Πώς το έμαθες για την πορεία της Τετάρτης που κατέληξε στα γνωστά επεισόδια;
Aπό τις αναρτήσεις στα social networks. Δεν υπήρχε ενημέρωση ελληνικού τύπου με φυλλάδια, ντουντούκες και ανακοινώσεις σε γενικές συνελεύσεις.
Δηλαδή, δεν υπάρχει παράδοση στις διαδηλώσεις;
Στη Μ. Βρετανία δεν υπάρχει παράδοση κινητοποιήσεων ανάλογων με την Ελλάδα. Λόγου χάρη, η τελευταία διαδήλωση, η οποία αριθμούσε περίπου 52.000 συμμετέχοντες, ήταν η πιο μαζική αυτoύ του είδους και ήδη φαίνεται ότι θ' αποτελέσει σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την αμέσως επόμενη περίοδο αλλά και για το πιο μακρινό μέλλον.
Οι Άγγλοι σοκαρίστηκαν;
Οι πιο επιθετικές και συγκρουσιακές μορφές κινητοποίησης ξένισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγγλική κοινή γνώμη, καθώς δεν υπήρχε και ανάλογο προηγούμενο. Μάλιστα και η ίδια η Εθνική Ένωση Φοιτητών αποδοκίμασε έντονα τις βιαιότητες, θεωρώντας ότι έτσι αλλοιωνόταν το μήνυμα των ειρηνικών διαδηλωτών.
Ποια είναι η πιο χτυπητή διαφορά του βρετανικού φοιτητικού κινήματος σε σχέση με το ελληνικό;
Οι ανά πανεπιστήμιο ενώσεις των φοιτητών δρουν ως μια πολύ καλά οργανωμένη εταιρεία (πλάνο λειτουργιάς, συγκεκριμένη κατανομή αρμοδιοτήτων, μόνιμα μέλη προσωπικού, ισχυρός θεσμικός ρόλος).
Τα γνωστά «τραπεζάκια» δηλαδή δεν υπάρχουν;
Ο συνδικαλισμός δεν έχει καμία σχέση. Υπάρχουν τραπεζάκια (ενημερωτικό υλικό, καμπάνιες κ.λπ.), αλλά δεν υπάρχουν πολιτικές παρατάξεις. Το κλίμα, όταν διενεργούνται εκλογές για τα διάφορα όργανα, είναι πολύ ήπιο. Η ενασχόληση με τα φοιτητικά ζητήματα είναι κάτι σαν παράλληλη καριέρα για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους.
Στην επόμενη πορεία θα πας;
Θα προσπαθήσω, αν το μάθω έγκαιρα. Σίγουρα, η αιτία των κινητοποιήσεων είναι εξαιρετικά σοβαρή.
σχόλια