Από το γυαλί στην κουζίνα: Καινούργια άφιξη στον Άλιμο, σύνορα με Καλαμάκι. Το Fatto αναζητά λίγη από τη λάμψη του συνιδιοκτήτη του Γιάννη Αποστολάκη, ο οποίος συμμετείχε στο Master Chef. Πήγα να πάρω γεύση και μεταδίδω. Ευγένεια, απροσποίητη φιλοξενία, καλή διάθεση, χώρος λιτός, μικρό μενού πιασάρικο, με πίτσες, μπρουσκέτες, λίγα ζυμαρικά, τιμές λογικές, αλλά… τα πιάτα που δοκίμασα ήταν άνευρα, έλειπε η νοστιμάδα. Τα αχνιστά μύδια (7€) με λευκό κρασί κολυμπούσαν στο λάδι, μια ευχάριστη και δροσερή σαλάτα ήταν τα πράσινα φασολάκια με μέντα, ανθότυρο, τσίλι και σουσάμι (9€) που «φώναζαν» για ένα πιο δυνατό άγγιγμα τσίλι για να απογειωθεί η γεύση τους. Όσο για τα ζυμαρικά paccheri με μοτσαρέλα και βασιλικό (8€), η σάλτσα ντομάτας ήταν αδύναμη. Συμπαθητικό και με ωραία παρουσία στο πιάτο ήταν το γλυκό ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι όταν ο σεφ προσπαθεί να εξαργυρώσει την αναγνωρισιμότητά του από την τηλεόραση ανεβάζει και τον πήχη των γαστριμαργικών απαιτήσεων. Εύχομαι το Fatto να βρει τον βηματισμό του στην κουζίνα, μια και οι προθέσεις του φαίνονται καλές και οι τιμές του είναι λογικές. ☛ Fatto, Θουκυδίδου 76, 6987 497497.
Τιμές για όλους: Τα πολλά λόγια είναι περιττά όταν μιλάμε για το Καλλίστη Γεύσις με τη νόστιμη δημιουργική κουζίνα. Φροντίζουν, άλλωστε, οι δύο σεφ Ευδοκία Φυλακούρη και Νίκη Τρέσσου να μας συστήνουν τα ελληνικά προϊόντα. Ό,τι και να φας είναι σπιτικό και φροντισμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Έτσι απλά, όπως πρέπει να είναι το καλό φαγητό. Σε μια πρόσφατη κουβέντα η Ευδοκία μου είπε ότι «επειδή κατανοούμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αποφασίσαμε να προσφέρουμε μενού με τιμές που ταιριάζουν σε όλους». Έτσι, κάθε Τρίτη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το μενού προσφέρεται με μόλις 10€ και περιλαμβάνει τρίγωνα Πανοράματος με μους ταραμά, παπαρδέλες με πέστο από σέσκουλα και ανθότυρο και επιδόρπιο ζηλευτό ρυζόγαλο με σοκολάτα γάλακτος και κάρδαμο. Από Τετάρτη έως Παρασκευή υπάρχει μενού 2 ατόμων στα 35€ με ελεύθερη επιλογή από τον κατάλογο, με ορεκτικό, κυρίως και γλυκό και με 2 ποτήρια κρασί. Μου άρεσαν τα συνοδευτικά πιάτα –που παίζουν από Τρίτη έως Κυριακή– για κρασί ή μπίρα, συκώτι με καραμελιζέ κυδώνι (4€), λαχανοντολμάδες με μαραθόσπορο (4€), νόστιμα όπως και οι τιμές τους. ☛ Καλλίστη Γεύσις, Ασκληπιού 137, Εξάρχεια, 210 6453179.
Whispers με άρωμα γυναίκας: Η κρίση έχει στρέψει τους επιχειρηματίες της εστίασης σε προτάσεις φαγητού οικονομικές, με ωραία, ευέλικτα μενού, αλλά και σε φρέσκες ιδέες με σκοπό να δελεάσουν τους Αθηναίους που φαίνονται πια διστακτικοί απέναντι στα εστιατόρια. Για παράδειγμα, το Whispers of Wine στο Μαρούσι, με την ενδιαφέρουσα κάβα, προτείνει στις γυναίκες, κάθε Τετάρτη που οι άντρες δεν θα είναι διαθέσιμοι λόγω μπάλας, να μαζεύονται στον cozy χώρο του και να διασκεδάζουν συντροφιά με κάποιο ωραίο κρασί και φαγητό μόνο με 15€. Το μενού περιλαμβάνει ανάμεικτη σαλάτα με βινεγκρέτ μελιού, καβουρδισμένο σουσάμι, ανθότυρο και ρόδι, ταλιατέλες με λαχανικά και κρέμα φουντουκιού για όσες θέλουν να κρατήσουν τη γραμμή τους ή πέννες με πικάντικο σαλάμι chorizo, μανιτάρια και καραμελωμένο μπαλσάμικο. Για το τέλος, τάρτα σοκολάτας. ☛ Whispers of wine, Αγίου Κωνσταντίνου 48, Μαρούσι, 210 6179051, 6973 997879.
Η Ψιψίνα που άλλαξε: Τρεις μήνες μετά το άνοιγμα της Ψιψίνας στη Βούλα το μαγαζί άλλαξε σεφ και φιλοσοφία. Έτσι, το φαγητό της νέας σεφ Φλωρέττας Ψιμάδη είναι πιο κατανοητό για τον πολύ κόσμο.
Η ταμπέλα «Βουλιώτικο τσιπουράδικο» έχει παραμείνει, αλλά το μαγαζί δεν προσπαθεί να προσφέρει κάτι τέτοιο πλέον. Απλός χώρος σε γκρι απόχρωση, μια μοντέρνα νεο-ταβέρνα με θαμώνες ηλικίας 40+. Σωστά ψημένο ήρθε το χταπόδι, μαστιχωτό και ψιλοκομμένο (13€), το ψητό φρέσκο καλαμάρι, κομμένο σε ροδέλες, σε σάλτσα ελαιόλαδο, βασιλικό και τσίλι (12€) ήταν ωραιότατο. Στο ίδιο ευχάριστο γευστικό μήκος ήταν η σαλάτα φακές με ρόκα, ντοματίνια και σος μπαλσάμικο (6,80€). Το κριθαρώτο με ψίχα καραβίδας (18,90€) ήταν άνευρο και τα τηγανητά μπαρμπουνάκια (55€ το κιλό) που μύριζαν θάλασσα θα άξιζαν λίγο καλύτερο τηγάνι. Οι τιμές γύρω στα 30 με 35€ το άτομο χωρίς ποτό δεν είναι φθηνές για την εποχή, αλλά, από την άλλη πλευρά, η Ψιψίνα προσφέρει ψάρι και καλούς ψαρομεζέδες. Αυτό το είδος και σε αυτή την τιμή δείχνει να έχει το κοινό του, και ιδιαίτερα από τη γύρω περιοχή, με πορτοφόλι που ακόμα αντέχει. ☛ Ψιψίνα, πλ. Μπακογιάννη, Σωκράτους 2, Βούλα, 210 8995700.
Με σημαία τον αστακό: Red Lobster Ψάρι είναι το όνομα του ολοκαίνουργιου ψαρομάγαζου στη Γλυφάδα, που ευθύς εξαρχής δηλώνει τις προθέσεις της κουζίνας του. Δημιουργοί τα τρία αδέλφια, Θοδωρής, Πέρσα και Όλγα Καπιζιώνη, που αν και σπούδασαν Οικονομικά, τελικά εμπιστεύτηκαν μια οικογενειακή παράδοση που έχει να κάνει με το εμπόριο ψαριού και φρέσκων αστακών από το Χάλιφαξ του Καναδά. Ο χώρος είναι μοντέρνος, χαρούμενος, με χειροποίητα φωτιστικά και αστακούς βαμμένους λευκούς μέσα σε κάδρο. Στην ανοιχτή κουζίνα μαγειρεύει ο Χρυσόστομος Πρασατζής. Καλή η καπνιστή μους μελιτζάνας με ντροπαλό το άγγιγμα του σκόρδου και διακριτικό το καπνιστό αλάτι (5,20€), χορταστική η ντοματοσαλάτα (8,60€), ωραία ιδέα το χταπόδι στο χαρτί με κοκκάρια και πέστο φρέσκιας ρίγανης (13,80€), καλοφτιαγμένο το καλαμάρι με μυριστικά και τσίλι που συνοδεύεται από σταμναγκάθι ραντισμένο με αγουρέλαιο (10,60€). Τα φάουλ έγιναν, όμως, στο χαρακτηριστικό πιάτο του μαγαζιού, τον αστακό. Αν και η τιμολόγησή του γίνεται με το ζύγι (50€), ο αστακός ήρθε στο τραπέζι χωρίς κάποια… ζυγισμένα εξαρτήματα, όπως η δαγκάνα του. Η μαγειρική του προσέγγιση –σαγανάκι με ντοματίνια, ρόκα και pernod– θα ήταν ωραία, αν δεν είχε ξεφύγει το αλάτι σε βαθμό που έκανε το πιάτο να μην τρώγεται. Με τιμές 35-40€ το άτομο χωρίς ποτό, το μαγαζί δεν πιάνει την τάση του ψαρομεζεδοπωλείου με καλή σχέση τιμής-απόδοσης, που είναι προϋπόθεση επιτυχίας στις μέρες μας. Ο αστακός δεν είναι φτηνό έδεσμα –ακόμη και ο εισαγόμενος– και γι’ αυτό απαιτεί περισσότερη προσοχή στη μεταχείρισή του. Η τιμολόγηση των κρασιών θα ήθελε περισσότερη προσπάθεια για να θεωρηθεί καλή. ☛ Red Lobster Ψάρι, Γ. Κονδύλη 5, Γλυφάδα, 210 8986145.
σχόλια