Η μυστική συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα

Η μυστική συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα Facebook Twitter
Έργο του Ρόι Λιχτενστάιν
0

#quote#

 Οι λεπτομέρειες είναι κουραστικές, αλλά η ουσία είναι ότι βρέθηκαν, από σύμπτωση, για 15΄ τετ-α-τετ. Το «ατύχημα» έγινε στον χώρο ενός ξενοδοχείου που δεν ήταν «μυστικός», ώστε να προξενήσει συνωμοτικά σενάρια. Μετά την πρώτη αμηχανία αντάλλαξαν τις πρώτες κουβέντες. Έχουν ελάχιστα κοινά, κι αυτό φαινόταν και στη γλώσσα του σώματος. Τον ευπατρίδη Αντώνη Σαμαρά τον χαρακτηρίζουν η επιμονή, η ανθεκτικότητα μέσα στον χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας πετάχτηκε από το πουθενά γιατί έχει χάρισμα και νεανικό θράσος.

Τον πάγο έσπασε μια κουβέντα ενός λεπτού για τα ποδοσφαιρικά. Ο Σαμαράς είναι Ολυμπιακός, ο Τσίπρας Παναθηναϊκός. Μετά τη διερευνητικήεισαγωγή κάποιος έθιξε το θέμα της είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Δεν το είπαν, αλλά σαν να εννοούσαν ότι όποιος κι αν είναι κυβέρνηση δεν έχει καμία τύχη, εάν δεν βάλει μια τάξη στον μηχανισμό είσπραξης.

Μετά τη φοροδιαφυγή, με τρόπο αντανακλαστικό προχώρησαν σε άλλα τέσσερα θέματα, που αν δεν προχωρήσουν, τότε κανένας από τους δύο δεν μπορεί να κρατήσει την κυβέρνηση πάνω από 4-5 μήνες. Το πρώτο είναι ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ο διχασμός των κομμάτων στο θέμα της χρεοκοπίας και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, σε αντίθεση με Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, όπου τα κόμματα έχουν βρει μια ελάχιστη συνεννόηση.

Το δεύτερο είναι η δημόσια διοίκηση. Είναι υπό κατάρρευση και καμιά κυβέρνηση, κανενός κόμματος, δεν μπορεί ν’ αφήσει τη χώρα να παράγει. Συμφέρει και τους δύο, όποιος έχει την κυβέρνηση, να προχωρήσει ένα πακέτο μέτρων, ώστε να πάρει πάλι μπρος η κρατική μηχανή.

Το τρίτο είναι η διαφθορά, που σπιλώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και παραλύει όλα τα παραγωγικά κύτταρα της κοινωνίας. Η νέα κυβέρνηση μπορεί να πάρει 2-3 απλά μέτρα, ώστε να κοπεί ο γόρδιος δεσμός. Αλλαγή π.χ. των εκλογικών περιφερειών, αφού οι μεγάλες (Β΄ Αθηνών κ.λπ.) είναι εστίες παραγωγής διαφθοράς και τραγικής ομηρίας του πολιτικού συστήματος σε συμφέροντα.

Το τέταρτο είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, που κινείται σε ελεύθερη πτώση.

Το πέμπτο ήταν η Παιδεία και τα διαλυμένα πανεπιστήμια. Δίνουν πτυχία ανεργίας και αυτό γεννά οργή σε κάθε ελληνική οικογένεια, που ρίχνει τις ευθύνες στις πελατειακές δομές των δύο αστικών κομμάτων, αλλά και στην Αριστερά, που ασκεί εξουσία στα ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Δεν χρειάστηκε να μιλήσουν παραπάνω, γιατί ήταν φανερό πως, παρότι έβρισκαν κάποιον κοινό τόπο σε αυτά τα πέντε θέματα, είχαν βαθύτερες διαφωνίες και κομματικές δεσμεύσεις σε άλλα είκοσι. Έδειξαν να κατανοούν πως πολλοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δεν στοιχηματίζουν αν θα σκάσει η Ελλάδα, αλλά σε τίνος τα χέρια θα σκάσει: του Αντώνη Σαμαρά ή του Αλέξη Τσίπρα.

Ναι, αυτή η συνάντηση είναι science fiction, επιστημονική φαντασία. Θα ήταν πολύ καλό να γίνει πραγματικότητα. Γιατί αν δεν είναι προφανές ότι μπορεί να βοηθήσει τη χώρα, είναι ολοφάνερο ότι είναι απολύτως απαραίτητη για την καλή πορεία τους καθενός τους. Ας «σφαχτούν» για τα είκοσι θέματα για τα οποία διαφωνούν ριζικά, μα ας έχουν κάποια συνεννόηση για τα πέντε ζητήματα που μπορεί να «καταπιούν» και τους δύο. Μικρή σημασία έχει ποιος θα είναι ο πρώτος και ποιος ο δεύτερος...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατριαρχία: Το κλειδί είναι το πέρασμα από τη μάτσο κυριαρχία σε υγιείς αρρενωπότητες

Guest Editors / Πώς μπορούν οι άντρες να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία;

Η G-All (Gender Alliance Initiative - Η Συμμαχία των Φύλων) μιλά για την πατριαρχία ως «ένα κυρίαρχο σύστημα σκέψης και πράξης», σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης εκτεταμένων μορφών βίας σε όλους τους τομείς της ζωής.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪ́ΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου

Πολιτική / Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: «Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου»

Εκτός Μαξίμου ο οικονομικός σύμβουλος Μητσοτάκη - Μετά από μια πενταετία ολοκληρώνω στο τέλος του έτους το έργο μου στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αναφέρει με ανάρτησή του στο Instagram
LIFO NEWSROOM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ