φρυγία ήταν ευνέτης του Δία και θα άξιζε να καταγραφεί κι εδώ η σχέση. Ας σημειώσω πάντως ότι ο Σωκράτης δεν πίστευε ότι η σχέση του Δία με τον Γανυμήδη είχε ερωτικό υπόβαθρο, αλλά ήταν περισσότερο πνευματική.
Σε ευχαριστω για την εμπεριστατωμενη απαντηση, αν και τη λεξη "ευνετης" πρωτη φορα την ακουω...Γνωριζοντας βεβαια αρκετα για την αρχαιοτητα, οπως και για την προσπαθεια του Σωκρατη να αναγαγει τις σαρκικες σχεσεις σε κατι "ανωτερο" ή "πνευματικοτερο" (ξαπλωσε με τον ωραιοτερο αντρα της Αθηνας τον Αλκιβιαδη και δεν εκαναν ερωτα?) φανταζομαι οτι θα συμφωνουσες πως ,προ χριστιανικης "ηθικης" , οπου οι αντρες ηταν περιπου ελευθεροι να κανουν ο,τι θελουν στο σεξ, και με καθιερωμενη την παιδεραστια (οχι με τη σημερινη εννοια) ο Διας θα απηγαγε εναν ομορφο νεαρο ....μονο για να τον κοιταζει? Η λογικη (και η ζωη στην πραξη και σημερα) μας λεει το αντιθετο..