Οι Batala μεταφέρουν τους ρυθμούς της samba reggae στην Ελλάδα

Οι Batala μεταφέρουν τους ρυθμούς της samba reggae στην Ελλάδα Facebook Twitter
0
Οι Batala μεταφέρουν τους ρυθμούς της samba reggae στην Ελλάδα Facebook Twitter
Οι Batalá ξεκίνησαν το 1997 στο Παρίσι από τον Mestre Giba Gonçalves dos Santos....

Πότε ξεκίνησαν οι Batalá; Σε ποιες χώρες δραστηριοποιούνται;
Οι Batalá ξεκίνησαν το 1997 στο Παρίσι από τον Mestre Giba Gonçalves dos Santos. Από εκεί εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Αφρική, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στην Κεντρική και Νότιο Αμερική. Έως σήμερα είμαστε συνολικά 28 μπάντες σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πώς και πότε δημιουργήθηκαν στην Αθήνα;
Οι Batalá στην Αθήνα είναι ένα σχετικά καινούριο μέλος σε αυτή την παγκόσμια μουσική κοινότητα, με τη δημιουργία τους να τοποθετείται τον Σεπτέμβριο του 2010. Το γκρουπ ξεκίνησε με 25 μέλη στο Casarao do Batalá στον Βοτανικό και σε μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκε να παίζει και να ηχογραφεί το 2012 στο καρναβάλι του Salvador στην Bahia, στο Νotting Ηill Carnaval στο Λονδίνο, στο Lavage de la Madeleine στο Παρίσι και σε πολλά άλλα μεγάλα events στην Ελλάδα και εξωτερικό.

Εσένα ποιος είναι ο ρόλος σου; Διευθύνεις; Πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο;
Όπως σε όλα τα μεγάλα σύνολα κρουστών στη Βραζιλία, έτσι και στους Batalá χρειάζεται κάποιος να διευθύνει μουσικά την μπάντα. Στην Αθήνα είμαι υπεύθυνος γι' αυτό και σε επίπεδο Batalá Μundo κάνω το graphic design (logos, textiles, costumes etc). Όσον αναφορά το κομμάτι «πρόβες και μαθήματα», πρόκειται για ένα αντικείμενο εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο, αλλά συνάμα εύκολο, αν έχεις την αγάπη που χρειάζεται.

Οι Batala μεταφέρουν τους ρυθμούς της samba reggae στην Ελλάδα Facebook Twitter
Oι Batalá παγκοσμίως παίζουμε ένα στυλ που ονομάζεται samba reggae...

Τι μουσική παίζετε;
Oι Batalá παγκοσμίως παίζουμε ένα στυλ που ονομάζεται samba reggae. Η μουσική μας γεννήθηκε στο Salvador της Bahia στη Βραζιλία τη δεκαετία του '70 (Olodum, Ilk Aiyκ, Cortejo Afro, Muzenza). Έχει τις ρίζες της στα παραδοσιακά αφρικάνικα κρουστά του Candomble και είναι τονισμένη με μια βαριά δόση από βραζιλιάνικη samba.

Πόσα άτομα συμμετέχουν αυτήν τη στιγμή στην ομάδα; Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος;
Η ομάδα της Αθήνας αποτελείται από 60 μέλη και είναι ανοιχτή σε όσους θέλουν να συμμετέχουν. Η γνώση κρουστών δεν είναι απαραίτητη. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή φυσική κατάσταση, χαμόγελο και πολλή όρεξη για μουσική και χορό. Αρκεί μια δοκιμή για να κολλήσεις το μικρόβιο.

Οι Batala μεταφέρουν τους ρυθμούς της samba reggae στην Ελλάδα Facebook Twitter
Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή φυσική κατάσταση, χαμόγελο και πολλή όρεξη για μουσική και χορό. Αρκεί μια δοκιμή για να κολλήσεις το μικρόβιο...

Τι ακριβώς θα κάνετε στο φεστιβάλ «The Yogis & Friends Project» στο Romantso;
Θα παρουσιάσουμε πολύ φρέσκο υλικό κατευθείαν από το φετινό καρναβάλι του Salvador και κάποιες ακυκλοφόρητες ενορχηστρώσεις από τη νέα μας δουλειά, που θα ηχογραφηθεί στη Βραζιλία τον επόμενο Φεβρουάριο.

Τι άλλες δράσεις ετοιμάζετε;
O Μάιος μάς βρίσκει σε διάφορα events. Μετά τις 8/5 στο Romantso Bios, ακολουθεί στις 9/5 το TEDx, στις 27/5 το Φεστιβάλ της Σχεδίας και στις 30/5 το 4ο Athens Circus Festival στην Τεχνόπολη. Επίσης, έχουμε τη χαρά να διοργανώνουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1ο Batalá Drum Camp. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο meeting των Batalá στην πανέμορφη Santa Maria στη Νάουσα της Πάρου, από 25 έως 29 Ιουνίου. Πέντε μέρες γεμάτες με εργαστήρια κρουστών, σεμινάρια αφρο-βραζιλιάνικου χορού, Capoeira, συναυλίες, πάρτι και πολλές εκπλήξεις. Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε για το Notting Hill Carnival στο Λονδίνο τέλη Αυγούστου.

Οι Batala μεταφέρουν τους ρυθμούς της samba reggae στην Ελλάδα Facebook Twitter
Η ομάδα της Αθήνας αποτελείται από 60 μέλη και είναι ανοιχτή σε όσους θέλουν να συμμετέχουν. Η γνώση κρουστών δεν είναι απαραίτητη...
Οι Batala μεταφέρουν τους ρυθμούς της samba reggae στην Ελλάδα Facebook Twitter
Σταύρος Parceiro Κονταράτος
Οι Batala μεταφέρουν τους ρυθμούς της samba reggae στην Ελλάδα Facebook Twitter

Οι Batalá συμμετέχουν στο δεύτερο εορταστικό φεστιβάλ The Yogis & Friends Project στις 8/5 στο Ρομάντσο. Είσοδος με ελεύθερη χρηματική συνεισφορά.

batala.gr
www.facebook.com/batala.atenas

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα

Design / Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα

Η Άννη Μαρκιτάνη, καλλιτεχνική διευθύντρια του πρώτου Milano Design Film Festival Greece της Αθήνας, το οποίο λόγω της πανδημίας μετατέθηκε για το 2021, μιλά για τις ενδιαφέρουσες προφεστιβαλικές δράσεις που ξεκινούν τώρα στην πόλη.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Διονύσης Ατζαράκης: «Θυμάστε που διαβάζαμε κάποτε ότι καιγόταν ολόκληρη η Αυστραλία; Ήταν φέτος!»

Small Talk / Διονύσης Ατζαράκης: «Θυμάστε που διαβάζαμε κάποτε ότι καιγόταν ολόκληρη η Αυστραλία; Ήταν φέτος!»

Ο stand-up κωμικός που έγινε viral με το βίντεό του για τον κορωνοϊό και τις θεωρίες συνωμοσίας μιλά για το 2020, τα drive-in, τους φόβους του και τα νέα του πλάνα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

Εικαστικά / Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

Θραύσματα από μάρμαρο, κομμάτια μια ιδιότυπης συλλογής από τις μεγάλες πορείες της Αθήνας, αιωρούνται σαν αστρική σκόνη σε νυχτερινό ουρανό στη συμμετοχή του νεαρού εικαστικού στην έκθεση «The state of emergency has become the rule» της γκαλερί Can.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ