Χειμώνας στην Αθήνα με νέα ή κλασικά μαγαζιά

Χειμώνας στην Αθήνα με νέα ή κλασικά μαγαζιά Facebook Twitter
Nolan. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Λίγες ημέρες πριν από το γύρισμα του χρόνου ένα καινούργιο εστιατόριο έκανε ντεμπούτο στο κέντρο της Αθήνας, και το όνομα αυτού Nolan. Όλα ξεκίνησαν από το πιάτο σταμναγκάθι, dashi, γαρίδες και σουτζούκι. «Μόλις το δοκίμασα από τα χέρια του sous-chef του Π-Βοx, Σωτήρη Κοντιζά, σκέφτηκα ότι αυτό το πιάτο θα μπορούσε να στηρίξει ένα εστιατόριο» λέει με πάθος στη φωνή του ο Κώστας Πισσιώτης, ο ιδιοκτήτης του νέου εστιατόριου, που, μετά την εμπειρία του ως συνιδιοκτήτη του Π-Βοx, προχώρησε στη δημιουργία του Nolan. Την κουζίνα του εστιατόριου έχει αναλάβει ο Σωτήρης Κοντιζάς. Η φιλοσοφία της απροσδιόριστη. Αυτό, μερικές φορές, μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα για ένα εστιατόριο, αλλά στην περίπτωση του Nolan αποτελεί πλεονέκτημα. Ο σεφ, με καταγωγή από Ελλάδα και Ιαπωνία, μπορεί, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, να ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα στο ασιατικό street food, την ελληνική μεσογειακή προσέγγιση και τους δημιουργικούς συνδυασμούς. Το μενού δεν είναι φλύαρο. Είναι μικρό, περιεκτικό και ενδιαφέρον. Η κουζίνα προτίθεται να ανανεώνει μέρος του καταλόγου σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με τις πρώτες ύλες. «Καμένα λάχανα και κουνουπίδια» αναφέρει ο κατάλογος και το πιάτο αυτό αποδεικνύεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα. Πρόκειται για ψητό λάχανο και κουνουπίδι και λεπτές φέτες μήλο και καρότο που είναι όλα τραγανά και δένουν γευστικά με το τριμμένο ξερό ανθότυρο του Μπαμπούνη από τη Νάξο και τα ψιλοκομμένα καρύδια, ενώ την τελική πινελιά βάζει, κάτι σαν υποψία, η διακριτική παρουσία από το λάδι τρούφας (€7). Τα πιάτα όπου σερβίρεται το φαγητό είναι όλα πήλινα, χειροποίητα, ιδιαίτερα. Σε μπολ έρχεται και ο συνδυασμός ψιλοκομμένο σουτζούκι, λιλιπούτειες φρέσκες γαρίδες, σταμναγκάθι και dashi, γιαπωνέζικος ζωμός με βάση το miso (€8), με το παιχνίδι των γεύσεων να κάνει ασκήσεις ισορροπίας. Το NFC (Nolan Fried Chicken) είναι νόστιμες μπουκιές κοτόπουλου, μαριναρισμένες σε μυρωδικά και παναρισμένες πριν περάσουν από το τηγάνι, που συνοδεύονται με ροδέλες ραπανάκι, φύλλα παντζαριού και μαγιονέζα (€8). Η σάρκα του μαριναρισμένου μαγιάτικου (14) είναι χυμώδης και αφήνει στην επίγευση διακριτικό κάπνισμα – φίνο πιάτο. Με ενθουσίασε το Nolan hot dog (€7). Το τύπου bao ban, φτιαγμένο στον ατμό ζυμωτό κατασκεύασμα περιέχει φρέσκο λουκάνικο σε κομμάτια με λάχανο και συνοδεύεται από kimchi. Πικάντικο και συγχρόνως δροσερό από το αλατισμένο γιαούρτι. Το φαγητό στο Nolan έχει ενδιαφέρον αλλά και ο διάκοσμος δεν υπολείπεται, εξυπηρετώντας τον στόχο της δημιουργίας ενός μαγαζιού στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Τα υλικά που κυριαρχούν στη μικρή σάλα είναι το μωσαϊκό στους τοίχους και στην τεράστια πόρτα, το μάρμαρο, το ξύλο και το μέταλλο, ένας αρμονικός συνδυασμός που έστησε ο αρχιτέκτονας Μάνος Μπαμπούνης. Η κουζίνα στο επάνω επίπεδο, με άνοιγμα σαν θυρίδα, επιτρέπει να έχεις μια αίσθηση της πυρετώδους δουλειάς που γίνεται εκεί. Το Nolan είναι ένα εστιατόριο με μητροπολιτικό αέρα που θα σε ικανοποιήσει γευστικά και αισθητικά και θα σε κερδίσει με τη φιλοξενία του.

☛ Nolan, Βουλής 31-33, Αθήνα


Το εστιατόριο Mono στη γειτονιά της Πλάκας, κοντά στη Μητρόπολη, μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν τόσο για την κουζίνα του όσο και για τη φιλοξενία του. Όμως, τώρα στο Mono έχουν αλλάξει τα πάντα. Ο ιδιοκτήτης του, ο σεφ Βασίλης Βασιλείου, μας επιφυλάσσει γαστρονομικές εκπλήξεις και όχι μόνο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο χώρος άλλαξε, ανανεώθηκε και φόρεσε τα καλά του, με στοιχεία από τις διάφορες χρονικές περιόδους που συναντάμε στην Αθήνα. Ο σεφ έχει κέφια, άφθονη όρεξη για δημιουργικότητα και μας υποδέχεται με ένα μενού που ξεχειλίζει από φρέσκες ιδέες. Αρχίζοντας με τα γιουβαρλάκια σφυρίδας μέσα σε βαθύ πιάτο με φιδέ λαχανικών και δίπλα μια λεπτή τραγανή μπρουσκέτα με πέστο κόλιανδρου (€9), συμπεραίνεις ότι η ικανότητα του Βασίλη να ανακαλύπτει τρόπους στο μαγείρεμα των ψαριών είναι δυνατή. Το πιάτο είναι καλοφτιαγμένο, ανάλαφρο και κάνει ευχάριστο το ξεκίνημα του δείπνου. Απολαμβάνεις το ελαφρά σοταρισμένο φουαγκρά, που συνδυάζεται με καραμελωμένο πατέ από συκωτάκια πουλιών με σταφίδες, γλυκόξινο λάχανο και μια υπέροχη σάλτσα από αποξηραμένα σύκα και Chianti (€12), που δένει όμορφα με το σύνολο του πιάτου, σαν μια βασιλική λιχουδιά. Δεν έμεινε ψίχουλο. Το μενού προτείνει μια σειρά από ελκυστικές σαλάτες, όπως αυτή με καρότο, παντζάρι, ρέβα, σελινόριζα και ραπανάκια μέσα σε ρυζόχαρτο που συνοδεύει κρέμα γκοργκοντζόλας, καρύδια και σιρόπι ιβίσκου (€9). Μια πανδαισία λαχανικών, χρωμάτων και γεύσεων που σε στέλνει σε χειμωνιάτικο μπαξέ. Η ευδαιμονία και η γευστική αγαλλίαση φιλούν η μία την άλλη στο πιάτο, με το ριζότο Βιαλόνε Νάνο με συκωτάκια πουλιών, άνηθο, λεμόνι και ψιλοκομμένο μαρούλι (€13). Σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις τη βαθιά νοστιμιά που προκύπτει από τη βιρτουοζιτέ του μαέστρου. Η γεύση του πιάτου παραπέμπει στην πληθωρική μαγειρίτσα. Είναι από τα φαγητά που κρύβουν νοσταλγικότητα και σε κάνουν να θέλεις να επιστρέφεις. Τους εραστές των ζυμαρικών θα παρηγορήσουν οι παπαρδέλες με τα κεφτεδάκια πάπιας (€14), ενώ για τους κρεατολάγνους, από τα κυρίως πιάτα, εξαιρετικά και πεντανόστιμα αποκαλύπτονται τα μάγουλα μοσχαριού Αberdeen Black Angus που σιγομαγειρεύονται με υπομονή για 72 ώρες και συνοδεύονται με κρέμα τρούφας, σπαράγγια και πεκορίνο (€16). Αυτή η ευχάριστη ευωχία απογειώνεται από το ευγενικό σέρβις της Γιώτας που προλαβαίνει τις επιθυμίες των πελατών. Τις δημιουργίες του σεφ υποστηρίζει η ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών με τις επιλογές του οινοχόου Σωτήρη Κανδύλη. Οι φίλοι των επιδορπίων θα κολαστούν από τις προτάσεις που φιγουράρουν στη λίστα. Θα φύγεις με τη γλύκα από ένα υπέροχο New York cheesecake με τραγανό μπισκότο και αφράτη κρέμα που είναι αρωματισμένη με τόνγκα και μαρμελάδα από κορινθιακή σταφίδα (€7,50). Στο ανανεωμένο wine restaurant Mono όχι μόνο θα φας καλά αλλά θα αισθανθείς και ότι σε περιποιήθηκαν αληθινά.

☛ Mono, Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, 210 3226711


Σταθερή και διαχρονική είναι η αξία του Balthazar στον χάρτη της διασκέδασης. Η γοητεία του νεοκλασικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ιστορικό bar-restaurant της πόλης ανανεώθηκε με την καινούργια εσωτερική διαμόρφωση του χώρου. Μια μεγάλη μπάρα κυριαρχεί στη μία πλευρά, εντυπωσιάζοντας με τον υπέροχο φωτισμό, ενώ στη σάλα υπάρχει διακριτική πολυτέλεια. Μια αντίστοιχη αίσθηση πολυτέλειας δημιουργείται χάρη στο εκλεπτυσμένο και αποτελεσματικό σέρβις που εξασφαλίζεται από την ομάδα της σάλας. Το δυνατό χαρτί της κουζίνας είναι ο Χριστόφορος Πέσκιας που έχει στήσει ένα μενού παιχνιδιάρικο, με κλασικές εμπνεύσεις που απογειώνονται με εξωτικές πινελιές. Στο τραπέζι προσγειώνεται η σαλάτα κινόα, που συνδυάζεται γευστικά με αρακά, αγγούρι, αβοκάντο και ντρέσινγκ μέλι, μουστάρδα και λεμόνι (€11). Είναι δροσερή, ορεκτική, με την κινόα άψογα φτιαγμένη και τρώγεται ευχάριστα. Ωραία ιδέα είναι η σαλάτα με άγρια χόρτα που ο σεφ σερβίρει με τερίνα μανούρι και φιστίκι και βινεγκρέτ ξίδι από ρόδι (€13). Ένα παιχνίδι υφών και εναλλαγών γεύσης που υπογραμμίζει η οξύτητα της βινεγκρέτ. Ο Πέσκιας συνδυάζει με τέχνη τα γιαπωνέζικα υλικά με τα ελληνικά, όπως στο μοσχαρίσιο τατάκι με σταμναγκάθι που λούζεται σε σάλτσα πόνζου και σέλινο (€16). Μπορεί κάποιες προτάσεις του καταλόγου να είναι εντυπωσιακές, όμως δοκιμάζοντας τα πιάτα αντιλαμβάνεσαι ότι είναι σοφά μελετημένα. Η χοιρινή πανσέτα μαρινάρεται και καραμελώνει σε miso, έρχεται με κρουστή σάρκα, χυμώδης, και δένει γευστικά με τον πουρέ παντζάρι που συνοδεύει το πιάτο (€17). Και εκεί που ζαλίζεσαι από τον ανατρεπτικό συνδυασμό ασιατικών και ελληνικών υλικών έρχεται ένας εύγευστος, πληθωρικής νοστιμιάς κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες (€18) και σε προσγειώνει στη μανιάτικη μαμαδίστικη κουζίνα. Αυτός είναι ο Πέσκιας, έχει τον τρόπο να σε γοητεύει με το φαγητό του. Στο Balthazar, μετά το δείπνο σου, μπορείς να συνεχίσεις με κοκτέιλ και να αφεθείς στις ατμοσφαιρικές μουσικές.

☛ Balthazar, Τσόχα 27, 210 6412300

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ