☛ « Ένα πράγμα δεν κατάλαβα για το χιπστερο-αφιέρωμα της LifO: Who the fuck cares?», έγραψε ο tweetAris, όμως, απ’ ό,τι φάνηκε, νοιάστηκαν πολλοί.
Κάποιοι ήταν παρθένοι οργανισμοί: «Διάβασα στη LifO μια συνέντευξη-ποταμό και οδηγό αναγνώρισης των hipsters από έναν περίεργο. Διαφωτιστική. Είναι πολλοί τέτοιοι» (@NikSfikas).
Άλλοι περίεργοι: «Δηλαδή, τώρα στη LifO ακούνε Παντελίδη;» (@observ8), και μερικοί χιουμορίστες: «H LifΟ κράζει τους hipsters... σαν να λέμε η Εκκλησία κράζει τους Αγίους της! Απόψε θα καεί η LifΟ! Αντάρτες χιπστεράδες, ενωθείτε!» (@Pseudonio).
Η γενική αίσθηση, πάντως, ήταν πως ειπώθηκαν αργοπορημένα, αλλά σωστά πράγματα: «Χωρίς να συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο, που τσουβαλιάζει καταστάσεις (που πριν θεοποιούσε), θα συμφωνήσω ότι δεν υπάρχει πλέον καλλιέργεια» (@KaBou_), «Εξώφυλλο LifO: “O αργός θάνατος του Αθηναίου hipster”, επιτέλους» (@einai_entaksei).
Ο cocobilly εξέφρασε μια μερίδα αναγνωστών, γράφοντας: ««Άμα σε δω μπροστά μου, Στάθη, δεν το γλιτώνεις το γλωσσόφιλο!», η Maria Hatzoglou είχε παραγγελιά στο facebook («Αχ, μπορείτε να γράψετε κάτι αντίστοιχο και γι’ αυτό το κακό με τα παγωμένα γιαούρτια;»), ενώ ο kostasos κατέληξε σαρκαστικά: «Η LifΟ μέχρι μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις!».
☛ Πέρα απ’ τα social media, όμως, τα τρία κείμενα για τους hipsters συζητήθηκαν και στο σάιτ μας.
Μια επιλογή σχολίων κάτω απ’ το editorial (Oι hipsters της καρδιάς μας):
«Το καλλιτεχνικό/κοινωνιολογικό/πολιτιστικό ενδιαφέρον των hipsters περιορίζεται στο styling. Lomo και ζαλιστικά bokeh στο instagram (και ας μην μπορούμε να βγάλουμε έναν ορίζοντα ίσια), μουστάκια, πουλόβερ με τα οποία γελούσαμε κάποτε, τατουάζ χωρίς νόημα, σπαστά ποδήλατα που απλώς δεν κάνουν για την Αθήνα, man bags και υπεράνω ύφος που αδυνατεί να καλύψει μια τεράστια κενότητα. Σε δύο χρόνια μπορεί να είναι της μόδας οι μεταλλάδες και να τους δεις όλους να πηγαίνουν προς τα εκεί». (AleaJactaEst)
«Αυτό που περιγράφετε στο άρθρο σας δεν είναι οι hipsters, δεν είναι τα φλωράκια, δεν είναι κάποια συγκεκριμένη φυλή με όνομα, ούτε κάποια συγκεκριμένη γενιά, είναι απλώς σνομπ, υπερφίαλοι, επιφανειακοί άνθρωποι που προσποιούνται πως είναι κάτι βαθύτερο, και όλο αυτό το... mentality (ωχ, hipster alert!) είναι πιο παλιό και από το Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη». (ItaloDisko)
«Δεν θα μπορούσατε να το περιγράψετε καλύτερα. Και θα έλεγα “Chapeau!”, αν κάνατε λίγη περισσότερη αυτοκριτική… Γιατί η LifΟ είχε την αγωνία να αποδείξει ότι η Αθήνα ήταν το νέο Βερολίνο;». (Στωικός)
«Όπως είπε και ο Όσκαρ Ουάιλντ: “Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months”. Κάθε εποχή έχει τις τάσεις της και πολλοί είναι αυτοί που θα τη μιμηθούν. Τι κι αν τους λένε hipsters, mods, punks κ.λπ. κ.λπ. Συνήθως αυτό που ξεκινάει ως εναλλακτικό, σε χρόνο dt γίνεται mainstream και ξαφνικά η Lykke Li ακούγεται σε κάθε κλαμπ στο Μπουρνάζι και η Nomi Ruiz κάνει ντουέτο με τον Ρουβά. (…) Όσο για το διαχρονικό τραγούδι που λέτε, ας αφήσουμε λίγο τον χρόνο να περάσει και μετά να μιλήσουμε για διαχρονικότητα». (Mute Ghost)
☛ Σχόλια για τη συνέντευξη Πολιτάκη, «Ο αργός θάνατος του Αθηναίου hipster»:
«Σχεδόν όλα τα είδη lifestyle που απασχόλησαν τα μίντια κατά καιρούς (ρεμπέτες, ροκάδες, μπιτ) παρήγαγαν κάτι! Ένα μουστάκι, δυο κοκτέιλ, το ποδήλατο στην Κηφισίας και δέηση στον όσιο Στιβ Τζομπς δεν αιτιολογούν ούτε τόση προσοχή από τα ΜΜΕ ούτε τέτοιο τουπέ καλλιτεχνικής ανωτερότητας. Πάντως, η εκ νέου “κατάληψη” του κέντρου από ατμοσφαιρικά μπαράκια, ενδιαφέροντα μαγαζιά και κάποια events πιστώνονται στα θετικά». (Δαναός)
«Η βασική διαφορά του hipster στο Williamsburg από τον hipster της Αθήνας είναι ότι ο πρώτος δουλεύει 2-3 δουλειές για να πληρώσει το νοίκι και να τη βγάλει καθαρή, ενώ ο Αθηναίος γυρνάει σε καφετέριες και παίρνει λεφτά από τη μαμά του για να κάθεται και να συζητάει αν είναι hipster. Στην καλύτερη περίπτωση πληρώνεται από ένα άθλιο περιοδικό να γράφει άθλια άρθρα σαν κι αυτό. Στον υπόλοιπο κόσμο όλες οι τάσεις έχουν ένα λογικό σημείο εκκίνησης. Μόνο σε αυτό τον τραγικό, χαρισματικό τόπο βρίσκεις τόσα λιοντάρια πρόθυμα να γίνουν πρόβατα και ν’ αντιγράψουν ό,τι βλακεία τους πλασάρεις». (tiktak)
☛ HIPSTER ATHENS: Όσο για τη λίστα με τα αγαπημένα πράγματα των hipsters, πολλοί τη χρησιμοποίησαν σαν τεστ: « Έπιασα μόνο 9 στα 48 στη λίστα της LifO. Έχω αρχίσει και ανησυχώ για τη χιψτεροσύνη μου» (chris_tsooouuu), «Πληρώνω για όλα τα αντίτυπα της LifO. Δεν θέλω να δει η μάνα μου ότι δεν ανήκω στη λίστα των hipsters. ΔΙΑΣΩΣΤΕ» (ik_).
Στα δε σχόλια του άρθρου, διαβάσαμε και τον εξής τέλειο διάλογο:
-being-yorgo: Ωχ, ίσως είμαι λίγο hipster!
-Άκλαφτος: Όχι, δεν είσαι. Κανόνας 1ος: Ποτέ οι hipsters δεν παραδέχονται ότι είναι hipsters!
σχόλια