Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
  • Κέφι από τα παλιά. Κέντρον Διασκεδάσεως , διαβάζω στον κατάλογο του ολοκαίνουργιου μεζεδοπωλείου που έκανε το ντεμπούτο του στην Ακτή Πρωτοψάλτη ανάμεσα σε πολύβουες καφετέριες και μπαρ. Την αίσθηση της καλής διασκέδασης στο κέφι και στους μεζέδες θέλησαν να δώσουν οι εμπνευστές του Τζίμης Αποστόλου, γνωστός από το Tony Bonanno, και Δημήτρης Μανωλάκος. Η σάλα του με τις παλιές ρεκλάμες, τα λευκά δαντελένια κουρτινάκια στα παράθυρα, τους λευκούς νησιώτικους καναπέδες και τις παλιακές λουλουδιαστές τέντες στην οροφή χαρίζει αύρα περασμένων δεκαετιών. Η μεγάλη μπάρα με τα λαμπιόνια δεσπόζει στο κέντρο για ένα τσίπουρο στα όρθια. Οι προτάσεις των μεζέδων είναι κλασικές και σερβίρονται σε εμαγιέ πιάτα και κατσαρολάκια. Εύγευστη η πολίτικη σαλάτα με λάχανο, καρότο και πιπεριά (€4), μαριναρισμένη ιδανικά στο ξίδι, «τραβάει» τη μυρωδάτη κρητική ρακή. Η ταμπουλέ (€4,5) θέλει δουλειά ακόμα για να αποκτήσει αυθεντικότητα. Οι τηγανητές πατάτες (€3,50) είναι φρέσκιες και ωραίες, ενώ νόστιμα αποδείχτηκαν τα παστουρμαδοπιτάκια (€5,50). Το μπουγιουρντί (€4,50) χρειαζόταν την ενίσχυση της καυτερής πιπεριάς για να έχει την ένταση που του πρέπει. Τα γαρδουμπάκια (€8) ήρθαν στο εμαγιέ κατσαρολάκι και ήταν καλοφτιαγμένα και γευστικά. Το τυροπιτάρι με φέτα και περιχυμένο με μέλι (€6) ήταν απλώς συμπαθητικό. Η λίστα των ποτών ακολουθεί το συνολικό πνεύμα του μαγαζιού με χύμα κρασί και ρακή, μπίρες και αναψυκτικά. Απολαύσαμε τις μουσικές του DJ, αν και, όπως μας είπαν, γίνεται κέφι και με το live πρόγραμμα. Η εποχή το καλεί: επιστροφή στις απλές αξίες και στη συμποσιακή χαρά της παρέας με το τσιμπολόγημα των μεζέδων. Τα Ντόρτια προσφέρουν αυθόρμητο γλέντι σε καλές τιμές. ☛ Τα Ντόρτια, Ακτή Πρωτοψάλτη 9-11, Πειραιάς, 210 4121611.

 

  • Αρώματα από Ινδία. Χρωμάτισε την έξοδό σου με τα πιο έντονα χρώματα και αρώματα και άφησε τη μαγεία την ινδικής κουζίνας να σε ταξιδέψει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου στο Astir Palace Resort, ξενοδοχείο Arion Resort & Spa, στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ινδοί σεφ από τα ξενοδοχεία The Westin Gurgaon και The Westin Sohna Resort & Spa στο Νέο Δελχί θα σου συστήσουν τις εξωτικές γεύσεις του τόπου τους στο εστιατόριο Il Tramonto. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ινδικής Κουζίνας οι σεφ αναλαμβάνουν να σε μυήσουν στα μυστικά της κουζίνας τους με μαθήματα μαγειρικής. Ενδιαφέρον! Θα μάθεις να μαγειρεύεις κοτόπουλο Tikka Masala, φλερτάροντας με τον εξωτισμό στα καλέσματά σου. Αν πάλι είσαι λάτρης του τσαγιού, τότε θα συμμετέχεις στα μαθήματα γευσιγνωσίας τσαγιού και φυσικά μπορείς να πάρεις μια καλή γεύση από τις τελετουργίες του μασάζ Αγιουρβέδα. ☛ Αν «ψήνεσαι», τηλεφώνησε στο 210 8902000.

 

  • Burger με υποσχέσεις. Η περιγραφή της γευστικής εμπειρίας στο Gigi Burger Βar από φίλους ήταν αρκετά εντυπωσιακή. Στην κυριολεξία έτρεχαν τα σάλια τους στην ανάμνηση του ζουμερού burger που το φτιάχνεις μόνος σου, επιλέγοντας τα υλικά με τα οποία θέλεις να το «χτίσεις». Όσο για την «αμαρτία» που ακούει στο όνομα Gigi-plex, με πατάτες, κιμά, τυρί κι ένα αυγό μάτι από πάνω, ορκίζονται ότι αξίζει ο δρόμος μέχρι την πλατεία Δροσιάς. Μετά από αυτή την πρόκληση, σύντομα θα επανέλθω με άποψη. ☛ Burger Βar Gigi, Πετρίτη 1, πλατεία Δροσιάς, 210 8133326. 

 

  • Μια αυθεντική γεύση Ιταλίας. Η τεράστια ασπρόμαυρη αφίσα με τις χυμώδεις Ιταλίδες της δεκαετίας του '50 να έχουν πέσει με τα μούτρα στις λιμπιστικές μακαρονάδες σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη μόλις διαβείς την είσοδο του ολοκαίνουργιου La Scala. Το εστιατόριο, που μετά την επιτυχημένη καριέρα του στις Σπέτσες έριξε άγκυρα στην Ερυθραία, στη θέση του πρώην Μπλουμ, μας ταξιδεύει γευστικά σε Τοσκάνη, Κάπρι και Βενετία. Ο σούπερ σύγχρονος ξυλόφουρνος, σε περίοπτη θέση, ψήνει πίτσες καταπληκτικές. Λεπτή, τραγανή ζύμη και ποιοτικά υλικά που χαρίζουν έκρηξη γευστικής νοστιμιάς σε κάθε δαγκωνιά. Θα το καταλάβεις στην κλασική πίτσα Μαργαρίτα (€8) με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό. Τρώγεται απνευστί και σε κάνει να αδημονείς για την επόμενη πίτσα. Δοκίμασα μία με εξωτικό χαρακτήρα που έδινε ο ανανάς, δένοντας όμορφα με το προσούτο(€10). Εξαιρετικά πετυχημένα τα «ζωντανά» σπαράγγια σε ματσάκι τυλιγμένο με προσούτο, αυγό ποσέ, λάδι τρούφας και τρυφερά φύλλα βαλεριάνας (€9). Οι σεφ Χρήστος Γκανόγλου και Νίκος Γιαννακάρης μαγειρεύουν με την ψυχή τους. Γευστικό ποίημα αποδείχτηκαν για τον ουρανίσκο τα χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με φουαγκρά σε μια ωραία σος port (€18). Είναι ένα από τα πιάτα που, παρά την ακριβή τιμή του, σε κάνει να θέλεις να το ξαναδοκιμάσεις. Το πληθωρικό ζουμερό Rib-Εye στη σχάρα, που συνοδεύεται με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και σος Βéarnaise (€22), είναι ίσως από τα καλύτερα που έχω γευθεί. Θα φύγεις με τη γλύκα της ιταλικής σοκολατόπιτας με σπιτικό παγωτό (€5) και της ζεστής φιλοξενίας. ☛ La Scala, Κύπρου 15, Ερυθραία, 210 8072936. 

 

  • Ψωμοτύρι με παράδοση. Η δουλειά της Προκοπίας Φιλιπποπούλου ως ξεναγού εθνικών δρυμών την έφερε σε επαφή με μικρούς παραγωγούς από τα διάφορα μέρη που περπάτησε. Έτσι, γεννήθηκε και το Ψωμοτύρι, ένα καινούργιο μαγαζί που πουλάει σε χονδρική και λιανική χειροποίητα παξιμάδια και ζυμαρικά από την Κρήτη, μέλι, χυλοπίτες και τσικουδιά. Δοκίμασα τα τραγανά, μια μπουκιά, κρασοκούλουρα Ασκήφου που ευωδιάζουν κανελογαρίφαλο και συνοδεύουν τέλεια τον εσπρέσο. ☛ Ψωμοτύρι, Φυλασίων 14, Κάτω Πετράλωνα, 210 3462910. 

 

  • Κυριακάτικο μεσημέρι. Τις ράθυμες κυριακάτικες ώρες η διάθεση ζητά φαγητό έξω από το σπίτι, χαλαρά και παρεΐστικα. Για όσους δεν θέλουν να μπουν στην κουζίνα τη μέρα της σχόλης, ο σεφ  Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει τις Κυριακές τα μεσημέρια στο Avenue Βistro & Βar, ενώ κάθε Πέμπτη, από τις 19:00 έως τη 01:00, καθιερώνει ποικιλία από tapas, εκτός από τα γαλλικά πιάτα που προσφέρει το μενού. ☛ Avenue Βistro & Βar, 210 9471001.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ