Παράταση του Μνημονίου
Η λύση που προτείνουν σχεδόν όλοι οι εταίροι μας. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να πάρει παράταση το τρέχον πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και μετά να συζητήσουν τις όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν. Θέλουν να δείξουν ότι οι δεσμεύσεις στην Ευρώπη τηρούνται, υπάρχει συνέχεια στα κράτη, παρά τις αλλαγές στις κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα η Γερμανία, ο κύριος εκφραστής της πολιτικής που διέπει το υπάρχον πρόγραμμα, θέλει να παρουσιάσει το Μνημόνιο ως κάτι επιτυχημένο, κάτι δηλαδή που εφαρμόστηκε ως το τέλος σε όλες τις χώρες που το χρειάστηκαν.
Πρόγραμμα-γέφυρα
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα (που δεν θα λέγεται Μνημόνιο και δεν θα έχει Τρόικα) διάρκειας 4-6 μηνών, το οποίο θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέχρι την τελική λύση. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα τηρήσει τον όρο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πλεονάσματα, θα συμπεριλάβει πολλά από τα παλαιότερα μέτρα (το περίφημο 70% του Μνημονίου), δεν θα προβεί σε μονομερείς κινήσεις, όμως ζητά ευελιξία στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και αλλαγή στην επιτήρηση – τουλάχιστον όπως τη γνωρίσαμε ως τώρα με την Τρόικα.
Δημοψήφισμα
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, έκανε αρκετά βήματα πίσω και οι εταίροι παραμένουν άκαμπτοι προσφέροντας μόνο την παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου, πολλοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση θα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με τη μορφή δημοψηφίσματος. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και λοιποί ειδικοί θα παρουσιάσουν τις εναλλακτικές και ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει. Το μεγάλο ζήτημα είναι για ποιες εναλλακτικές θα μιλήσουμε.
Χρεοκοπία
Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, το σενάριο της χρεοκοπίας μπορεί να επιβληθεί από τους πιστωτές της και, κυρίως, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ήδη η ΕΚΤ έχει κάνει ένα βήμα με την απόφασή της να μην αποδέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αν συνεχιστούν το αδιέξοδο και η μη συμφωνία, υπάρχει περίπτωση να αναστείλει και τον τελευταίο μηχανισμό χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, τον περίφημο ELA –που έτσι κι αλλιώς είναι έκτακτος–, οδηγώντας σε de facto χρεοκοπία.
Grexit
Τα κράτη της Ευρωζώνης δείχνουν την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα, η οποία εγκαταλείπει το κοινό νόμισμα. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του σεναρίου, ανάλογα με τον βαθμό συναίνεσης της ελληνικής πλευράς, αν δηλαδή θα είναι «βρόμικη» έξοδος ή συντεταγμένη. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι σε αυτήν τη δεδομένη στιγμή το σενάριο εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους για τις υπόλοιπες χώρες απ' ό,τι πριν από δύο χρόνια τουλάχιστον. Κανείς δεν ξέρει όμως πώς μπορεί να γίνει πρακτικά.
Grexit μαζί με Κύπρο
Έχει ακουστεί και αυτό το σενάριο, ως η σκληρότερη παραλλαγή του Grexit. Η Κύπρος, ως στενά συνδεδεμένη οικονομία με την ελληνική, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα σε περίπτωση ενός Grexit, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τις υπόλοιπες χώρες. Ακρωτηριάζοντας και τον θεωρητικά επόμενο στόχο των αγορών, περιορίζεται η κερδοσκοπία ως προς το ποιος είναι επόμενος και ανακουφίζονται οι υπόλοιποι.
Στάση πληρωμών μέσα στο ευρώ
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον άσο στο μανίκι της κυβέρνησης. Η μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί φοβίζει τους Ευρωπαίους και γι' αυτό δεν πρόκειται να στείλουν στον γκρεμό την Ελλάδα. Οι υποστηρικτές του σεναρίου αυτού δείχνουν ως απόδειξη την αποστροφή του Βαρουφάκη στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Guardian»: «Συνεχώς ακούμε πως αν δεν υπογράψουμε, θα έρθει ο Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι "ας το αφήσουμε να συμβεί". Δεν υπάρχει plan B. Αυτό είναι το plan B».
σχόλια