Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου;

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Λευτέρης Λαζάρου
0

Όσοι έχουν γνωρίσει τον Λευτέρη Λαζάρου, όχι μόνο μέσα από τη μαγειρική του, θεωρούν ότι είναι «άνθρωπος έξω καρδιά». Τον διακρίνει αστείρευτο χιούμορ, εκτός από το πάθος για την κουζίνα. Γι' αυτό και ο καινούργιος χώρος του που στήθηκε δίπλα ακριβώς στο Βαρούλκο στο Μικρολίμανο έχει ανοίξει πανιά «για να γίνονται μαθήματα μαγειρικής, εκθέσεις τέχνης, ακόμη και εκδηλώσεις», λέει ο άοκνος σεφ και προσθέτει: «Tις Κυριακές τα μεσημέρια στρώνω τραπέζι για φιλικές παρέες και οικογένειες που συντροφεύει ζωντανή μουσική. Χαίρομαι που βλέπω τα παιδιά των πελατών μου, που τα γνωρίζω από μικρά, να έρχονται και να διασκεδάζουν». Το ολοκαίνουργιο «σπίτι» του Λευτέρη είναι στο κτίριο όπου στεγαζόταν το παλιό ιστορικό «Αγλαμαίρ» στο Μικρολίμανο. Ο χώρος, που μοιράζεται σε δύο επίπεδα, έχει φτιαχτεί με γούστο και αποπνέει λιτή κομψότητα. Άπλετη θέα στη θάλασσα και ένα δάσος από τα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών συνθέτουν ένα όμορφο κάδρο. Η σάλα είναι άνετη και φιλόξενη και στη μια πλευρά έχει στηθεί η μουσική σκηνή με τους εξαιρετικούς μουσικούς που κρατούν ευχάριστη συντροφιά με ήχους του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη και του Ξαρχάκου. Είναι μαγικό που όλοι γίνονται μια παρέα και σιγοτραγουδούν. Η θαλασσινή κουζίνα κρατάει τα σκήπτρα με ωραίους μεζέδες που σιγοντάρουν την καλή διάθεση. Στο τραπέζι προσγειώνεται η ρεγγοσαλάτα με τη βελούδινη υφή που ενισχύεται με κρεμμυδάκι στιφάδο (€4,50). Οι μεταξένιες φετούλες από αυγοτάραχο Μεσολογγίου συνδυάζονται στο πιάτο με πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας (€14). Μικρές μπουκιές με ένταση. Ωραιότατο το καρπάτσο λαυράκι, που είναι μαριναρισμένο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σχοινόπρασο (€13) και ευωδιάζει θάλασσα, χάρη στην πολύ καλή πρώτη ύλη. Κλασική αξία το χταπόδι το λιαστό (€18), που είναι σωστά ψημένο, μαστιχωτό και ζουμερό. Ο Λαζάρου «παίζει» με το πεϊνιρλί, που του χαρίζει μια θαλασσινή διάσταση με τη γέμιση ψιλοκομμένων θαλασσινών (€18) μέσα στην αφράτη ζύμη. Το κρασί της Σαντορίνης ενισχύει την καλή διάθεση και η γεύση από το τηγανητό καλαμάρι, σαν αφρός, που συνοδεύει ευωδιαστή τσάτνεϊ κολοκυθιού και δυόσμου (€15), ξυπνάει μνήμες της παιδικής ηλικίας. Το γλέντι των γεύσεων έρχεται να ενισχύσει ένα παραδοσιακό ζυμαρικό, το μαντί, που ο σεφ γεμίζει με χταπόδι και chorizo (€22) και το πάει ένα βήμα παραπέρα. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις με επιτυχία συνδυασμούς υλικών και γεύσεις που έχουν δοκιμαστεί στο πέρασμα του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να μιλήσεις στις προτιμήσεις νεότερων γενεών που ενδεχομένως έχουν περισσότερα ερεθίσματα. Στο συγκεκριμένο πιάτο υπάρχει μια δόση δημιουργικότητας στην κλασική προσέγγιση. Τα επιδόρπια είναι μικρά έργα τέχνης διά χειρός του pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη. Ο αφράτος Baba με ούζο (€7) σαγηνεύει, το ίδιο και η κολασμένη σοκολατόπιτα με σοκολάτα Valrhona bitter 70%, καρύδια και παγωτό (€10). Με τη γλύκα στο στόμα θα φύγεις, νιώθοντας ξανά την απόλυτη ευεξία που χαρίζουν οι ωραίες στιγμές.

☛ Βαρούλκο, Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, 210 5228400

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Στην Αιόλου όπως παλιά. Φωτό: Πάτρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ότι πιο φρέσκο στην πολυφωνική και πολυγευστική πλατεία της Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας είναι το «Στην Αιόλου όπως παλιά», ένα εστιατόριο το οποίο ψάχνει το νήμα της παράδοσης του καθημερινού ουζερί-μεζεδοπωλείου που θα ερεθίσει τη φαντασία σου με μεγάλη ποικιλία από μεζέδες και θα σε χορτάσει με νόστιμο φαγητό. Με την πρώτη κιόλας επίσκεψή σου θα καταλάβεις ότι το «Στην Αιόλου» πετυχαίνει τον στόχο του με φαγητό τίμιο και καλοφτιαγμένο σε ένα περιβάλλον που σε αγκαλιάζει και σου δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσεις. Ο σεφ Παναγιώτης Παπανικολάου, με καταγωγή από την Κάσο, αναλαμβάνει να σε ταξιδέψει με τις γεύσεις του σε όλη την Ελλάδα. Ο κατάλογος έχει πολλές προτάσεις από μπουρέκια, σαγανάκια, τηγανιές και μεζέδες με γαλακτοκομικά, χορταρικά και κρεατικά, έως και ορεκτικούς μεζέδες από τη θάλασσα. Όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις και να σιγοντάρεις τα πιάτα με τσίπουρο, ούζο ή κρασί. Από τους μεζέδες με χορταρικά την όρεξή μου κέντρισε ένα πιάτο ιδιαίτερο, με πρωταγωνιστή το κρητικό σταμναγκάθι που γίνεται γιαχνί με κρεμμύδι και λεμόνι και σερβίρεται με φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους (€6). Πρόκειται για ένα πιάτο με συγκλονιστική νοστιμιά, που σε μαγεύει η απλότητά του. Στην Κρήτη δεν συνηθίζεται το σταμναγκάθι να μπαίνει στο τσουκάλι γιαχνιστό. Εδώ ο σεφ κράτησε«ζωντανό» το χόρτο, που αφήνει τη διακριτική πικράδα του στην επίγευση και ισορροπεί ιδανικά με τη γλύκα του κρεμμυδιού και τη δροσιά της ντομάτας. Ωραία εμφάνιση αλλά και γεύση αποκαλύπτουν οι λευκαδίτικες φακές σαλάτα που συνδυάζονται με ψιλοκομμένο σέλερι, χρωματιστές πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα σε λαδολέμονο με μοσχολέμονο και στην κορυφή μανούρι σχάρας με λίγο μέλι (€5,50) – ωραίο παιχνίδι υφών και ευχάριστης γεύσης. Φυσικά και αξίζει να τιμήσεις τα κασιώτικα ντολμαδάκια (€9,50) που διπλώνει ο σεφ με μαεστρία σε μικρές πεντανόστιμες μπουκιές που συνοδεύονται από δροσερό γιαούρτι. Το ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από τις γεύσεις συνεχίζεται με τον λακωνικό καγιανά (€6) που έρχεται μέσα σε σαγανάκι με ντομάτα, ομελέτα, σύγκλινο Μάνης και πατάτες – μεζές για μερακλήδες. Τα αθηναϊκά μπιφτεκάκια βγαίνουν από τη σχάρα αφράτα και ζουμερά και θυμίζουν αυτά που έψηνε ο πατέρας σου κάποιες Κυριακές όταν είχε διάθεση να βάλει φωτιά στα κάρβουνα (€7,50). Τα γλυκά είναι μια ιδιαίτερη υπόθεση στο «Στην Αιόλου». Χειροποίητα, χωρίς περιττά φτιασίδια και παραταγμένα στα ταψιά τους στην ειδική βιτρίνα στην είσοδο του μαγαζιού, σε τραβάνε σαν μαγνήτης. Ήδη σχεδιάζεις πώς να κλείσεις γλυκά το γεύμα σου και η γευστική εμπειρία δικαιώνει τις προσδοκίες σου: καρυδόπιτα με παγωτό, εκμέκ κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης, σοκολατόπιτα, λευκός πολίτικος χαλβάς, ραβανί αμυγδάλου. Αν σε φέρει ο δρόμος σου το πρωί, θα κάνεις στάση για πρωινό. Αυγά μάτια σε βούτυρο, κουλούρι Θεσσαλονίκης, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, λουκάνικο Ξάνθης κ.ά. Διαλέγεις το ελληνικό απλό με 6 ευρώ ή το ενισχυμένο αθηναϊκό με 9 ευρώ – μην ξεχάσεις να κοιτάξεις τον κατάλογο με τις προτάσεις του καφέ. Πέρα από τους κλασικούς καφέδες, θα βρεις τον ελληνικό σε πολλές προσεγμένες παραλλαγές. Αν θες νοσταλγικό ρόφημα, ζήτησε σοκολάτα Βιενούα με σαντιγί. Υπάρχουν και φρεσκοφτιαγμένα σάντουιτς με ελληνικά υλικά. Εδώ θα βρεις το στέκι σου.

☛ Στην Αιόλου όπως παλιά, Αιόλου, Αγίας Ειρήνης 31, 210 3250478

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Άρης Βεζενές


Ο Άρης Βεζενές επαναλαμβάνει και φέτος την πολύ καλή ιδέα που είχε πέρσι να μας γεμίσει τις Κυριακές του Δεκέμβρη με πληθωρικές γεύσεις και ήχους τζαζ. Η τελετουργία μακράς επίγευσης, πάντα μέσω της ελληνικής «bistronomie» μαγειρικής ταυτότητας του Άρη, έχει τον πρώτο λόγο. Έμπνευση από το Μεγάλο Φαγοπότι του Μάρκο Φερρέρι και μενού που ξυπνάει συναισθήματα με τη θαλπωρή ενός κυριακάτικου τραπεζιού. Οι τεχνικές του καπνού, της θράκας ξύλου ελιάς και της ροτισερί κυριαρχούν και ως πρώτη ύλη παίζει η φραγκόκοτα, η μοσχοβίτικη πάπια, το χωριάτικο κοτόπουλο, οι πίτες, τα κυνήγια με χοντρά ζυμαρικά και πολλά, πολλά αυγά. Τις Κυριακές το Vezené ανοίγει για late lunch στις 3 μ.μ. έως και early dinner μέχρι τις 12 π.μ.

☛ Για κρατήσεις, τηλεφωνήστε στο 210 7232002.

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Matsuhisa Athens


Εορταστικά Sunday Projects για τις Κυριακές 13 και 20 Δεκεμβρίου έχει ετοιμάσει το Matsuhisa Athens. Παράλληλα με το πλούσιο à la carte menu θα τρέχει ένα «Chef's Choice Menu» στην τιμή των 55 ευρώ, το οποίο μπορεί να συνοδευτεί από τα ιδιαίτερα κοκτέιλ του Matsuhisa στην τιμή των 10 ευρώ. Η τζαζ από τη δεκαετία του '60 και του '70 θα είναι το μουσικό υπόβαθρο.

☛ Matsuhisa Athens, Απόλλωνος 40, Αστέρας Βουλιαγμένης, 210 8960510


Μέχρι τις 13 Δεκέμβρη μπορείτε να δοκιμάσετε στο ξενοδοχείο Metropolitan ασιατικές γεύσεις με την υπογραφή του βραβευμένου ασιατικού εστιατόριου Chan του ξενοδοχείου Τhe Μet της Θεσσαλονίκης.

☛ Ξενοδοχείο Metropolitan, λεωφ. Συγγρού 385, 210 9471000

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ