Στο Άμα Λάχει

Στο Άμα Λάχει Facebook Twitter
0

 

 

 

Η ταβέρνα Άμα Λάχει έχει τη δική της ιστορία, η οποία μάλιστα τώρα μπαίνει σε ένα νέο κεφάλαιο, με νέους ιδιόκτητες που δείχνουν να ξέρουν καλά τι θέλουν και πώς να ανανεώσουν έναν χώρο με ιστορία. Στο όμορφο κτίριο στα «πόδια» του λόφου του Στρέφη, στα Εξάρχεια, στεγαζόταν μέχρι τις αρχές του 1980 το δημοτικό σχολείο της Καλλιδρομίου. Από τότε η κουζίνα πήρε τη θέση του μαυροπίνακα και τώρα στη νέα του μορφή βρίσκεται το μεζεδοπωλείο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης». Στον διπλανό χώρο υπάρχει και το γαλλικό μπιστρό «Άμα Λάχει στης Βιολέτ», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Με το που θα διαβείς το προαύλιο ταξιδεύεις σε νοσταλγικά μαθητικά χρόνια. Οι νεραντζιές μοσχοβολούν, το ίδιο οι λεμονιές και τα γιασεμιά που κάτω από τις φυλλωσιές τους έχουν πάρει ήδη θέση τα τραπέζια για τις ηλιόλουστες μέρες. Σε μια πλευρά η γούρνα με τις βρύσες στη σειρά από την εποχή που οι μαθητές έπιναν νερό στη χούφτα. Το κτίριο ψηλοτάβανο, με τις τεράστιες ξύλινες πόρτες, τα μεγάλα παράθυρα και τις αίθουσες διδασκαλίας που έχουν διαμορφωθεί στη σάλα του μεζεδοπωλείου και του καφενείου, διατηρεί την αυθεντικότητά του. Χαζεύω τις σχολικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες των μαθητών που φοίτησαν εδώ και τώρα στολίζουν τους τοίχους. Τα τσίγκινα πιάτα στα τραπέζια συμπληρώνουν τη νοσταλγική ατμόσφαιρα. Το καλωσόρισμα του σεφ, ένα μπολάκι με υπέροχες ψιλοελιές μαριναρισμένες σε λάδι, ροζ πιπέρι, φρέσκια ρίγανη και φιλέ αμύγδαλου, σε προϊδεάζει θετικά για τη συνέχεια. Πράγματι, η καπνιστή μελιτζάνα πάνω σε ψητή πίτα σερβιρισμένη με πλούσιο γαλοτύρι Τρικάλων (€5,20) είναι νοστιμότατη. Οι χορτοκεφτέδες (€5,50), ζυμωμένοι με διάφορα χόρτα και βότανα μυρωδάτα με μια ιδέα σταρένιο τραχανά γλυκό και φέτα μαλακιά, είναι τηγανισμένοι υποδειγματικά. Εκτίμησα τη λεπτομέρεια που συνοδεύει το πιάτο, ένα μπολάκι με γιαούρτι και κάρδαμο – ίσως οι καλύτεροι που έχω δοκιμάσει. Ο ντάκος με ντομάτα και δροσερό σητειακό ξύγαλο φτιαγμένο από αιγοπρόβειο γάλα (€5,30) αφήνει τα καλά υλικά να μιλήσουν από μόνα τους. Το τηγανητό πιλάφι με καλαμαράκια (€6,50), που είναι μαγειρεμένο στον ζωμό τους και ενισχύεται με σταφίδες, κουκουνάρι και μαυροκούκι, είναι έκρηξη νοστιμιάς. Το πλοκάμι χταποδιού (€9), ψημένο με μαεστρία στη σχάρα με λαδόξιδο, είναι ζουμερό και μαστιχωτό, όπως πρέπει να το γεύεσαι. Ο δημιουργικός σεφ Γιώργος Κόντας με καταγωγή από τη Μυτιλήνη τιμά τα ελληνικά προϊόντα και τις συνταγές της παράδοσης. «Πιστεύω στις ρίζες μας και θέλω στα φαγητά μου να υπάρχει ελληνική ταυτότητα.» λέει με ντροπαλό χαμόγελο. Στον κατάλογο φιγουράρουν ελκυστικοί μεζέδες, τυριά εξαιρετικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και κρεατικά σχάρας. Η επιλογή γίνεται δύσκολη. Αξίζει να επισκεφτείς πολλές φορές το μαγαζί για να πάρεις γεύση, συνοδεύοντας τους μεζέδες με κάποιο κρασί ή απόσταγμα από την ενδιαφέρουσα και καλοστημένη λίστα με την καλή τιμολόγηση. Το Άμα Λάχει στης Νεφέλης έχει ήδη μπει στην ατζέντα μου.

☛Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978

Η Κέρος στην Αθήνα. Το βραχώδες ακατοίκητο νησί Κέρος των Μικρών Κυκλάδων δάνεισε το όνομά του στο ολοκαίνουργιο ψαρομάγαζο που άνοιξε στον Άγιο Δημήτριο. Οι ιδιοκτήτες, με καταγωγή από τα Κουφονήσια, γνωρίζουν καλά τα μυστικά της ψαροφαγίας. Το λευκό είναι το χρώμα που κυριαρχεί τόσο στον cozy εσωτερικό χώρο όσο και στον εξωτερικό με τις ελιές για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μου άρεσε η ασπρόμαυρη αφίσα που καταλαμβάνει τη μία πλευρά στη σάλα και απεικονίζει κάποια κυκλαδίτικη παραλία με τα πιτσιρίκια και τον ψαρά στην προκυμαία να τους μαθαίνει την τέχνη του. Οι άνθρωποι που «τρέχουν» το μαγαζί είναι νησιώτες αληθινοί, με αγάπη στο φρέσκο ψάρι που έρχεται κατευθείαν από τα Κουφονήσια. Τιμούν όμως στην κουζίνα τους και άλλα προϊόντα του νησιού τους, όπως είναι η φάβα και η μυζήθρα. Οι στείρες, ο ροφός και τα χρυσοκόκκινα μπαρμπουνάκια ευωδιάζουν θάλασσα. Μου άρεσε που ο κατάλογος στην πρώτη σελίδα του σε συστήνει με την ιστορία της Κέρου, του νησιού που είναι γνωστό και ως η «ξαπλωμένη έγκυος κυρά», το λατρευτικό κέντρο του πρώιμου κυκλαδικού πολιτισμού. Το μενού που ακολουθεί δεν είναι φλύαρο και επικεντρώνεται στο ψάρι και στα θαλασσινά. Αρχή για την όρεξη με τσιπς από κολοκυθάκια και μελιτζάνες (€4) που ήρθαν τραγανά, χωρίς ίχνος λάδι στο πιάτο, με μόνη παραφωνία την πολύ γλυκιά και καυτερή σος από πιπεριές που τα συνόδευε. Το ψητό καλαμάρι (€30/κιλό) μόλις βγήκε από τη σχάρα, σωστά ψημένο, είχε απαλή και γευστική σάρκα. Η σαλάτα με τα παξιμαδάκια με τη φρέσκια ντομάτα και την πλούσια μυζήθρα της Σχοινούσας (€6) ήταν καλή. Τον πρώτο λόγο όμως έχει το ψάρι και η μαεστρία του Κουφονησιώτη ψήστη Χρήστου Χρήστου που ανέλαβε να ψήσει τον ροφό (€42/κιλό). Πράγματι, το ψάρι ήρθε ιδανικά ψημένο, με ζουμερή σάρκα, και αποκάλυπτε τις χάρες της φρεσκάδας του σε κάθε μπουκιά. Το Κέρος, αν και έχει λίγες μόνο μέρες που ξεκίνησε να λειτουργεί, είναι φιλόξενο, με καλές προθέσεις και διάθεση να κρατήσει προσιτές τις τιμές των φρέσκων ψαριών.

☛Κέρος, λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 146, Άγ. Δημήτριος, 210 9847577

Για φαγητό της μαμάς. Η ταβερνούλα Φιλάνθη στον Νέο Κόσμο άλλαξε χέρια, μετονομάστηκε σε Ρακομεθιά και πρόσφατα ξεκίνησε να σερβίρει τους μεζέδες του. Ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα είναι η κυρία Μαρία Καραγιαννίδη, που το μικρόβιο της μαγειρικής μπήκε μέσα της απ' όταν ήταν εννέα χρόνων. Έμαθε τα μυστικά της κουζίνας δίπλα στη Μικρασιάτισσα γιαγιά της και δεν αποχωρίζεται το καλό ελαιόλαδο και τον πλάστη της που ανοίγει φύλλο. Το καταλαβαίνεις διαβάζοντας τον κατάλογο, που προτείνει μια σειρά από πίτες και πιτάκια. Δοκίμασα τη στριφτή χορτόπιτα της γιαγιάς (€4,50) που ήρθε σε σχήμα σαλίγκαρου. Ήταν γεμιστή με διάφορα γλυκά χόρτα, τραγανή και ευωδιαστή. Καλοφτιαγμένα ήρθαν και τα ευμεγέθη μυζηθροπιτάκια (€3,50) με διακριτικό δυόσμο και συμπαθητικές οι ελιοκροκέτες (€4) με τυρί και φιλέτο ελιάς και συνοδευμένα στο πιάτο από πάστα πράσινης ελιάς. Τα σουτζουκάκια (€5,50) ήταν συμπαθητικά, με καλή δόση κύμινου και ωραία σάλτσα. Από την κουζίνα βγαίνουν πιάτα μαμαδίστικα, όπως μοσχάρι λεμονάτο, χταπόδι στιφάδο πικάντικο, γίγαντες φούρνου με λουκάνικο αλλά και μπιφτεκάκια σχάρας. Για το τέλος κερνούν ζεστό ρακόμελο. Η ζωντανή μουσική Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ελκύει τις νεανικές παρέες που μπορούν να διασκεδάσουν χωρίς να πληρώσουν έναν σκασμό λεφτά.

☛Ρακομεθιά, Πρόκνης 4, Ν. Κόσμος, 210 9012560

Ψάχνοντας την τέλεια τυρόπιτα. Στην περιπέτεια της αναζήτησης της ιδανικής τυρόπιτας ο δρόμος σου θα περάσει αναγκαστικά από το εργαστήριο του Γιώργου του Γουναρίδη στη Νέα Ιωνία. Και μιλάμε για μια τυρόπιτα που διαφέρει από τις άλλες: τρίγωνη, πληθωρική, περασμένη από το τηγάνι. Με φύλλο χωριάτικο, χειροποίητο και ζυμωμένο με σχεδόν μαγικό τρόπο, με τέχνη και μαεστρία. Με την πρώτη μπουκιά καταλαβαίνεις το αέρινο τραγανό φύλλο που θρυμματίζεται ηδονικά στο στόμα χωρίς να αφήνει την αίσθηση του λαδιού και ακολουθεί η βελουδένια γέμιση από τέσσερα διαφορετικά τυριά –γλυκά και αλμυρά– που κρατούν γευστική ισορροπία. Είναι δύσκολο να τιθασεύσεις την όρεξή σου και να μη δοκιμάσεις και μια σούπερ παστουρμαδόπιτα ή μια πίτα λαχματζούν με πικάντικο κιμά. Ο κατάλογος με τις τρίγωνες πίτες είναι μεγάλος και καλύπτει όλες τις ορέξεις. Αρκεί να βρεθείς νωρίς στο μαγαζί για να τις προλάβεις, μια και οι φανατικοί της ζύμης θα κάνουν το καθημερινό τους πέρασμα, τιμώντας για το κολατσιό τους τις πίτες.

☛ Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Νέα Ιωνία, 210 2712548

Γεύσεις από την Κέρκυρα

Κολοπίμπιρι, στραπατσάδα, πιτιτέλια, κουκουγέροι, αγιάδα, πετσαλίνα, τσιγαρέλι, μπουρδέτο, μπιάνκο, σοφρίτο, μασπατάτα, παστιτσάδο, παστρόκιο, σαβούρο, τσιλίχουρδα, φιγαδέλια, μοστάρντα, μπουλέντα, σαλάδο, νούμπουλο, φογάτσα, συκομαΐδα, κουμ κουάτ, τζιτζιμπίρα: μήπως αυτές οι λέξεις σάς φαίνονται άγνωστες; Όλα ετούτα τρώγονται! Είναι κερκυραίικα και θα τα δοκιμάσετε στις Μαγικές Κατσαρόλες που συνεχίζουν το ταξίδι στην Ελλάδα των γεύσεων με ένα δεκαήμερο αφιέρωμα στην κερκυραϊκή κουζίνα από τις 7 μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.

☛Μαγικές Κατσαρόλες, Συντ. Ζησιμοπούλου 47, Παλαιό Φάληρο, 210 9418821

Η είδηση

Ετοιμάζεται πυρετωδώς στο κέντρο της Αθήνας και θα κάνει αίσθηση. Χώρος η Στοά Σπύρου Μήλιου και το όνομα αυτού City Bistro. Είναι το νέο εγχείρημα του Τάσου Ιωαννίδη (ξενοδοχείο Belvedere, εστιατόρια Matsuhisa) σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Το καινούργιο all day μαγαζί θα τρέχει ο Μιχάλης Λαδάς και σεφ της δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας θα είναι ο Νίκος Ζερβός. Μενού ευέλικτο, λίστα κρασιών με 100 περίπου ετικέτες και πολλές προτάσεις σε ποτήρι. Μέσα Μάρτη θα ανοίξει τις πύλες του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ