Με τους These New Puritans στον Ελληνικό Κόσμο

Με τους These New Puritans στον Ελληνικό Κόσμο Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie
0

Πριν κάμποσα χρόνια (το 2001 και το 2002) το Bios, πριν γίνει το Bios της Πειραιώς, είχε διοργανώσει ένα φεστιβάλ στις αποθήκες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που το έλεγαν Bios Project και είχε headliners τους Mouse On Mars και τους Pole (το 2001) και τις Chicks On Speed και τους Pan Sonic (το 2002), που τότε βάραγαν κάτι μάρμαρα πάνω σε έναν τσίγκο κι έπαιζαν με ένα πριόνι και εκστασιαμένοι όλοι εμείς καθόμασταν στην πρώτη σειρά, νομιζοντας ότι ήμασταν κάπου στο νότιο Βερολίνο. Ηταν ένα project που πέθανε γρήγορα. Και ύστερα διάφορα άλλα, εκεί, στις γνωστές «ύποπτες» αποθήκες. Οι Red Snapper, εκείνη η μαγική βραδιά με τον Paul Oeaknofold και τους Deep Dish (νομίζω και αυτό 2001), η αντήχηση στις λαμαρίνες της αποθήκης, μια βραδιά με τους Mogwai με πλαστικά δέντρα για σκηνικό, το rave party που σταμάτησε βίαια επειδή «εδεσαν» τους διοργανωτές για διακίνηση ναρκωτικών (την εποχή που τα «κουμπιά» έδιναν και έπερναν), το Shockwave με τους Cure, τους Dandy Warhols και τους Raining Pleasure, ένα μέρος τόσο φορτισμένο αρνητικά και θετικά στο συναυλιακό μας υποσυνείδητο. Για χρόνια υπήρξε ξεχασμένη υπόθεση για συναυλιακά events, κυρίως επειδή, πέρα από τις ιδανικές εγκαταστάσεις, είχε έναν άθλιο ήχο, ανίκανο για οποιαδήποτε συναυλιακή δραστηριότητα. Μέχρι που το Ίδρυμα αποφάσισε να κάνει ένα reboot στους συγκλονιστικούς χώρους που διαθέτει και να φτιάξει αυτήν τη μείξη industrial και interactive σκηνικού που είναι ίσως ό,τι καλύτερο διαθέτουμε σε αυτή την πόλη.

Κλεινόμαστε σε ένα κλειστοφοβικό τροχόσπιτο λίγο πριν την εμφάνιση των These New Puritans στο Plisskën, το καλύτερο από οργανωτικής και αισθητικής άποψης φεστιβάλ που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα (με άνευρο, όμως, line up). Ο Jack Barnett και ο George Barnett (διζυγωτικά δίδυμα, δεν μοιάζουν ούτε στο ελάχιστο, ο ένας είναι ένας μικροσκοπικός, ντροπαλός τύπος και ο άλλος αλαζόνας και μεγαλόσωμος, που κάνει και δεύτερη καριέρα ως μοντέλο σε μεγάλες καμπάνιες των Dolce & Gabbana και άλλων οίκων) τρώνε βαριεστημένα Doritos απο ένα τεράστιο σακουλάκι και πίνουν μπίρες. Έχουν αυτή την εστέτ αντιμετώπιση μιας μπάντας που βρίσκεται στο Νο 1 του ΝΜΕ για τον δίσκο της χρονιάς, δεν μας κοιτάνε ποτέ στα μάτια, χαμηλώνουν το βλέμμα και μιλάνε για το «Loud» της Rihanna που τους άρεσε περισσότερο από το «X-Rated», για τα λουλούδια στη σκηνή που θα ήθελαν να είχαν και αυτοί, δυο σνομπ ιδιοφύεις που κατοικούν σε ένα μέρος λίγο έξω από το Έσεξ, που είναι γεμάτο βάλτους. Παρατηρώντας τους εμπνέονται και κάνουν τη μουσική που κάνουν. Τους φαντάζομαι να κάνουν μεγάλες βόλτες στους μεγάλους βάλτους, τα πόδια τους να βουλιάζουν στην κινούμενη άμμο και να εμπνέονται για να γράψουν κομμάτια σαν το εκπληκτικό «Attack Music». Το live τους είναι μια κατάβαση στα κατασκότεινα βάραθρα, ένα θρίλερ, το μεταμοντέρνο σάουντρακ του Μωρού της Ρόζμαρι, παγανιστικές τελετές σε μια ακτή της δυτικής Βρετανίας, ντραμς, ξωτικά, φαντάσματα, κρατήρες με καλικάντζαρους και φίδια. Διονυσιασμός. Η Δέσποινα Τριβόλη ανακαλύπτει κρυμμένο τσιφτετέλι και αρχίζει τα κουπεπέ στο τελευταίο κομμάτι του set και ύστερα φεύγουμε και κατευθυνόμαστε προς την Πειραιώς, περπατώντας ανάμεσα σε εργοστάσια, καντίνες, βιοτεχνίες που κατασκευάζουν στουπιά και πανιά καθαρισμού, σκύλους που βολοδέρνουν γύρω από μικρές βιοτεχνίες σε ένα στενό δρομάκι γεμάτο tags, η ατμόσφαιρα μυρίζει καμένη ελιά και λιωμένη σοκολάτα, αίμα όπως το έργο Blood of two του Matthew Barney στην  Ύδρα - ο ταξιτζής που μας έφερε μας είπε ότι εδώ ηταν κάποτε σφαγεία. Στην Πειραιώς κενά billboards, η κατάληψη της Καλών Τεχνών, μια παράσταση του Ιδρύματος Κακογιάννη μόλις σχόλασε, ο Τζανετόπουλος που έχει προμηθεύσει με μαχαιροπίρουνα και γυαλικά τα μισά εστιατόρια της πόλης και ύστερα (εκεί, στην Καλλιρρόης) η αρχαιοελληνικής αισθητικής ταμπέλα του Αβραμόπουλου, σημάδι (;) ότι αφήσαμε τον Ταύρο και μπήκαμε στον Δήμο Αθηναίων. Τόσο μακριά, τόσο κοντά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ