Π.Ε. Δημητριάδης

Π.Ε. Δημητριάδης Facebook Twitter
0

1

Τίτος Πατρίκιος, Συνεχές Ωράριο, Διάττων, 1993 / Κέδρος, 2000.

Ο «αγωνιστής» ποιητής διοχετεύει σ' αυτό το έργο της προχωρημένης ωριμότητάς του την καλλιτεχνική και κοινωνιολογική του πείρα και οξυδέρκεια σε μικρά κείμενα-συλλογισμούς/αναμνήσεις, που γοητεύουν τόσο για την αλήθεια, σκληρή πολλές φορές, των συμπερασμάτων τους όσο και για τη «λεπτή» πίκρα, με την οποία συχνά ο συγγραφέας καταλήγει σ' αυτήν. Γιατί τελικά, όπως είχε πει και μια φίλη τη συγχυσιακή περίοδο που διάβαζα το βιβλίο, Α+Β=Γ.

2

Στρατής Τσίρκας, Η Λέσχη, εκδόσεις Κέδρος, 1961

Στον πρώτο αυτόν τόμο της επικής στη σύλληψη και τη δημιουργική της πορεία τριλογίας Ακυβέρνητες Πολιτείες ο Αιγυπτιώτης συγγραφέας τοποθετεί τη δράση στην Ιερουσαλήμ του 1942. Μια σειρά πολιτικών δολοπλοκιών συνυφαίνονται γύρω από την εξιδανικευμένη ερωτικά μορφή της Αυστριακής Έμμης Μπόμπρετσμπεργκ, που είναι και η αιτία που δέθηκα (σε βαθμό εμμονής) με αυτό το πνιγμένο στη διακειμενικότητα και σε σημεία «ασύδοτο», όπως και η κεντρική ηρωίδα του, στη γραφή του, μεταιχμιακό έργο.

3Νάσος Μαρτίνος, Ο Ήλιος του Μάρτη, εκδόσεις Πατάκης, 2006.

Ένα κυριολεκτικά στοιχειωτικό μυθιστόρημα, που, διαδραματιζόμενο στην Κέρκυρα, με τη λυρική του γραφή (στα χνάρια του Παπαδιαμάντη και του Σολωμού) και τη μυστηριακή, έως και μυστικιστική, του πλοκή (στα χνάρια των ιδίων) έδωσε στον τόπο της καθημερινότητάς μου μια διάσταση τρομακτικής ερωτικής «ιερότητας», που από καιρό πριν είχε αρχίσει να με απασχολεί νοητικά. Ο Ήλιος του Μάρτη, γραμμένος από «τον γιατρό μου» και με κεντρικό ήρωα «ένα δεύτερο Χριστό», με ώθησε να ερωτευτώ μετά από πολλά πολλά χρόνια. Με τις... γνωστές-άγνωστες συνέπειες.

4
Αλμπέρ Καμύ, Ο Ξένος, εκδόσεις Καστανιώτης, 1998.

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Καμύ, γραμμένο το 1942. Το διάβασα μέσα σε ένα διήμερο στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο. «Εξαιτίας του ήλιου...». Παραθέτω ένα κομβικό απόσπασμα: «Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι αγαπούσα πολύ τη μαμά, όμως αυτό δε σήμαινε τίποτα. Όλα τα υγιή άτομα είχαν ευχηθεί, άλλο λίγο, άλλο πολύ, το θάνατο εκείνων που αγαπούσαν». Ο Βασίλης Ραφαηλίδης είχε πει κάποτε: «Εγώ είμαι ύποπτος εξ ορισμού». Τώρα κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσε.


5 Νίκος Καρούζος, Ποιήματα, εκδόσεις Ίκαρος, 1961.

Η πρώτη συλλογή του ποιητή. Ξεκίνησα να τη διαβάζω στην Κέρκυρα, αλλά την άφησα για την Αθήνα, που είναι και ο φυσικός της τόπος. Τα πρώιμα (1953-1960) ποιήματα του Καρούζου, βυθισμένα στον ουρανό («Η προσευχή του σκουληκιού») και στον έρωτα («Ο Γιάννης μέσα στο έαρ»), αποτελούν τον θεμελιώδη Λόγο μιας ιδιότυπα πνευματικής ποίησης, που εξύμνησε ακούραστα για 40 χρόνια το αγωνιώδες της ύπαρξης τόσο στην προσωπική όσο και στην κοινωνική της διάσταση·από το πρώτο δίστιχο: Νηστεύει η ψυχή μου από πάθη / και το σώμα μου ολόκληρο την ακολουθεί.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ