Ερασιτέχνης εξερευνητής ανακάλυψε αρχαίο σταυρό που ίσως αλλάξει για πάντα την ιστορία του χριστιανισμού

Ερασιτέχνης εξερευνητής ανακάλυψε αρχαίο σταυρό που ίσως αλλάξει για πάντα την ιστορία του χριστιανισμού Facebook Twitter
Ο χρυσός σταυρός ζυγίζει 13,5 γραμμάρια, είναι 4,1 εκατοστά και είναι σχεδιασμένος βάσει ενός περίτεχνου μοτίβου. Στο πίσω μέρος, το κόσμημα είναι λείο και απ’ ό,τι φαίνεται ήταν φτιαγμένο για να το φοράει κοπέλα, κατά πάσα πιθανότητα της φυλής Βίκινγκ.
3

Ερασιτέχνης εξερευνητής ανακάλυψε αρχαίο σταυρό που ίσως αλλάξει για πάντα την ιστορία του χριστιανισμού Facebook Twitter
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το παλαιότερο στοιχείο που μαρτυρούσε την έλευση του χριστιανισμού στη χώρα τους, ήταν τα Jelling Stones (τεράστιες πέτρες στις οποίες εκτιμάται πως εντοπίζεται και η πρώτη αναπαράσταση της Σταύρωσης στη Δανία)

Σε ένα σπουδαίο πολύτιμο κειμήλιο του χριστιανισμού σκόνταψε στη Δανία ερασιτέχνης «κυνηγός» θησαυρών, ο οποίος βρήκε έναν αρχαίο σταυρό, εύρημα που σύμφωνα με αρχαιολόγους και ιστορικούς, ίσως αλλάξει για πάντα τα περί χριστιανικής θρησκείας δεδομένα. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Dennis Fabricius Holm και ενώ περνούσε ένα ξεκούραστο απόγευμα μακριά από τη δουλειά, βρήκε έναν σουηδικό σταυρό – που οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι από την εποχή των Βίκινγκ κοντά στην πόλη Aunslev.

«Σηκώθηκα νωρίς το πρωί της Παρασκευής και βγήκα με τον ανιχνευτή μετάλλων μου να ψάξω για λίγες ώρες και ξαφνικά έπεσα πάνω σ’ αυτό...», αποκάλυψε ο Holm μιλώντας σε Μέσα της Δανίας. 

Όταν πόσταρε το εύρημα του στα social media, τότε φίλοι και followers τον ενθάρρυναν να το παραδώσει στο Μουσείο. 

Η Malene Refshauge Beck, υπεύθυνη του Μουσείου Østfyns, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία μοναδική, ζωτικής σημασίας ανακάλυψη, η οποία μας ταξιδεύει στο πρώτο μισό του 10ου αιώνα. 

Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος σταυρός αποτελεί το δεύτερο εύρημα που έχει εντοπιστεί στη Σουηδία, ενώ και το πρώτο προερχόταν από την ίδια χρονολογική περίοδο. 

Ωστόσο, ο σταυρός βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση, γι’ αυτό και ήδη θεωρείται ένα από πιο σημαντικά τεκμήρια του χριστιανισμού που βρέθηκαν ποτέ στη Σουηδία, ένα πολύτιμο αντικείμενο που ίσως αλλάξει όσα ξέραμε για τον Χριστιανισμό μέχρι σήμερα. 

Ο χρυσός σταυρός ζυγίζει 13,5 γραμμάρια, είναι 4,1 εκατοστά και είναι σχεδιασμένος βάσει ενός περίτεχνου μοτίβου. Στο πίσω μέρος, το κόσμημα είναι λείο και απ’ ό,τι φαίνεται ήταν φτιαγμένο για να το φοράει κοπέλα, κατά πάσα πιθανότητα της φυλής Βίκινγκ. 

Χρονολογείται γύρω στο 900 – 950 μ.Χ και θεωρείται μοναδικό ως εύρημα ακριβώς επειδή αποδεικνύει ότι οι Δανοί είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα ήταν γνωστό. 

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το  παλαιότερο στοιχείο που μαρτυρούσε την έλευση του χριστιανισμού στη χώρα τους, ήταν τα Jelling Stones (τεράστιες πέτρες στις οποίες εκτιμάται πως εντοπίζεται και η πρώτη αναπαράσταση της Σταύρωσης στη Δανία) βρίσκονται στο Jutland και χρονολογούνται από το 965μΧ. 

Όμως, επί δύο αιώνες περίπου, πριν το 965μΧ, όλα τα ιστορικά δεδομένα συνέκλιναν στο ότι οι ιεραπόστολοι που είχαν βρεθεί στη χώρα δεν είχαν καταφέρει να προσηλυτίσουν τους Βίκινγκ. 

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ