ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Γράμμα σε μια 25χρονη

Γράμμα σε μια 25χρονη Facebook Twitter
0

Με ρώτησε νεαρή μου φίλη τι μπορείς να κάνεις για ν’ αντιμετωπίσεις τη δραματική ανεργία που βλέπεις γύρω σου. Όπως μου είπε, υπολογίζει ότι δύο στους τρεις νέους δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Το συνδυάζω με την πρόσκληση που είχα να καταθέσω την άποψή μου στην εκδήλωση «Ο γονιός του 21ου αιώνα» (19-2-2012), για τη νέα στάση που πρέπει να έχουμε απέναντι στα παιδιά μας. Σταχυολογώ μερικές σκέψεις.

Μιλάμε για ζωή ή καριέρα;  Όσοι προσφέρονται να πουν μια άποψη σε παιδιά ή νέους, είναι χρήσιμο να σταματήσουν να μιλάνε μόνο για δουλειά και καριέρα. Συχνό «κόλλημα» στην Ελλάδα, όπως τόνισε μια Γερμανίδα φίλη που ζει στη χώρα μας. Αυτά που θα πούμε παρακάτω αφορούν και τη ζωή και τη σταδιοδρομία, λαμβάνοντας υπόψη πάντως ότι, λόγω ανεργίας, η εργασία θα παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας.

Μήπως ανήκεις στο 5%;  Ένα 5% περίπου των νέων στη χώρα μας δεν έχει να παλέψει πολλά, καθώς έχει στρωμένη δουλειά από την οικογένεια ή κάποια μοναδικά προσόντα. Αν δεν ανήκεις σε αυτό το 5%, τότε προσπάθησε να πλασαριστείς σ’ ένα 25% (περίπου) των νέων που θ’ αποκτήσουν ειδικά προσόντα και χαρακτηριστικά, δεξιότητες κι ενδιαφέροντα. Αν δεν μπεις σε αυτή την κατηγορία, τότε θα παλέψεις με την αυξανόμενη ανασφάλεια που βλέπουμε στην ελληνική κοινωνία. Νιώθω την ανάγκη να σ’ τα πω, 25χρονη φίλη, με έντονο τρόπο, γιατί πολλοί από αυτούς που συμβουλεύουν (γονείς κ.λπ.) έχουν μείνει στις προ 2010 αντιλήψεις. Αυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί από την οικονομική κρίση. Έχουν ισοπεδωθεί... Ακολουθούν μερικές απλές σκέψεις:

«Πολίτης του κόσμου» ίσον μονόδρομος: Πολλά παιδιά στην ηλικία σου θέλγονται από τη χαλάρωση, τη γλυκιά ζωή στην Ελλάδα. Τα καταπίνει και αυτά η (γεωγραφική) εσωστρέφεια, μια από τις θανάσιμες αμαρτίες της Ελλάδας 1990-2010. Για τη ζωή σου και τη σταδιοδρομία σου προτείνω να βγάλεις το κεφάλι σου έξω από τα λιμνάζοντα νερά της χώρας. Μάθε τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες, με τα αγγλικά να τα ξέρεις σαν μητρική γλώσσα. Μη μείνεις στις γλώσσες, σπούδασε κουλτούρες άλλων λαών.

Μπες σε δίκτυα, φυσικά και online: Είσαι στο facebook για να συζητάς με φίλες/φίλους, κι αυτό δεν είναι κακό. Μην παραμελήσεις, όμως, μια πραγματικά δημιουργική δυνατότητα που παρέχουν τα social networks: διασυνδέσου με άλλα άτομα σε όλο τον κόσμο που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με σένα. Χρησιμοποίησε την αγάπη σου για ταξίδια, μέχρι το πάθος σου για ένα είδος μουσικής, προκειμένου να μπεις σε κοινότητες μέσα από τις οποίες θα ξεφύγεις από τις μικρές, καθημερινές παρέες. Αφού σπουδάζεις, δεν μπορεί, θα έχεις και κάποιο ενδιαφέρον γύρω από τις αναφορές του Χόλιγουντ σε θέματα ψυχολογίας/ψυχανάλυσης ή τις αναλογίες ομαδικών αθλημάτων με τις θεωρίες οργάνωσης. Ή κάτι αντίστοιχο, τέλος πάντων. Τι καλή αφορμή για να συνδυάσεις σκέψη με ψυχαγωγία. Δεν αρκούν πάντως οι online κοινότητες... Η καλύτερη κατάληξη είναι οι ομάδες που συναντιούνται εκτός ίντερνετ. Ο κόσμος είναι, πλέον, ένας και μια ζωντανή επικοινωνία ισοδυναμεί με 1.000 ψηφιακές επαφές. Κάνε το βήμα, αξίζει...

Άτυπη μάθηση, social μάθηση: Παραπονιέσαι ότι στο πανεπιστήμιο που πηγαίνεις οι ρυθμοί είναι πολύ χαλαροί και ότι τον περισσότερο καιρό παρασύρεσαι στα καφέ με τις παρέες και στα κλαμπ σε ατέλειωτα ξενύχτια. Δεν είναι ανάγκη να υιοθετήσεις κάποιο προτεσταντικό πρότυπο, αλλά, αν έχεις διάθεση, τότε υπάρχει τρόπος να έχεις πρόοδο στα θέματα της, μάθησης. Όπως λένε οι ειδικοί, εκτός από την τυπική μάθηση, μπορείς να προσφύγεις στην άτυπη (π.χ. σεμινάρια) και -πλέον- στη social: δεκάδες τα ερεθίσματα μέσα από τα social networks. To MIT και άλλα κορυφαία πανεπιστήμια διαθέτουν όλα τους τα μαθήματα, δωρεάν, στο ίντερνετ. Αν θες να δεις πώς μαθαίνουμε σήμερα, μπες στο danpontefract.com/?p=982.

To πρότζεκτ για εστίαση: Θα πούμε δυο λόγια εδώ, γιατί θα επανέλθουμε. Λες οτι βαριέσαι και πως η ανοργανωσιά του πανεπιστήμιου συν η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της κοινωνίας λειτουργούν παραλυτικά εις βάρος σου. Αφού ομολογείς ότι έχεις χρόνο, βρες μια πρωτοβουλία που σου ταιριάζει. Μια εθελοντική κίνηση, από το να βοηθήσεις έναν κοινωνικό σκοπό μέχρι το να μπεις σ’ ένα επαγγελματικό πρότζεκτ. Θα τα ξαναπούμε γι’ αυτό το θέμα. Κλείνοντας, να κάνω αναφορά σε μια διαπίστωση: παρόλο που τα πράγματα γύρω μας εξελίσσονται πολύ άσχημα για τη νεολαία, υπάρχουν σήμερα νέες/νέοι που βρίσκουν ευκαιρίες. Τα ατού των περισσοτέρων δεν είναι οι σπουδές τους, αλλά δεξιότητες, γνώσεις, δικτύωση που κέρδισαν, καλλιεργώντας τα ενδιαφέροντά τους.

ΥΓ.: Φίλη μου, στα λέω με έμφαση, όχι γιατί έχω το αλάθητο μα για να σε προκαλέσω. Μέρος της επικοινωνίας μας είναι να με κοντράρεις με αντεπιχειρήματα. Θα ‘ναι καλό και για τους δυο μας.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ