25 χρόνια Πλανόδιον

25 χρόνια Πλανόδιον Facebook Twitter
0

Λένε ότι στην έκδοση ενός περιοδικού ξεκινούν τρεις και τέσσερις, συνεχίζουν δύο και τρεις, για να μείνει τελικά ένας, δηλαδή ο τυχερός-άτυχος που θα φροντίσει το έντυπο σαν παιδί του και κάτι παραπάνω, θ’ αναλωθεί σε μικροπολέμους και μεταδοτικές δυσαρέσκειες, ωσότου το περιοδικό πετάξει μπόι, διασωθεί παρά τις αντιξοότητες και τελικά αναγνωριστεί ως ζωτική πηγή νοήματος εντός αυτού που ονομάζεται λογοτεχνική αγορά. Πράγματι, ο Γιάννης Πατίλης, επί είκοσι πέντε συναπτά έτη, αφιέρωσε μέγιστο κομμάτι του ιδιωτικού του χρόνου στην έκδοση (μην ξεχνάμε ότι ήταν καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, άρα επιφορτισμένος ενίοτε με οχληρά καθήκοντα), ήρθε σ’ επαφή και σε σύγκρουση με πλείστα όσα πρόσωπα, είπε πολλά «ναι» και περισσότερα «όχι» σε υποψήφιους κονδυλοφόρους, ταύτισε τέλος πάντων το πρόσωπό του με το «Πλανόδιον».

Αν κοιτάξουμε τον πίνακα των συνεργατών στο εξώφυλλο, θα διαπιστώσουμε ότι τα ονόματα δεν είναι τυχαία ούτε μαζεμένα στην τύχη: ευάριθμοι συνεργάτες από αυτούς που φιγουράρουν στην αριστερή κολόνα είναι μόνιμοι κειμενο-πάροχοι επί χρόνια· τι σημαίνει αυτό; Ότι προϊόντος του χρόνου το περιοδικό δεν διαμορφώνεται απλώς από τους συνεργάτες του αλλά ότι διαμορφώνει κιόλας το γράψιμο πολλών από αυτούς. Άλλωστε, η βαθύτερη φιλοδοξία κάθε τακτικού περιοδικού αποσκοπεί στο να πλάσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ένα είδος «Σχολής». Στις κριτικές, στις πολεμικές, στα σχόλια, στα ποιήματα, στα διηγήματα, στα αφιερώματα, στις εκλεκτικές συγγένειες ή εχθρότητες. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι συναρθρώνεται μια πολυκέφαλη παρέα, ότι συγκροτείται ένα δυναμικό με ταυτότητα που θεωρεί περηφάνια του το γεγονός ότι συνεργάζεται με το περιοδικό, που εν ουδεμιά περιπτώσει δεν θα ενέδιδε να δημοσιεύσει αλλού ή ν’ αυτομολήσει στον Τύπο (ο οποίος αργά ή γρήγορα προβάλλει και το δέλεαρ του μισθού).

Μάλιστα, για τους ολιγογράφους που ελαφογεννάνε, το περιοδικό συναρτάται με την περίφημη «αναμονή» της έκδοσης. «Πού έχετε δημοσιεύσει;», ρωτάνε στις παρέες. Ανάλογα με την απάντηση, το μάτι του ερωτώντα σπιθίζει ή θαμπώνει, προσφέροντας ικανοποίηση ή προκαλώντας μελαγχολία στον αποκρινόμενο. Αναφορικά με την πολιτική του «Πλανόδιου», που συχνά δεν αφήνει τίποτε αξιοπρόσεχτο να πάει χαμένο (δημοσιεύοντας ακόμη κι ένα στιχούργημα κολοβό), ο Πατίλης -ψείρας με τα όλα του- επέδειξε και επιδεικνύει κριτήριο, ανοχή κι ανωτερότητα που δεν μπορούν να τελεσφορήσουν άνευ γνώσεως, υπομονής και κυρίως αγάπης για τη γραφή και το καθεστώς των ντόπιων γραμμάτων και φυσικά των ντόπιων εγγραμμάτων - όποια κι αν είναι αυτά και αυτοί.


ΣΤΟ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ του «Πλανόδιου» το κυρίως δώρο προς τον αναγνώστη είναι βέβαια το αφιέρωμα Αμερικανών διηγηματογράφων, με το οποίο λανσάρεται και η λέξη Μπονζάι (όρος δανεισμένος απ’ τη φυτοκομία, που δηλώνει το «υπέρμικρο διήγημα»). Πρόκειται για 43 τον αριθμό σύντομα διηγήματα που γοητεύουν με το νεοπαγές τους όνομα, αλλά θα μπορούσαν άνετα να διαβαστούν και ως σύντομα διηγήματα. Άλλωστε, το Τουίτερ γράφει κιόλας διηγήματα-αστραπή, άφταστο αρχέτυπο των οποίων θα μπορούσε να είναι μια φράση-θαύμα του Χέμινγουεϊ, η οποία παραμένει αμίμητη: «Για πούλημα: παιδικά παπούτσια, εντελώς αφόρετα». Σαπό.

Ασφαλώς δεν έχουμε να κάνουμε με τίποτα συγκλονιστικές φράσεις· όλοι σχεδόν οι διηγηματογράφοι πρώτον δεν είναι πρωτάρηδες και δεύτερον επιμένουν να περιγράφουν σκηνές ζωής και όχι να πελεκάνε ασύλληπτες φράσεις. Ο Μαξ Απλ, για παράδειγμα, με την Καρδιακή Προσβολή του περιγράφει μιαν επίσκεψη στο γιατρό για έλεγχο των αρτηριών του.

«Κάποιος μου είχε πει ότι το μέγεθος του πέους ισούται με το μέγεθος του μεσαίου δαχτύλου συν την απόσταση που καλύπτει αυτό το δάχτυλο λυγισμένο προς την παλάμη. Το δικό μου δεν φτάνει ούτε μέχρι τον καρπό».

Η νοσοκόμα παίρνει το χέρι του αφηγητή και του ψιθυρίζει μελωδικά: «Κάθε δυσκολία έχει το νόημά της…».

«Οι αρτηρίες μου, λοιπόν, είναι γεμάτες νόημα, φρόντισαν γι’ αυτό τα μεγάλα μου λάθη».

Στο Μνημονικό η Έιμι Μπέντερ έχει υπερβεί κάθε φόβο της υπερβολής: «Ο εραστής μου βιώνει αντίστροφη εξέλιξη. Έχει περάσει ένας μήνας και τώρα είναι θαλάσσια χελώνα. Μπεν, λέω στο προεξέχον κεφαλάκι του, ενώ χύνω δάκρυα στο ταψί, μια θάλασσα του εαυτού μου. Αποβάλλει ένα εκατομμύριο χρόνια την ημέρα. Δεν είμαι επιστήμονας, αλλά τόσα περίπου τα υπολόγισα».

Ίσως η πιο αληθινά συγκινητική σκηνή από την ανθολογία αυτή είναι η σκηνή με την κυρία Ο’Μπράιαν: «Τώρα το κατάλαβα, είπε και σκέπασε με το χέρι το πρόσωπό της, δεν θα ξαναδώ ποτέ τον κύριο Ραμίρεζ». Ρέι Μπράντμπερι, Θα σε δω ποτέ.

Στο Ταξιδεύοντας Μόνος, ο Ρομπ Κέρνι περιγράφει το σύμπαν: «Σαν να ήταν εκείνο το σύννεφο το σημείο παραγωγής της αστραπής, που στη συνέχεια μεταφερόταν σε όλο τον κόσμο μέσω καταιγίδων. Σαν να δούλευαν εκεί μέσα οι θεοί με σφυριά κι αμόνια και φυσερά, φορώντας αυτά τα κράνη με τους φακούς κεφαλής για να βλέπουν. Ίσως έτσι να ήταν το σύμπαν μέσα στη μήτρα».

Στη Χρυσή Ακτή ανθολογούμε: «Του μοιάζουν σαν τόποι που στην πραγματικότητα δεν είναι τόποι. Αντανακλάσεις που επιπλέουν σαν φωτεινό στρώμα αφρού, πάνω στην επιφάνεια κάποιου ποταμού». Στιούαρτ Νίμπεκ.

Η Βουλγάρα Εφτίμοβα με το Αίμα ενός τυφλοπόντικα είναι αρκούντως εξωπραγματική: «Το αίμα τυφλοπόντικα μπορεί να θεραπεύσει αρρώστους, μόνο τρεις σταγόνες πρέπει να πιεις».

«Είναι αίμα τυφλοπόντικα!». «Ψηλάφησε το διάφανο μπουκάλι. Το αίμα μέσα του λαμποκοπούσε σαν ετοιμοθάνατη φωτιά».

Σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο Τζακ Χάντεϊ με το Φωνές μέσα στο κεφάλι μου. «Ποτέ δεν ξέρω πότε οι φωνές μέσα στο κεφάλι μου θ’ αρχίσουν να μου μιλούν. Μπορεί να βγαίνω απ’ το σπίτι μου και να κοιτάζω τα σύννεφα. Ξαφνικά, οι φωνές στο κεφάλι μου θα μου πουν να επιστρέψω και να πάρω ομπρέλα, γιατί μπορεί να βρέξει. Μερικές φορές υποτάσσομαι στις φωνές… Άλλες φορές μαζεύω όλες μου τις δυνάμεις και αρνούμαι… Παρ’ όλα αυτά, οι φωνές δεν σε αφήνουν να ξεχάσεις…».

Ο Τομ Χόκινς περιγράφει ως εξής τη Νύχτα του γάμου: «Μια φορά με είχε ληστέψει ένας στιβαρός λευκός άντρας, μου είχε δείξει τα δύο δόντια που του είχαν μείνει στο στόμα… Θα μπορούσα να πεθάνω πίσω από αυτό τον πάγκο και αυτός απλά θα έφευγε κρυμμένος στο ίδιο του το δέρμα…».

Ρόμπερτ Κέλι, Ροζάριο: «Μπορεί η γυαλάδα απ’ τις κρυστάλλινες χάντρες στο χέρι του να της φάνηκε σαν αντανάκλαση του φεγγαριού πάνω στο μαχαίρι».

Μάικλ Νάιτ: «Ο Μούντυ είχε το χάρισμα να δια- βάζει τους ανθρώπους και, σε αυτό το κορίτσι, αναγνώρισε μια κάποια θλίψη, κάτι οικείο και κοντινό στην καρδιά του. Κάποιος μάλλον της είχε ραγίσει την καρδιά καιρό πριν».


ΑΝ ΚΑΛΟΣΚΕΦΤΟΥΜΕ αυτή την παραγωγή σύντομων δραματουργημάτων, στιγμιοτύπων αινιγματικών που συνεχίζονται κατά κάποιον τρόπο στη φαντασία του αναγνώστη, σχηματίζουμε σιγά σιγά την εντύπωση ότι η έκταση δεν είναι τυπικό ζήτημα παρά ουσιώδης παράγοντας οικονομίας. Με κάποια αυθαίρετη κρίση θα λέγαμε ότι η ζωή στήνει παγίδες, χάνει τον δρόμο της ή μάλλον τον βρίσκει για λίγο με ανορθόδοξα μέσα, πιο συγκεκριμένα ο καμβάς της πραγματικότητας αιφνιδιαστικά παρουσιάζει κάποια ευεργετική «τρύπα» από την οποία βλέπουμε κάτι που στον τρέχοντα βίο παραμένει άφαντο. Για παράδειγμα, ο Άλεν Γούντμαν στον Πωλητή των αμπαζούρ, όπου εμφανίζεται «ένας αριστοκρατικός άντρας που είχε μεταμορφωθεί από την απώλεια των χεριών του» κι έκανε τη δουλειά του χάρη στους μεταλλικούς του γάντζους, προσφέρει μια απίθανη σκηνή που θα τη ζήλευαν αναγνώστες και συγγραφείς αντάμα.

Στη δική μας πεζογραφική παραγωγή, όπου το μυθιστόρημα (τζάνεμ) θαλασσοπνίγεται και πάει στον πάτο μαζί με τους αναγνώστες, η τεχνοτροπία του Μπονζάι θα μπορούσε να προσφέρει μια κάποια λύση. Άρα, το αφιέρωμα του Πατίλη ενδέχεται ν’ αποδειχτεί θαυματουργό.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μην πεις λέξη»: Ένα καταιγιστικό βιβλίο για την άλλη «ματωμένη» Κυριακή

Βιβλίο / «Μην πεις λέξη»: Ένα καταιγιστικό βιβλίο για την άλλη «ματωμένη» Κυριακή

Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Patrick Radden Keefe που έγινε μίνι σειρά στο Disney+, εκτός από τη συγκλονιστική ιστορία της Jean McConville που απήχθη και δολοφονήθηκε από τον IRA, φέρνει και ένα παράδειγμα έντασης γραφής και έρευνας που δεν το συναντούμε συχνά.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΚΗΣ
 Δημήτρης Χατζής  (Νίκος Γουλανδρής «491 δελτία για τον Δημήτρη Χατζή»)

Το πίσω ράφι / «Αν δεν γυρίσω, σα συγγραφέας είμαι χαμένος»: Ο Δημήτρης Χατζής μέσα από 491 δελτία

Στο βιβλίο του Νίκου Γουλανδρή, μέσα από έγγραφα, φωτογραφίες και επιστολές καταγράφεται ο κόσμος που θέλησε ν’ αλλάξει ο Χατζής, ως πολίτης, ως πεζογράφος, ως ιδεολόγος.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Διαβάζοντας για την Αμερική του Τραμπ

Βιβλίο / Διαβάζοντας για την Αμερική του Τραμπ

Μόλις μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές, βιβλία δυστοπικού περιεχομένου και πολιτικής θεωρίας εκτοξεύτηκαν στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων πωλήσεων, αποδεικνύοντας ότι η ανάγνωση παραμένει το ένα και μοναδικό όπλο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Βιβλίο / Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Υπεύθυνη για τα πιο πολύτιμα αποκτήματα της ιδιωτικής συλλογής του διάσημου τραπεζίτη, η απέριττα κομψή βιβλιοθηκάριος Μπελ ντα Κόστα Γκριν ήταν μαύρη αλλά εμφανιζόταν ως λευκή στον αφρό της υψηλής κοινωνίας μέχρι και τον θάνατό της το 1950.
THE LIFO TEAM
Leslie Absher: «Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι» 

Βιβλίο / Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι, συγγραφέας

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Leslie Absher μάς ξεναγεί στο «Σπίτι με τα μυστικά», εκθέτοντας ταυτόχρονα την προσωπική της πορεία προς την απελευθέρωση, την «ελληνική» της εμπειρία και τις εντυπώσεις της από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ