Dog days are (not) over

Facebook Twitter
0

Τα σχόλια των πολιτών στην ανοιχτή διαβούλευση που έγινε διαδικτυακά αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου Περί Δεσποζόμενων και Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς έφτασαν τα 2.663 (αριθμός πρωτοφανής σε ανάλογες δημόσιες διαβουλεύσεις) και αποτελούν απόδειξη του μεγέθους του θέματος, ενώ ταυτόχρονα καταγράφουν τη μεγάλη δύναμη των πολιτών που ασχολούνται με την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων αλλά και ενδιαφέρονται για την ορθή και δίκαιη αντιμετώπισή των προβλημάτων τους, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του νομοσχεδίου.

Με εξαίρεση ορισμένα θέματα, όπως οι ποινές, οι νέες αρμοδιότητες των εισαγγελικών Αρχών και το θέμα της απαγόρευσης θεαμάτων με ζώα που έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, το σχέδιο νόμου είναι στα περισσότερα σημεία του αντιφιλοζωικό, καθώς αντιμετωπίζει τα ζώα ως μιάσματα που θα πρέπει να εξοριστούν, κυρίως όμως χτυπά τους φιλόζωους, βάλλει κατά των φιλοζωικών σωματείων και των εθελοντών, ενώ ενισχύει τους κτηνιάτρους και τους εκτροφείς ζώων ράτσας και κυρίως δεν δίνει λύση στο ζήτημα των ζώων.

Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, ο αριθμός των αδέσποτων στους δρόμους της χώρας μας θα διπλασιαστεί ή και θα τριπλασιαστεί ακόμα, αφού κανένα σωματείο και κανένας εθελοντής δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο δυσβάσταχτο κόστος των προστίμων που ορίζονται για τη φιλοξενία περισσότερων από δύο ζώων σε κάθε κατοικία, μη εξαιρουμένων των περιπτώσεων των φιλόζωων, που κατά κανόνα φιλοξενούν ζώα μέχρι τη στιγμή της αποθεραπείας ή της υιοθεσίας τους και δεν θα τολμούν να φιλοξενήσουν περισσότερα από δύο ζώα πια.

Όσον αφορά την υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή, τα φιλοζωικά σωματεία προβληματίζονται σχετικά με το υψηλό κόστος της σήμανσης (κοστίζει 40-50 ευρώ στα κτηνιατρικά κέντρα), τη στιγμή που στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης (μικρο- τσίπ) γίνεται από τους ίδιους τους δήμους και κοστίζει μόλις 5 ευρώ!

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και σχετικά με τη διαχείριση και περισυλλογή των αδέσποτων. Βάσει σχεδίου νόμου, δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας. Ως εκπρόσωπος των φιλοζωικών οργανώσεων, πιστεύω ότι, αν τα ζώα αυτά είναι φροντισμένα, δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν και θα μπορούσαν μάλιστα να υιοθετηθούν, κατά κάποιον τρόπο, από τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, κατά τα πρότυπα των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και άλλων υπηρεσιών που οι υπάλληλοί τους έχουν υιοθετήσει αδέσποτα ζώα. Όσο για τους χώρους τουριστικής κίνησης, όλοι γνωρίζουμε πως οι ξένοι επισκέπτες μας χαίρονται την παρουσία υγιών και σε καλή κατάσταση ζώων. Αυτό που εκθέτει τη χώρα μας σε σχέση με τα αδέσποτά της είναι τα άρρωστα και αποστεωμένα ζώα που κυκλοφορούν στις τουριστικές περιοχές της περιφέρειας και οι κακοποιήσεις, οι οποίες πέφτουν στην αντίληψη των αλλοδαπών επισκεπτών. Τα βαρελόσκυλα της Κρήτης και της Ικαρίας και τα απολύτως αφρόντιστα ζώα των βοσκών σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, όπως και οι αγέλες πεινασμένων αδέσποτων που κυκλοφορούν παντού στην ελληνική ύπαιθρο, είναι αυτά που αποτελούν την ντροπή μας. Μία από τις βασικές παραλείψεις του σχεδίου νόμου είναι επίσης ότι δεν έχει συμπεριληφθεί η απαγόρευση πώλησης ζώων από τα pet shops, διαιωνίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα πρόβλημα και μια κατάσταση που κάνει κάποιους να μεταχειρίζονται τα ζώα σαν αντικείμενα.

Ανάμεσα σε αυτά που ζητά η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Φιλοζωικών Συλλόγων είναι η κατάργηση της παραγράφου που επιβάλλει την ευθανασία σε λεϊσμανιακά ζώα, καθότι η λεϊσμανίαση είναι νόσος που σήμερα θεραπεύεται και ήδη κυκλοφορεί στην αγορά το σχετικό εμβόλιο για την πρόληψή της. Η ρητή απαγόρευση τοποθέτησης ζώων στους χώρους αποσκευών των υπεραστικών λεωφορείων του ΚΤΕΛ. Να επιτραπεί σε ώρες μη κυκλοφοριακής αιχμής η μετακίνηση και μεγαλύτερων ζώων (σκύλων) με χρήση φίμωτρου με τις αστικές συγκοινωνίες, τραμ, τρόλεϊ κ.λπ. Να επιτραπεί η μετακίνηση μεγαλύτερων ζώων συντροφιάς (σκύλοι) με το τρένο μέσα σε κλουβί μεταφοράς, το οποίο θα τοποθετείται στους ειδικούς χώρους αποσκευών που υπάρχουν στα βαγόνια. Στα επιβατηγά πλοία να επιτραπούν σε όλους τους χώρους τα μικρά ζώα που είναι τοποθετημένα στα ειδικά κλουβιά, τα δε μεγάλα με φίμωτρο στους χώρους του καταστρώματος. Να επιτραπεί η παρουσία ζώων συντροφιάς σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ., ειδικά στους υπαίθριους χώρους αυτών. Να επιτραπεί η παρουσία ζώων συντροφιάς σε εμπορικά καταστήματα, εφόσον δεν έχει αντίρρηση ο ιδιοκτήτης. Να προστεθούν στην έννοια της κακοποίησης η εγκατάλειψη και η παραβίαση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

Επίσης, ζητάμε να θεσπιστεί κατώτερο όριο ποινής για τις ιδιαίτερα σοβαρές κακοποιήσεις ζώων, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο. Τι θα γίνει με την ευζωία των ζώων στα δημοτικά κυνοκομεία, όπου οι συνθήκες στα περισσότερα είναι άθλιες; Ισχύουν τα ίδια πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων ευζωίας; Τα φιλοζωικά σωματεία πρέπει να έχουν τη στήριξη της πολιτείας, την οποία για χρόνια υποκαθιστούν και που με το νέο νομοσχέδιο για μια φορά ακόμα αδικούνται. Στους δήμους, που για χρόνια μένουν αδιάφοροι για την εικόνα της περιοχής τους και της χώρας ολόκληρης, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις ώστε να αναγκαστούν να κάνουν το καθήκον τους και να πάψουν να ξεφορτώνονται τ’ αδέσποτα σε άθλια καταφύγια ή μοιράζοντας φόλες. Και, τέλος, το υπουργείο πρέπει να συνειδητοποιήσει πως οι ζωόφιλοι είναι άνθρωποι με ευαισθησίες αλλά και αγωνιστικότητα, που σώζουν ζώα αλλά βελτιώνουν και την εικόνα της πολύπαθης χώρας μας, για την οποία η ελληνική πολιτεία έδειξε μέχρι τώρα πλήρη αδιαφορία. Ας δούμε, λοιπόν, την ουσία και ας μη στεκόμαστε στο πόσα ζώα θα μεταφέρει κάποιος με το όχημα που διαθέτει ή στο πόσα ζώα φιλοξενεί κανείς στο σπίτι του, γιατί αν η πολιτεία είχε νομοθετήσει σωστά και οι αρμόδιοι δήμοι είχαν εφαρμόσει τον νόμο, κανένας ευαίσθητος πολίτης δεν θα ήταν αναγκασμένος να μαζεύει από τον δρόμο αδέσποτα, προκειμένου να τα σώσει. Ούτε θα είχε λόγο να ψάχνει να βρει οικογένειες να υιοθετήσουν τα ελληνικά αδέσποτα σε όλες τις γωνιές του κόσμου και να πανηγυρίζει κάθε φορά που θα αδειάζει το πορτοφόλι του, για να στείλει ένα ζωάκι στην αγκαλιά μιας οικογένειας, όπου κι αν ζει αυτή.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, την υποκρισία κατά μέρος, κι ας δείξουμε επιτέλους εκτίμηση στην όποιας μορφής ζωή, στον τόπο μας και στον πολιτισμό μας. Η αρμονική συμβίωση με τα ζώα πρέπει, επιτέλους, να περάσει στην κουλτούρα των Ελλήνων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ