Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ανθός
0

Αγάνι

  • To Αγάνι μεταφέρεται στην Κηφισιά. Την κουζίνα του Στάθη Κουτέρη που μυρίζει θάλασσα την είχα πρωτοδοκιμάσει στo εστιατόριό του Αγάνι στην Αλσούπολη. Τα νέα είναι ότι το Αγάνι άλλαξε στέκι και τώρα το βρίσκουμε σε μια ήσυχη γειτονιά στον Παράδεισο Αμαρουσίου και σε μεγαλύτερο χώρο. Ο Στάθης μαγειρεύει με κέφι και δεν χαλάει χατίρι στους συνδαιτυμόνες. Το θέμα «φρέσκο ψάρι και θαλασσινά» είναι από τα αγαπημένα στην κουζίνα του, χωρίς να σημαίνει ότι παραμελεί το κρέας. Πίνοντας ένα δροσερό αρωματικό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου του Μίγα από τον Τύρναβο δοκιμάζω και απολαμβάνω τη γεύση του καλοφτιαγμένου, φρέσκου, μαριναρισμένου σολομού, κομμένου σε κυβάκια πάνω σε ψιλοκομμένο λάχανο σαλάτα (€11). Ακολούθησε μια συμπαθητική μελιτζάνα καπνιστή με κατίκι Δομοκού (€6), που θα μου άρεσε να έχει περισσότερη ένταση στο κάπνισμα. Εξαιρετικές αποδείχτηκαν οι αχνιστές ροδαλές γαρίδες, αρωματισμένες με λίγο σκόρδο και μαϊντανό πάνω σε ψιλοκομμένο λάχανο σαλάτα (€15). Σχεδόν ζωντανές, αποκάλυπταν με την πρώτη μπουκιά τη φρεσκάδα τους. Ντελικάτο και το μελανούρι περασμένο στον ατμό, που συνόδευαν πατάτες (€9). Το φαγητό του Στάθη είναι μια χαρά, αλλά θα ήθελα να μην έχω την ίδια γαρνιτούρα στα δύο από τα τρία πιάτα. Βράδυ καθημερινής και η σάλα ξεχειλίζει από κόσμο, πιστοί πελάτες που ο σεφ, περνώντας από τα τραπέζια, τους χαιρετάει και τους προτείνει τα πιάτα ημέρας. Μου αρέσει που η φιλοξενία του εκφράζεται και μέσα από μια καράφα με γκράπα και αποξηραμένα σταφύλια με μια μινιόν κουτάλα για σερβίρισμα στα σφηνάκια. ☛ Αγάνι, Λεωφ. Κηφισίας 22, Μαρούσι, 210 2777065.
  • Ταβέρνα για master. Ο Γιώργος Γεράρδος, από επαγγελματίας φωτογράφος, έκανε στροφή στη μαγειρική και μας συστήθηκε μέσα από το φετινό «Master Chef» στο οποίο ξεχώρισε, φτάνοντας την τελική τριάδα. Αποφάσισε να κάνει το ντεμπούτο του και επίσημα στη σκηνή της εστίασης με το εστιατόριο Ανθός στην Καλλιθέα, έναν μικρό ατμοσφαιρικό χώρο που υπήρξε οικογενειακό μπακάλικο του συνεταίρου του. Βρέθηκα εκεί την προηγούμενη Πέμπτη για να δοκιμάζω την κουζίνα του Γιώργου στα πρώτα του βήματα στην εστίαση. Η κομψή σάλα ήταν γεμάτη από φίλους που ήρθαν να πάρουν γεύση και να σημειώσουν πάνω στα λευκά χάρτινα σουπλά –μετά από παράκληση του σεφ– τις εντυπώσεις τους από τα φαγητά του μενού. Ο Γιώργος Γεράρδος, με πρόσχαρη διάθεση, και αφού σύστησε την ομάδα του, παρουσίασε το μενού της βραδιάς, εξηγώντας ότι «πρόθεσή μου είναι να μαγειρεύω με τα προϊόντα της εποχής και να χρησιμοποιώ πρώτες ύλες από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς». Δοκίμασα πιάτα με σπιτική νοστιμάδα. Εδώ, η πρόθεση είναι να σερβίρουν απλό και νόστιμο φαγητό. Επίσης, θα βρίσκεις και μεζέδες που θα συνοδεύουν το ούζο σε ένα μεσημεριανό τσιμπολόγημα. Υπήρξαν και πιάτα που θέλουν δουλειά ακόμα, αλλά είναι αρχή και χρειάζεται η κουζίνα τον χρόνο της μέχρι να βρει τον ρυθμό της. Οι τιμές είναι φιλικές, όπως και το σέρβις από νέα κεφάτα παιδιά.  ☛ Ανθός, Ευαγγελιστρίας 96, Καλλιθέα, 213 0271631.
  • Κεραμιδόγατος Φαγοποτείον

    Όταν το μέγεθος μετράει. Ως «Κεραμιδόγατος Φαγοποτείον» αυτοσυστήνεται και αυτοπροσδιορίζεται το νέο μεζεδοπωλείο που άνοιξε πριν από περίπου δύο μήνες στη Νέα Σμύρνη. Το νέο είναι σχετικό, καθώς ο Κεραμιδόγατος «φωλιάζει» στον ίδιο χώρο που υπήρχε το Σημεία και Κρέατα και πριν από αυτό το Cookeat. Ο χώρος, δηλαδή, είναι γνωστός, μια παλιά μονοκατοικία στη οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος στη νέα μορφή του μαγαζιού έχει υποστεί μικρές αλλαγές. Το νέο ξεκίνημα του «μοντέρνου μεζεδοπωλείου» το βρίσκει, λοιπόν, στην καρδιά της κρίσης και το μοντέλο που έχει επιλεγεί για τη λειτουργία του είναι αυτό που έχει φορεθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια: μικρές, μινιμαλιστικές τιμές και αντίστοιχης ποσότητας μερίδες. Δίνει έμφαση σε μια σειρά από θαλασσινούς και στεριανούς μεζέδες, ζεστούς ή κρύους, και στον κατάλογό του υπάρχουν μόλις τρία κυρίως, μπιφτέκια, κοτόπουλο ψητό και ποικιλία κρεατικών. Μπορείς να βρεις από τυροπιτάκια με λιαστή ντομάτα, ρολάκι αρνιού, μοσχαράκι κατσαρόλας έως μύδια σε διάφορες εκδοχές, φιλέτο λακέρδας, λαυράκι καρπάτσιο, γόνο καλαμαριού, χταπόδι. Οι τιμές είναι όλες μονοψήφιες, αλλά και οι μερίδες του είναι από τις πλέον μικρές που έχω συναντήσει σε μεζεδοπωλείο αυτής της κατηγορίας. Ειλικρινά, δεν έχω δει στη ζωή μου μικρότερη μερίδα χταπόδι. Όσο για τη γεύση, υπάρχουν ικανοποιητικές στιγμές, όπως τα κεφτεδάκια και το ρολάκι αρνιού, και κακές, όπως τα ρεβίθια στον φούρνο και τα μύδια με ντομάτα και δυόσμο. Το σέρβις έχει αρκετά προβλήματα, χωρίς εμφανή αιτιολογία. Για να πιεις υπάρχουν τσίπουρα και ούζα –λίγα εμφιαλωμένα–, κρασί χύμα και τυπικές μπίρες. Για να χορτάσεις στον Κεραμιδόγατο πρέπει να πάρεις αρκετές μερίδες, αλλά ο λογαριασμός δεν θα ανεβεί πολύ πάνω από τα 15 ευρώ το άτομο. Ωστόσο, το μεγάλο ατού αυτού του νεοσμυρνιώτικου μεζεδοπωλείου είναι η πανέμορφή αυλή του, μεσημέρι και βράδυ, χάρη στην οποία ενδέχεται να συγχωρήσεις τα προβλήματα που υπάρχουν. Άλλωστε, για το μενού και το σέρβις υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης. ☛ Κεραμιδόγατος Φαγοποτείον, Μεγάλου Αλεξάνδρου 74 & Αϊδινίου 2, Νέα Σμύρνη, 211 0121949.
  • Χρύσανθος ΚαραμολέγκοςΔυναμικά νέα από τη Galazia Hytra. Το πείραμα της χειμωνιάτικης Χύτρας με τη διπλή προσωπικότητα -gourmet εστιατόριο και μπιστρό- πέτυχε και θα επαναληφθεί και στην καλοκαιρινή διάσταση του εστιατορίου. Στην ομάδα των σεφ Νίκου Καραθάνου και Δημήτρη Δημητριάδη, που είχαν την ευθύνη για τις δύο προσωπικότητες της χειμερινής Χύτρας, έρχεται να προστεθεί ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις προσδοκίες από μια πραγματικά «ονειρεμένη ομάδα» της ελληνικής κουζίνας. Φέτος, οι επισκέπτες της Galazia Hytra, που θα έχει και πάλι τη θέση της στο ξενοδοχείο The Westin Athens, στο Astir Palace, θα μπορούν να κάνουν διπλή επιλογή, απολαμβάνοντας τη Χύτρα είτε ως «γαλάζια» γκουρμέ είτε ως «γαλάζια» ταβέρνα σε έναν χώρο, δίπλα στη θάλασσα, στο επιπλέον concept του εστιατορίου: την αγαπημένη ελληνική ταβέρνα, Galazia Taverna. «Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του dream team», λέει ο Απόστολος Τραστέλης που έχει την επιχειρηματική ευθύνη για τη Χύτρα, «είναι ο συγκερασμός εμπειριών, ταλέντων και οραμάτων που έχει στο σύνολό του. Με τη δημιουργία αυτής της ομάδας φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στη συναρπαστική αυτή νέα εποχή της "γαλάζιας" μας κουζίνας».
  • Εν ΠλωΤραπέζια δίπλα στο κύμα. Το Εν Πλω στη Βουλιαγμένη άνοιξε και σερβίρει ελληνική κουζίνα δίπλα στο κύμα, κυριολεκτικά. Το καλοκαιρινό μενού με προϊόντα εποχής σε βάζει στο παιχνίδι της γεύσης, με χταποδάκι σχάρας με σάλτσα από πετιμέζι, καλαμάρι μαριναρισμένο σε μαϊντανό και κόλιανδρο που συνοδεύεται από χούμους και τζίντζερ και σαλάτα με νούμπουλο και σταφύλια. Περισσότερες γευστικές λεπτομέρειες μετά τη δοκιμή. ☛ Εν Πλω, Βουλιαγμένη.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ