Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Είστε στο γραφείο από το πρωί με τα κεφάλια κάτω, κακόκεφοι και αναπόφευκτα οικονομικά δυστυχείς. ’Η, είστε στο σπίτι απολυμένοι, άφραγκοι, και απογοητευμένοι για το τι μέλει συμβεί.
Τέλος μπορεί να είστε και σε κατάσταση κρίσης, -και πάλι στην Ελλάδα θεωρείται φυσιολογικό-, και δεν έχετε λεφτά ούτε για ψυχοφάρμακα… (που σε εποχές χλιδής οι γιατροί θα σας συνέστηναν για να κρατήσουν «τη χημεία του εγκεφάλου σας σταθερή»).
Δεν έχει σημασία, υπάρχει λύση. Παρατήστε τα όλα ως έχουν, κλείστε το κομπούτερ, και βάλετε το στα πόδια! Και μόνον 5 λεπτά –ακριβώς- περπάτημα, στο λίγο πράσινο που θα συναντήσετε άμεσα, αρκούν για να επιτύχουν σε κέφια και διάθεση ένα γρήγορο και ικανοποιητικό «refresh»!
Τα συγκεκριμένα επιστημονικά ευρήματα σκόρπισαν έκπληξη σε μεγάλο αριθμό από τους επιστήμονες του εγκεφάλου, που αν και μελετούν διαδραστικά πια τις αντιδράσεις περιβάλλοντος- σώματος – ψυχής, δεν περίμεναν ότι με τόση ακρίβεια θα ανακάλυπταν τα χρυσά οφέλη μιας βόλτας στο πάρκο(!) για το σύγχρονο άνθρωπο, που χτυπιέται σήμερα ανελέητα με τις μοντέρνες δυστυχίες, τα ντέρτια του και τους καημούς.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Μ. Βρετανία με αντικείμενο τις επιδράσεις του GreenExercise στον οργανισμό, που είναι απαλή, καθημερινή ευχάριστη άσκηση έως και σκέτο χόμπυ κοντά στη φύση: ποδήλατο, περπάτημα, τρέξιμο, κηπουρική, οπωρο-κηπευτική, ψάρεμα ιστιοπλοΐα και τόσα άλλα. Σε κάθε μία από τις 10 ξεχωριστές μελέτες που αναλύθηκαν συγκεντρωτικά μετρήθηκε η διάθεση και αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων με ειδική κλίμακα ψυχολογικής αξιολόγησης. Αξιολογήθηκε επίσης η επαφή με την φύση κάτω από συγκεκριμένες μεταβλητές όπως ο χρόνος παραμονής στους εξωτερικούς χώρους, η ένταση και η ευχαρίστηση από την άσκηση, το είδος των χώρων πρασίνου ( αγρός, πάρκο της πόλης, δάσος, λίμνη, θάλασσα) και ελήφθησαν υπόψη και οι ηλικίες των συμμετεχόντων.
Συμπέρασμα 1:
Καλύτερο uplifting διάθεσης και αυτοεκτίμησης από όλα τα είδη “green excersise” προσφέρει το μπλε της θάλασσας όπως έδειξε η μελέτη. Είτε είναι το αεράκι με το ιώδιο, ή η απεραντοσύνη του γαλάζιου, η έρευνα έδειξε ότι ως τόπος, από πλευράς φύσης, ο παραθαλάσσιος είναι αυτός που πατάει άμεσα το διακόπτη του high σε νου και σώμα μέσα στα πρώτα λεπτά.
Συμπέρασμα 2:
Την διάθεση τη φτιάχνει και το απλό περπάτημα, το χαλαρό περπάτημα, ή η ενασχόληση με τον κήπο π.χ., όπως και η εντονότερη άσκηση αρκεί να είναι σε εξωτερικούς χώρους. Για να πάρει κανείς «τα πάνω του» ψυχολογικά, να ανέβει δηλαδή η αυτοεκτίμηση, αρκεί και ένας απλός σύντομος περίπατος.
Συμπέρασμα 3:
Οι μεγαλύτερες αλλαγές στη διάθεση συνέβησαν όπως κατέδειξαν οι ερευνητές μετά από άσκηση, ή κίνηση ελαφρά ή εντονότερη, κοντά στη φύση -και μετά από μόλις πέντε λεπτά.
Τόσο η αυτοεκτίμηση, όσο και η διάθεση συνέχισαν να βελτιώνονται όσο η ώρα περνούσε και τα άτομα εξακολουθούσαν να αθλούνται ή να περπατούν, αλλά οι αλλαγές ήταν μεγαλύτερες μετά ακριβώς από 5’)
Συμπέρασμα 4:
Tα ευεργετικά οφέλη, του απλού περιπάτου ας πούμε, διαπιστώθηκε ότι ισχύουν για όλες τις ηλικίες. Στα άτομα μεταξύ 30 και 50 ετών όμως αυτού του είδους τo uplifting εντός πενταλέπτου φτάνει στο μέγιστο βαθμό.
Η έρευνα δεν ασχολήθηκε με τις ώρες της ημέρας που η παραμονή μας στη φύση γυρνά το διακόπτη της χαράς. Κατά το βασικό αξίωμα της νευροβιολογίας, η επαφή μας με το φως είναι βασικό κουμπί για την ψυχική ευφορία, και μάλιστα συστήνεται και ως θεραπεία για τους καταθλιπτικούς. Το πρωινό ξύπνημα δίνει την ευκαιρία στους νευρώνες του οφθαλμού να απορροφήσουν τη μέγιστη δόση από φως της ημέρας, που «χτίζει», ως βασικό συστατικό, την ημερήσια κλίμακα της ανθρώπινης αισιοδοξίας και χαράς.
Ναι, είναι μαύρες οι μέρες μας, κι όπως δείχνει,.. και θα είναι, απ άκρη σ άκρη της ελληνικής γης.
Όμως έχουμε όλοι τη τζάμπα πολυτέλεια μιας βόλτας στον πιο ζηλευτό πανάρχαιο τόπο, που γέννησε επιζήσαντες, φωτισμένους, ή πολεμιστές, που ήξεραν όμως στα «σκληρά», να μεγαλουργούν.
Μια βόλτα ας πούμε στην Ακρόπολη, την έκαναν σίγουρα οι Αρχαίοι, για ένα σύντομο upliftingπ ώστε να εμπνευστούν.
Και τη ζηλεύουν επίσης σίγουρα κι αγιάτρευτα, όλοι ανεξαιρέτως οι βόρειοι Ευρωπαίοι από τα γκρίζα, χλιδάτα γραφεία τους, την ώρα που από κει μαθαίνουν πόσο τα μέτρα τους όντως μας δυστυχούν...
Μας μένει ακόμη η μάνα- γη, να τη πατάμε και να ευφραινόμαστε, κι ίσως ο αέρας μόνο στο σύγχρονο πόλεμο να μας κρατήσει ζωντανούς.
Όλοι στο πάρκο!
σχόλια