Πού θα φας στο νησί;

Πού θα φας στο νησί; Facebook Twitter
M-eating
0

Θαλασσάκι, Τήνος
22830 31366
Είναι πάνω στο κύμα και δικαιολογεί απόλυτα το όνομά του, Tο Θαλασσάκι, στην Τήνο, στην περιοχή Υστέρνια. Η φήμη για τη νοστιμιά της κουζίνας του έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού. Η Αντωνία Ζάρπα μαγειρεύει με την καρδιά της αξιοποιώντας τα λαχανικά από το μποστάνι της και τα ντόπια προϊόντα. Άπαιχτες μελιτζάνες, ψημένες στη σχάρα, με πικάντικη γεύση, χταπόδι στο φούρνο με πετιμέζι και μύδια με ντομάτα που απογειώνει γευστικά η μαστίχα. Πιάτα που μοσχοβολούν κυκλαδίτικο καλοκαίρι.

Καφεπαντοπωλείο, Φολέγανδρος
22860 41436
Η Φολέγανδρος είναι μαγικό νησί και οι τοπικές συνταγές εκφράζουν τη λιτότητα του τόπου. Στο Καφεπαντοπωλείο στην Άνω Μεριά θα πάρεις καλή γεύση από τα χειροποίητα ζυμαρικά ματσάτα που φτιάχνει η κυρία Ειρήνη και τα συνοδεύει με κρέας κοκκινιστό. Φαγητό μαμαδίστικο. Δοκίμασε και το ντόπιο φρέσκο τυρί, σουρωτό από αιγοπρόβειο γάλα.

Μασασούρα, Ρόδος
Μαριτσά, Ρόδος, 22410 48109
Στο Νησί των Ιπποτών υπάρχουν μέρη που υμνούν την ντόπια γαστρονομία σε πείσμα της τουριστικής λαίλαπας. Στο χωριό Μαριτσά το εστιατόριο «Μασασούρα» εδώ και δύο δεκαετίες έχει βρει τη θέση του σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1932. Στη γοητευτική αυλή του θα γευτείς υπέροχα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και πλιγούρι, χειροποίητες παραδοσιακές πίτες και σταβλίσια μπριζόλα που ψήνεται μαστόρικα στη σχάρα.

Θέα, Πάρος
Πούντα, Πάρος, 22840 91220
Η κουζίνα της Θέας στην Πούντα της Πάρου είναι... αντισυμβατική, αν την αντιμετωπίσεις με τα κλασικά κριτήρια ενός καλού νησιώτικου εστιατορίου, καθώς φημίζεται για τις πολίτικες νοστιμιές της. Ο ιδιοκτήτης της Νίκος Κουρουμλής μετέφερε την πολίτικη κληρονομιά του και μαζί την αγάπη του για τον οίνο. Η φήμη της κάβας του με ελληνικά κρασιά ποιοτικά, παλαιές χρονιές και σπάνιες ετικέτες ξεπερνάει τα σύνορα του νησιού. Θα δοκιμάσεις παστουρμαδόπιτα για δυνατούς παίχτες, καπνιστή μελιτζάνα με πλιγούρι και γιαούρτι και αρνάκι παλατιανό μαγειρεμένο με βερίκοκα. Οι λάτρεις του κρασιού έχουν τη δυνατότητα να γευτούν κρασιά που δεν θα βρουν εύκολα αλλού.

Ελληνικό Καφενείο, Σύρος
22810 89248
Το Ελληνικό Καφενείο τιμά την παράδοση του αρχοντικού νησιού της Σύρου σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο πάνω στην πλατεία της Ερμούπολης. Κάτω από τις μαρμαρόκτιστες καμάρες με θέα το επιβλητικό Δημαρχείο θα πιεις τον καφέ σου και θα τσιμπολογήσεις νόστιμους μεζέδες, φτιαγμένους με τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου, πλούσιες σαλάτες και πιάτα φτιαγμένα με μεράκι. Μια καλή και νόστιμη πρόταση για όλες τις ώρες της μέρας.


Πού θα φας στο νησί; Facebook Twitter
Θαλασσάκι

Μαρουσώ, Αμοργός
Αρκεσίνη, Αμοργός, 22850 72331
Η μαμά Μαρουσώ στην ομώνυμη παραδοσιακή ταβέρνα στην Αρκεσίνη της Αμοργού ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70 να μαγειρεύει την αμοργιανή κουζίνα. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας συνεχίζεται απ' όλη την οικογένεια. Τα ζαρζαβατικά είναι από τον κήπο τους και θα το νιώσεις στη νοστιμιά των κολοκυθοκεφτέδων. Γλείφεις και τα δάχτυλά σου όταν δοκιμάζεις το λεμονάτο κατσικάκι και το εξαιρετικό πατατάτο με γίδα.

Στέφανος, Σκύρος
Μαγαζιά, Σκύρος, 22220 91272
Τα χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια βγαίνουν από το τηγάνι τσιτσιριστά και η φρεσκάδα τους τρυπάει τα ρουθούνια στην ταβέρνα «Στέφανος» πάνω στην παραλία Μαγαζιά της Σκύρου. Το βλέμμα ταξιδεύει στη γαλάζια θάλασσα που αστραποβολεί και τα ευωδιαστά γεμιστά που έρχονται στο τραπέζι καταφέρνουν να αποσπάσουν την προσοχή σου. Χαλαρό περιβάλλον και φιλική εξυπηρέτηση.

Σελήνη, Σαντορίνη
Πύργος Σαντορίνης, 22860 22249
Η γαστρονομία της Σαντορίνης ήταν διαφορετική πριν από 30 χρόνια. Ήταν τότε που ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης άνοιξε το εστιατόριο Σελήνη και ταυτόχρονα τον δρόμο για να γίνει το νησί του ηφαιστείου διεθνής γαστρονομικός προορισμός. Αυτήν τη σεζόν η κουζίνα μεγαλουργεί με πιάτα δημιουργικά, όπως χτένια, καβούρι ρεβιθάδα, κολοκυθάκι, πιπερόριζα, βούτυρο κακάο και µυρωδικά ή ο μπακαλιάρος του Αιγαίου που γίνεται ποσέ και παντρεύεται με σκορδάτη σαντορινιά φάβα, στρείδια, γρανίτα λάιµ, κάππαρη, κρεμμύδι πίκλα και πέρλες από κουρκούτι. Στο all day Selene meze & wine θα συνοδεύσεις το κρασί σου με εκπληκτική ποικιλία κυκλαδίτικων τυριών και αλλαντικών, ντοματοκεφτέδες σε πιτούλες με σος φάβας, ντολμαδάκια με σος αυγολέμονο. Στο Σελήνη θα φας εξαιρετικά και θα απολαύσεις τη μοναδική φιλοξενία.

M-eating, Μύκονος
22890 78550
Το M-eating στην καρδιά της Μυκόνου, σε ένα παραδοσιακό κτίριο από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με έναν κήπο-κόσμημα, σε ταξιδεύει με τις γεύσεις του στην τοπική γαστρονομία. Ο Μυκονιάτης Παναγιώτης Μενάρδος, σεφ και ιδιοκτήτης, έχει μεγαλώσει με τα φαγητά του νησιού του που τιμά στην κουζίνα του, χαρίζοντάς τους μια μοντέρνα προσέγγιση. Εξαιρετική κρεμμυδόπιτα, φτιαγμένη με τυροβολιά, φιλέτο ψαριού με σάλτσα γαλλική μπουγιαμπέσα πάνω σε πουρέ πατάτας και αλμύρα μαζεμένη από τα βράχια της Μυκόνου, καλοφτιαγμένη παραδοσιακή μελόπιτα στο τηγάνι.

Salt, Ίος
Μυλοπότας, Ίος, 22860 92217
Το Salt πάνω στην παραλία του Μυλοπότα στην Ίο προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον που σε παρασύρει όμορφα στους δικούς τους ρυθμούς. Ο συνιδιοκτήτης Νίκος Αρχολέκας, αν και σπούδασε Οινολογία, θέλησε να εκφράσει την αγάπη του για το κρασί με τα ντόπια προϊόντα. Στην κουζίνα ο σεφ Δημήτρης Μαγκάκης μαγειρεύει με κέφι, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα φημισμένα τοπικά τυριά και ζαρζαβατικά. Στο μενού φιγουράρουν η ψητή μελιτζάνα με ντομάτα, φέτα και άφθονο δυόσμο, το μανούρι με κρούστα από φιστίκι και γλυκό βύσσινο, το κοτόπουλο μαγειρεμένο με μαστίχα Χίου, πράσο και φινόκιο, αλλά και το καλαμάρι με κουσκούς που ευωδιάζει θρούμπι και ρίγανη. Η λίστα κρασιών είναι καλοστημένη και δίνει ιδέες για να παντρέψεις όμορφα το φαγητό σου με ένα καλό κρασί.

Ερημίτης, Παξοί
26620 31957
Ένα νησί-καταπράσινη «μπουκιά» στην αγκαλιά του Ιονίου και στη δυτική πλευρά, στο χείλος των βράχων, βρίσκεται το εστιατόριο «Ερημίτης». Φημίζεται για το μοναδικό ηλιοβασίλεμα αλλά και για την εξαιρετική δημιουργική ελληνική κουζίνα του. Το καλό χέρι του σεφ Μιλτιάδη Αρμένη θα το ανακαλύψεις στη γεμιστή μελιτζάνα με φρέσκο τυρί και σάλτσα ελληνικού καφέ αλλά και στο σταρότο με μελιτζάνες και καψαλισμένη φέτα. Το γλυκό σαν μουσακάς κάνει την έκπληξη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ