Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Premiere
0
  • Η γοητεία της τελειότητας. Αν πραγματικά θέλετε να συνδυάσετε για την έξοδο σας θέα καρτ ποστάλ της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού, roof garden, ιδιαίτερες γεύσεις και φιλοξενία από τις λίγες, τότε η πυξίδα δείχνει το εστιατόριο Première που είναι σκαρφαλωμένο στον 10ο όροφο του Athenaeum InterContinental. Δεν είναι από τις οικονομικές προτάσεις, το ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής, όμως δεν θα κλάψετε ούτε ένα ευρώ. Αξίζει. Εδώ, ο σεφ Jean-Charles MétayerJean-Charles Métayer και η ομάδα του αξιοποιούν στην κουζίνα με τον καλύτερο τρόπο τα πιο φρέσκα εποχικά υλικά που αναδεικνύουν γεύσεις της Μεσογείου με ένα «άγγιγμα» γαλλικής κουζίνας. Αρχή με καραβίδες όλο φρεσκάδα που παίζουν στο πιάτο με ζωντανά βότανα και κερδίζουν γευστικούς πόντους από τον εξωτικό αφρό Miso(€22). Το φουαγκρά σε τερίνα δένει αριστοτεχνικά με μούσλι, ζελέ shiso και κονσομέ (€25) και σε κάθε μπουκιά σε στέλνει στην Πόλη του Φωτός. Το πιάτο που με γοήτευσε τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση ήταν ο μαύρος μπακαλιάρος, που έρχεται καλυμμένος με γυάλινη καμπάνα, φυλακίζοντας το κάπνισμα που σπάει ρουθούνια μόλις αποκαλυφθεί. Ο καπνιστός μπακαλιάρος, τέλεια καραμελωμένος, συνοδεύεται από αφρό πατάτας με άρωμα βανίλιας (€21). Ένα γευστικό ποίημα. Για το κρασί αξίζει να αφεθείς στα έμπειρα χέρια του σομελιέ Γιώργου Σπύρου, που μέσα από την ενδιαφέρουσα οινική λίστα θα επιλέξει το ιδανικό κρασί που θα ακομπανιάρει όμορφα το πιάτο. Για μια καλή γευστική εμπειρία, η επιλογή του μενού degustation των 5 πιάτων αγγίζει τα €55. Είναι εμπειρία. ☛ Première, Athenaeum InterContinental, 210 9206655.
  • Μεζέδες βορείων προαστίων. Ο Σπάγκος στην Κηφισιά είναι ένα σχετικά καινούργιο μεζεδοπωλείο που διεκδικεί το δικό του μερίδιο αγοράς στα Β.Π. Βρέθηκα εκεί βράδυ καθημερινής και στην τεράστια σάλα του οι λιγοστές παρέες χανόντουσαν. Η διακόσμηση απλή, με ξύλινες παλέτες όπου φιγουράρουν τα ούζα και τα τσίπουρα από διάφορες περιοχές της χώρας. ΣπάγκοςΧαζεύω τον κατάλογο που μοιράζεται ανάμεσα σε κλασικούς μεζέδες της θάλασσας και της στεριάς. Στα περισσότερα σχεδόν πιάτα προτείνει και μισές μερίδες, με μισή τιμή φυσικά, και μάλιστα τις αποκαλούν «βολιώτικες». Έτσι, μπορείς να πάρεις γεύση από περισσότερα πιάτα. Τα ψητά λαχανικά (€5) και η βολιώτικη μερίδα ήρθε με (€2,5) και ήταν απλά συμπαθητικά. Η μισή ψητή φέτα με ντομάτα και πιπεριά (€2,5) ήρθε κλασικά, μέσα στο αλουμινόχαρτο ψημένη. Τσιμπολογώ χωρίς ενδιαφέρον, περιμένοντας τα μπιφτεκάκια (€4) που ήρθαν πάνω σε ξύλο με κρεμμύδι καραμελωμένο, αλλά ήταν αδιάφορα στη γεύση και στεγνά. Ευτυχώς που ήταν η μισή μερίδα. Αν όμως παραγγείλεις μισή μερίδα παϊδάκια κοτόπουλο (€3,5), την πάτησες. Έρχονται δύο τεμάχια στο πιάτο, μια υποψία κοτόπουλου. Η συνολική εικόνα του μαγαζιού δείχνει «κουρασμένη» και το σέρβις τυπικό. Ίσως έτυχα σε κακή βραδιά. ☛ Σπάγκος, Χ. Τρικούπη 92, Κηφισιά, 2108 016401.
  • Θέα ολόγυρα. Τώρα που μύρισε έντονα καλοκαίρι, η βεράντα του 360 Cocktail bar έχει μεγάλο σουξέ. 360 Cocktail BarΗ θέα του είναι συγκλονιστική. Μαγεύτηκα όταν βρέθηκα στο εστιατόριο με τη βιομηχανική αισθητική και την Ακρόπολη στο... πιάτο μου. Νομίζεις ότι θα τη χαϊδέψεις. Το ίδιο και τα όμορφα σπίτια της Πλάκας. Δοκιμάζω «λασκαρισμένα μπουλόνια» – έτσι βάφτισε ο σεφ Γιάννης Πατσόπουλος τα νόστιμα πουγκάκια με φρέσκο κιμά από γαλοπούλα, λιαστή ντομάτα και καπνιστό τυρί Μετσόβου (€7,5). Όλες οι ονομασίες των πιάτων αντλούν έμπνευση από οικοδομικά υλικά και μηχανήματα. Το «σπειρωτό γρέζι» είναι ένα καλοφτιαγμένο ριζότο με ποικιλία μανιταριών και άρωμα από λάδι τρούφας (€10). Μπορείς, όμως, από την «εργαλειοθήκη» να επιλέξεις μια ποικιλία τυριών ή αλλαντικών που θα συντροφεύσει το κρασί ή κάποιο ωραίο κοκτέιλ. ☛ 360 Cocktail bar, Ηφαίστου 2, πλατεία Μοναστηρακίου, 210 3210006.
  • Παλιά δόξα. Μετά από μια ωραία καλοκαιρινή πλέον βόλτα στην Πειραϊκή και θαλασσινά μεζεδάκια και τσίπουρα στο Αγκυροβόλι του Σωτήρη με θέα το έμπα του λιμανιού και φόντο την Αίγινα, η αυλαία της βραδιάς έπεσε στο ιστορικό γαλακτοζαχαροπλαστείο Στάνη, στην καρδιά του Πειραιά.Αγκυροβόλι του Σωτήρη Το μαγαζί με την αύρα του 1933 φημίζεται για το χειροποίητο παγωτό καϊμάκι με γλυκό βύσσινο και αμύγδαλα, το εκμέκ και το ρυζόγαλο, αλλά και για τους λουκουμάδες του, που τους σερβίρει μέχρι τις 11 μ.μ. Περασμένες έντεκα και περιοριζόμαστε σε ένα ρυζόγαλο αδιάφορο, που δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλιές, καλές εποχές. Την ίδια ματαίωση είχαμε και με το παγωτό καϊμάκι που δεν ήταν μαστιχωτό και ευωδιαστό. Κρίμα ένα τέτοιο μαγαζί να μη διατηρήσει τη σπιτική ποιότητα όπως παλιά, που τρώγαμε το παγωτό και μύριζε γάλα. Ελπίζω σε καλύτερες μέρες. ☛ Στάνη, Ι. Δραγάτση 14, Πειραιάς, 210 4174235.
  • Νέα άφιξη. Στο Μοσχάτο, το μεζεδοπωλείο «Ο κηπουρός και τα λάχανα», που σερβίρει μια σειρά από μικρά πιάτα με παιχνιδιάρικους μεζέδες, όπως μάγουλα μοσχαρίσια φρικασέ, σαγανάκι με τυρί Μετσοβόνε και συκώτι στο χαρτί ψημένο με σκορδάκι. Τραπεζάκια έξω κάθε Πέμπτη έως Κυριακή. Λεπτομέρειες θα σας έχω μετά τη δοκιμή. ☛ Ο κηπουρός και τα λάχανα, Μοσχάτο.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ