Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα

Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα Facebook Twitter
Όσοι ενδιαφέρονται για τη σύνδεση χορού και αρχιτεκτονικής δεν πρέπει να χάσουν την ταινία «Χορός με την αρχιτεκτονική» - Jessica Lang & Steven Holl των Spirit of Space.
0

— Τι είναι το MDFF και πώς αποφασίσατε να επιχειρήσετε την ελληνική του διοργάνωση;

Μετακόμισα στο Μιλάνο από το Λονδίνο το 2010. Το 2015 γνώρισα το Milano Design Film Festival, ένα τετραήμερο ραντεβού με το design και την 7η Τέχνη, που φέρνει κοντά ανθρώπους απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα. Με γοήτευσε η πολυδιάστατη ταυτότητά του: αυθεντικό, οικείο, ερευνητικό, εκπαιδευτικό, προκλητικό, διορατικό. Μπήκα στην ομάδα του MDFF από τις αρχές του 2017 και το 2018 ξεκίνησα τη διεύθυνσή του για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η απόφαση να επιχειρήσουμε την ελληνική διοργάνωση του MDFF στην Ελλάδα βασίζεται σε διάφορους παράγοντες.

 

Η Αθήνα έχει έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και του design. Το 2018 αναγνωρίστηκε η σύγχρονη όψη που φέρει την τελευταία δεκαετία με τη διάκριση της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας στην Καινοτομία» και έκτοτε αναδύεται η ανθεκτική και ευέλικτη προσωπικότητά της.

 

Ύστερα από έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές και δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, παραμένει μια πόλη με φρέσκια ενέργεια, που καταφέρνει σύγχρονα σταθερά βήματα με προοπτική και ευκαιρίες σε νέα επιστημονικά πεδία, με σκοπό να καλλιεργήσει έναν δυναμικό και πολλά υποσχόμενο σύγχρονο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πυρήνα, τόσο εγχώριο όσο και διεθνή.

 

Το design και ο κινηματογράφος είναι συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια της διοργάνωσης να συστηθεί στο κοινό: από τη μια πλευρά εμφανίζεται νέο περιεχόμενο στον κινηματογράφο που «μιλάει» για το design, από την άλλη το design επικοινωνεί την πολύπλευρη προσωπικότητά του χάρη στην πολυδιάστατη οπτικοακουστική γλώσσα.

 

— Λόγω της πανδημίας, το φεστιβάλ μετατέθηκε για το 2021. Τι περιλαμβάνουν οι προφεστιβαλικές δράσεις που θα δούμε σε λίγες μέρες;

Οι προφεστιβαλικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως τις 8 Νοεμβρίου του 2020 σε χώρους της Αθήνας, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, θα παρουσιάσουν προβολές, συζητήσεις, εργαστήρια, ποδηλατοδρομίες και περιπάτους με αρχιτεκτονικές προεκτάσεις. Οι περισσότερες θα γίνουν με φυσική παρουσία ή σε εξωτερικούς χώρους της Αθήνας, ενώ κάποιες θα γίνουν διαδικτυακά.

 

Δεν είναι μόνο δράσεις του MDFF Greece, είναι δράσεις στις οποίες συνέβαλαν άνθρωποι και οργανισμοί που μοιράζονται αυτόν τον τρόπο σκέψης και αγκάλιασαν την πρότασή μας να «παντρέψουμε» την ταυτότητα και φιλοσοφία του εκάστοτε φορέα και χώρου με αυτήν του MDFF.

 

Πρόκειται για τους εξής φορείς: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Εργαστήριο ΠΟΙΩ Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Σεράφειο, Μουσείο Βορρέ, InMind Headquarters & Showroom (Future of Work Design Week, σε συνεργασία με την Archisearch & Design Ambassador), Shila Hotel, Blue Cycle Lab, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σχεδιάζοντας τη ζωή στο διάστημα#1 - Ελληνική Πρεμιέρα & Σχεδιάζοντας τη ζωή στο διάστημα #2 - Συζήτηση), Ατελιέ Cycladon 8 (σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη), Architecture Kids Athens (AKA), Typical Organization for Standards & Order, Εσπερινός (σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Εύη Σουγκάρα), European Cultural Center κ.ά.

 

Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα Facebook Twitter
Στο Μουσείο Βορρέ, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου (14:00-22:00), θα προβληθούν δύο ταινίες μικρού μήκους (σε επανάληψη) των διεθνώς αναγνωρισμένων Formafantasma (Andrea Trimarchi, Simone Farresin).

 

— Ποια προβολή δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα; Γιατί;

Μου είναι δύσκολο να αναφερθώ σε μία συγκεκριμένη ταινία, αφού το φεστιβάλ εξηγεί και διερευνά διάφορες θεματικές (αρχιτεκτονική, design, αστική ζώη, τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, βιωσιμότητα κ.ά.). Ωστόσο, θα προτείνω τρεις: όσοι ενδιαφέρονται για τη σύνδεση  χορού και αρχιτεκτονικής  δεν πρέπει να χάσουν την ταινία «Χορός με την αρχιτεκτονική» (Dance with architecture)- Jessica Lang & Steven Holl των Spirit of Space, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στο Ατελιέ Κυκλάδων 8, 20:00-20:30, όπου θα ακολουθήσει συζήτηση με τη θεματική «Μετακίνηση μεταξύ χώρου και χρόνου» και καλεσμένους τον Διονύση Σοτοβίκη, αρχιτέκτονα και ιδρυτή του «Dionisis Sotovikis Workshop», τον συγγραφέα Ίκαρο Μπαμπασάκη και τη χορογράφο (dance maker) Ανδρονίκη Μαραθάκη.

 

Όσους ενδιαφέρει το ερώτημα της εξοικείωσης με την κληρονομιά του μοντέρνου και πώς αυτό προσαρμόζεται στις ανάγκες του σήμερα, καθώς και ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στο χτίσιμο ταυτότητας σε σχέση με τις έννοιες της μονιμότητας και της αλλαγής, τότε δεν πρέπει να χάσουν την προβολή «Οι οραματιστές της μεταμόρφωσης» - Lacaton & Vassal (The Imaginaries of Transformation  της Karine Dana), την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στο ΑΚΑ.

 

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία σλοτς. Τα πρώτα δύο (Group 1:11:00-13:00 / Group 2: 15:00-17:00) συνδυάζουν την προβολή με ένα εργαστήρι για παιδιά με τίτλο «Κοίτα τι άφησες πίσω! – Εργαστήρι αρχιτεκτονικής αποκατάστασης», το οποίο βασίζεται στην ιδέα της συνέχισης ενός αρχιτεκτονικού έργου, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες ήταν οι προθέσεις των αρχικών δημιουργών του.

 

Τέλος, στο Μουσείο Βορρέ, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου (14:00-22:00), θα προβληθούν δύο ταινίες μικρού μήκους (σε επανάληψη) των διεθνώς αναγνωρισμένων Formafantasma (Andrea Trimarchi, Simone Farresin). Πρόκειται για δύο από τις πέντε ταινίες που αποτελούν μέρος της έκθεσης Cambio στις Serpentine Galleries του Λονδίνου, οι οποίες εξερευνούν το δίπολο άνθρωπος - φύση με άξονα την εξέλιξη της βιομηχανίας ξυλείας με την πάροδο του χρόνου, εξετάζοντας το πώς η ξυλεία συνδέεται με χρόνιες συνθήκες εκμετάλλευσης, αποικιοκρατίας και καταναλωτισμού.

 

— Πείτε μου λίγα λόγια για τις ποδηλατοδρομίες αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Το Riding Athens: Architectural e-Bike Tour είναι μια τρίωρη διαδρομή (μια απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων) με ηλεκτρικά ποδήλατα. Αυτό το αστικό ταξίδι ξεκινά από την περιοχή του ποταμού Ιλισού, το Μετς και το Παγκράτι και ακολουθεί την κύρια αρτηρία της Πανεπιστημίου, για να βουτήξει στις παλιές γειτονιές της οδού Αθηνάς και της πλατείας Ομονοίας, πριν εξερευνήσει τον νεότερο οικισμό της Κυψέλης και τμήματα της κάποτε αγροτικής περιοχής της οδού Πατησίων.

 

Θα συναντήσουμε όμορφα νεοκλασικά σπίτια, κτίρια με αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες από την περίοδο 1950-70, όταν η επιδίωξη της γοητείας, δυστυχώς, αντικαταστάθηκε από το κυνήγι του κέρδους με την κατασκευή φθηνών τσιμεντένιων διαμερισμάτων, και μερικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε ιδιωτικά και δημόσια κτίσματα που εκπέμπουν ιδιομορφία και εμπνευσμένη μηχανική. Θα ποδηλατήσουμε σε πολύχρωμους δρόμους που έχουν έντονη δραστηριότητα και  σε άλλους που έχουν εγκαταλειφθεί, σε δρόμους καθαρούς αλλά και σε λεηλατημένους, κεντρικούς και απομονωμένους, δηλαδή στους δρόμους που απεικονίζουν τη σύγχρονη Αθήνα.

 

Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα Facebook Twitter
Elevation, Ανύψωση, Marcus Fairs, Oliver Manzi, UK, 2018,18′

 

— Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες θεματικές του φεστιβάλ είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Δώστε μου μια πρώτη γεύση απ' όσα θα δούμε σε σχέση με αυτήν.

Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, στις 20:00, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Elevation» που αφορά τον τρόπο που τα drones θα μεταμορφώσουν τις πόλεις και θα μας δώσει τη δυνατότητα να προβληματιστούμε σχετικά με αυτήν τη ραγδαία και επαναστατική αλλαγή.

 

Η ταινία εξερευνά το πώς οι «εναέριοι αυτοκινητόδρομοι» θα αποσυμφορήσουν τους δρόμους, καθώς οι μεταφορές και οι ανθρώπινες μετακινήσεις στρέφονται στους αιθέρες. Επίσης, θέτει ερωτήματα που αφορούν το πώς η αρχιτεκτονική θα αλλάξει εντελώς, καθώς οι ισόγειες είσοδοι θα αντικαθίστανται από τις προσγειώσεις σε ταράτσες, υπογραμμίζοντας το ότι η προσβασιμότητα και η χρήση των drones γεννούν σήμερα πολλές συζητήσεις κοινωνικού και τεχνολογικού χαρακτήρα, που βλέπουν στην ανάπτυξή τους είτε ένα ισχυρό πλεονέκτημα είτε μια απειλή για την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά μας.

 

Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Milano Design Film Festival Greece-Athens (2-8/11) εδώ, καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα του MDFF Greece. Η συμμετοχή σε όλες τις μίνι εκδηλώσεις είναι μόνο κατόπιν εγγραφής στο Eventbrite.

www.mdffgreece.com

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αθηναϊκή πολυκατοικία ζει τη δική της στιγμή

Αθήνα / Η αθηναϊκή πολυκατοικία ζει τη δική της στιγμή

Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής της χώρας μας γίνεται αφορμή για τη δημόσια συζήτηση «Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της», που θα παρουσιαστεί απόψε το βράδυ από το Ινστιτούτο Γκαίτε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ