Η Σοφία Κόππολα σκηνοθετεί Τραβιάτα για την Όπερα της Ρώμης.

Η Σοφία Κόππολα σκηνοθετεί Τραβιάτα για την Όπερα της Ρώμης. Facebook Twitter
Σημειώνοντας την "ξεχωριστή ευαισθησία και μουσική αισθητική" της Κόππολα, καθώς και την ικανότητατης να ισορροπεί "το κλασικό με το μοντέρνο", ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος της Όπερας της Ρώμης, Κάρλο Φουόρτες ανέφερε πως η παραγωγή αυτή της Τραβιάτα θα εμπνευσθεί από τον κόσμο του κινηματογράφου.
0

Η αμερικανίδα σκηνοθέτης κινηματογράφου Σοφία Κόππολα πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο της στην όπερα με μια παραγωγή της Λα Τραβιάτα στην Όπερα της Ρώμης. Πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού με μια πλειάδα αστέρων από την πολύπαθη λυρική σκηνή που επί μακρόν επισκιάζεται από την Λα Σκάλα του Μιλάνο. 

Η Κόππολα, σκηνοθέτης των ταινιών Χαμένοι στην Μετάφραση και Οι Αυτόχειρες Παρθένοι, θα συνεργαστεί με τον σχεδιαστη μόδας Βαλεντίνο στην παραγωγή του αριστουργήματος του Βέρντι. Μάλιστα εκείνος της ζήτησε να συμμετάσχει αφού είδε την ταινία της Μαρία Αντουαννέτα. 

Η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα έπειτα από μια δύσκολη περίοδο για την Όπερα της Ρώμης, η οποία διαχρονικά υποφέρει από την σύγκριση της με την Σκάλα του Μιλάνο, ενώ το 2014 αντιμετώπισε μεγάλες αναποδιές όταν ο Ιταλός διευθυντής ορχήστρας Ρικάρντο Μούτι απέσυρε δύο παραγωγές λόγω διαφόρων συγκρούσεων. Η απόφαση εκείνη είχε ληφθεί εν μέσω απεργιακών απειλών και διαμαρτυριών, λίγους μήνες μετά τις απειλές εργατικών κινητοποιήσεων οι οποίες σχεδόν εκτροχίασαν την πρεμιέρα της Μανόν Λεσκό του Πουτσίνι που διηύθυνε ο Μούτι και σκηνοθετούσε η κόρη του.

Σημειώνοντας την "ξεχωριστή ευαισθησία και μουσική αισθητική" της Κόππολα, καθώς και την ικανότητατης να ισορροπεί "το κλασικό με το μοντέρνο", ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος της Όπερας της Ρώμης, Κάρλο Φουόρτες ανέφερε πως η παραγωγή αυτή της Τραβιάτα θα εμπνευσθεί από τον κόσμο του κινηματογράφου.  

Τον σχεδιασμό της παραγωγής έχει αναλάβει ο Νέϊθαν Κρόουλι, ο οποίος έχει επαινεθεί για το έργο του στις ταινίες Batman Begins και Ο Σκοτεινός Ιππότης, ενώ τα σκηνικά κοστούμια για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα σχεδιάσει ο Βαλεντίνο και η ομάδα του. 

 

"Η νέα Τραβιάτα είναι μια μνημειώδης παραγωγή, καθώς και ένα από τα έργα που χαίρουν της στήριξης του Ιδρύματος Βαλεντίνο Γκαραβάνι και του (προέδρου του οίκου Βαλεντίνο) Τζιανκάρλο Τζαμμέττι." δήλωσε ο Φουόρτες. Η πρεμιέρα έχει προγραμματισθεί για τις 24 Μαΐου.

Η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα έπειτα από μια δύσκολη περίοδο για την Όπερα της Ρώμης, η οποία διαχρονικά υποφέρει από την σύγκριση της με την Σκάλα του Μιλάνο, ενώ το 2014 αντιμετώπισε μεγάλες αναποδιές όταν ο Ιταλός διευθυντής ορχήστρας Ρικάρντο Μούτι απέσυρε δύο παραγωγές λόγω διαφόρων συγκρούσεων. Η απόφαση εκείνη είχε ληφθεί εν μέσω απεργιακών απειλών και διαμαρτυριών, λίγους μήνες μετά τις απειλές εργατικών κινητοποιήσεων οι οποίες σχεδόν εκτροχίασαν την πρεμιέρα της Μανόν Λεσκό του Πουτσίνι που διηύθυνε ο Μούτι και σκηνοθετούσε η κόρη του.  

 

Η Σοφία Κόππολα σκηνοθετεί Τραβιάτα για την Όπερα της Ρώμης. Facebook Twitter
Η παραγωγή της Τραβιάτα υποστηρίζεται οικονομικά από το ίδρυμα του Βαλεντίνο και είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα καλλιτεχνικών έργων και έργων υποδομών που δέχονται την οικονομική αρωγή του ιδιωτικού τομέα, ιδίως της βιομηχανίας της μόδας.

 

Ακόμα κι ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, είχε τότε αναγνωρίσει ότι κατανοούσε τα αίτια της απόφασης του Μούτι, κι είχε παραπονεθεί πως οι αναγκαίες αλλαγές στην κουλτούρα των λυρικών σκηνών της Ιταλίας "παρακωλύονται". 

Η Όπερα της Ρώμης όμως φαίνεται πως ανέκαμψε, έπειτα από την εισροή 15 εκ. ευρώ στα ταμεία της τον Ιανουάριο, θέτοντας τέλος τουλάχιστον προς το παρόν σε μια σειρά ζημιογόνων χρήσεων και διαμαχών με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων της.  Σε μία συνέντευξη τύπου μάλιστα πέρυσι ο Φουόρτες είχε αναφέρει ρητά πως η σκηνή αυτή είχε γίνει έμβλημα, "η αλληγορία μιας Ιταλίας που δεν λειτουργεί, κι είναι καθηλωμένη από τα προβλήματα της."

  

Η παραγωγή της Τραβιάτα υποστηρίζεται οικονομικά από το ίδρυμα του Βαλεντίνο και είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα καλλιτεχνικών έργων και έργων υποδομών που δέχονται την οικονομική αρωγή του ιδιωτικού τομέα, ιδίως της βιομηχανίας της μόδας. Ο κοσμηματοπώλης Bulgari, που επίσης έχει έδρα της Ρώμη, προσέφερε 1,5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των Ισπανικών Σκαλοπατιών, ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας υπόδησης Tod's ξόδεψε 25 εκ. ευρώ για το Κολοσσαίο. Ο οίκος Fendi προσέφερε 2,18 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση της Φοντάνα ντι Τρέβι. 

 

Την μουσική στην ανοιξιάτικη ρωμάνικη Τραβιάτα θα διευθύνει ο μαέστρος Γιάντερ Μπινιάμινι, αναπληρωτής διευθυντής της Ορχήστρας Βέρντι του Μιλάνο, και στην διανομή θα εναλλάσσονται οι Φραντσέσκα Ντόττο και Μαρία Γκράτσια Σκιάβο για τον ρόλο της Βιολέτας, και οι Αντόνιο Πόλι και Αρτούρο Τσακόν-Κρουθ στον ρόλο του Αλφρέντο.  

Συνολικά η Όπερα της Ρώμης έχει προγραμματίσει 15 παραστάσεις από τις 24 Μαΐου εώς τις 30 Ιουνίου 2016. 

Πηγή: The Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT