Βιολόγοι κατέγραψαν για πρώτη φορά πως οι χαριτωμένοι κυνόμυες είναι στυγεροί δολοφόνοι σκίουρων

Βιολόγοι κατέγραψαν για πρώτη φορά πως οι χαριτωμένοι κυνόμυες είναι στυγεροί δολοφόνοι σκίουρων Facebook Twitter
3
Βιολόγοι κατέγραψαν για πρώτη φορά πως οι χαριτωμένοι κυνόμυες είναι στυγεροί δολοφόνοι σκίουρων Facebook Twitter

Ζουν σε περίτεχνα λαγούμια, έχουν παιχνιδιάρικη διάθεση και φαίνεται πως μασουλούν γρασίδι όλη την ημέρα. Κανείς δεν θα πίστευε πως τα ζώα αυτά κρύβουν μια δολοφονική πλευρά η οποία δεν μοιάζει να δικαιολογείται επιστημονικά.

Ο Σκύλος των Λιβαδιών με την επιστημονική ονομασία κυνόμυς είναι ένα τρωκτικό που ζει σε μεγάλους πληθυσμούς στη Βόρεια Αμερική. Αυτή η συμπεριφορά είναι μάλλον η πρώτη που καταγράφει την αγριότητά του απέναντι σε ένα άλλο άκακο είδος, που φαινομενικά δεν τον απειλεί.

Όταν ο βιολόγος John Hoogland του Πανεπιστημίου του Maryland παρακολούθησε για πρώτη φορά ένα σκύλο των λιβαδιών να ταρακουνά βίαια και να σκοτώνει έναν σκίουρο, ξαφνιάστηκε και δυσκολεύτηκε να πιστέψει πως αυτό ήταν η αρχή μιας διαπίστωσης που θα τον σόκαρε πολύ περισσότερο.

Βιολόγοι κατέγραψαν για πρώτη φορά πως οι χαριτωμένοι κυνόμυες είναι στυγεροί δολοφόνοι σκίουρων Facebook Twitter


Για έξι χρόνια, ο Hoogland και ο συνάδελφός του Charles Brown, μαζί με μια ομάδα φοιτητών, στρατοπέδευσαν στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Arapaho στο Κολοράντο, και παρατηρούσαν τα ζώα και τη συμπεριφορά τους στην αναζήτηση τροφής. Την ίδια ώρα είδαν το αιματηρό σκηνικό να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές. Οι κυνόμυες στόχευαν κυρίως σε μικρούς σκίουρους τους οποίους καταδίωκαν και τους σκότωναν με δάγκωμα στο λαιμό. "Κάποιες φορές τα αποκεφάλιζαν και απλά τα παρατούσαν στο έδαφος για να επιστρέψουν στη φωλιά τους και να παίξουν με τα μικρά τους" σημειώνει η έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Περιγράφοντας ένα από τα πιο βίαια επεισόδια, η ομάδα αναφέρει πως ένα θηλυκό σκυλί λιβαδιών δολοφόνησε επτά μωρά σκίουρων διαδοχικά, ταρακουνώντας τα ένα προς ένα.

 

Βιολόγοι κατέγραψαν για πρώτη φορά πως οι χαριτωμένοι κυνόμυες είναι στυγεροί δολοφόνοι σκίουρων Facebook Twitter

 

Η έκθεση αναφέρει πως αυτή είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση φυτοφάγων θηλαστικών που καταδιώκουν και σκοτώνουν συστηματικά άλλα φυτοφάγα. Η μοναδική εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να είναι ο ανταγωνισμός καθώς και τα δύο είδη μοιράζονται τα ίδια εδάφη και τις ίδιες πηγές τροφής. Για τους κυνόμυες, λιγότεροι σκίουροι, σημαίνει περισσότερη τροφή. Συνολικά οι επιστήμονες κατέγραψαν 47 ζώα σε μια αποικία να σκοτώνουν σκίουρους. 19 κυνόμυες ήταν μάλιστα συστηματικοί δολοφόνοι που συχνά έστηναν μέχρι και καρτέρι στα θύματά τους. 

Η αλήθεια για τα σκυλιά των λιβαδιών είναι τρομακτική αλλά ίσως είναι μια πρώτη προσέγγιση στη δαρβινική θεωρία για την εξελικτική ιστορία που μέχρι τώρα απεικονίζει τα φυτοφάγα ζώα, ως φιλειρηνικά είδη. Στην περίπτωση αυτή έχουμε ζώα που αν και δεν τρέφονται με κρέας, σκοτώνουν για να υπερισχύσουν στην περιοχή πληθυσμιακά, αλλά και για να ενισχύσουν τη φυσική τους κατάσταση - κάτι σαν fitness εξέλιξη, αναφέρει η μελέτη προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή συμπεριφορά. 

Βιολόγοι κατέγραψαν για πρώτη φορά πως οι χαριτωμένοι κυνόμυες είναι στυγεροί δολοφόνοι σκίουρων Facebook Twitter
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM
OK -------- Απόφαση-σταθμός στις ΗΠΑ: Η Chevron πληρώνει $744 εκατ. για περιβαλλοντική ζημιά στη Λουιζιάνα

Περιβάλλον / Απόφαση-σταθμός στις ΗΠΑ: Η Chevron πληρώνει $744 εκατ. για περιβαλλοντική ζημιά στη Λουιζιάνα

Για δεκαετίες, οι δραστηριότητες της Chevron υπονόμευαν ένα από τα πιο κρίσιμα οικοσυστήματα των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω τους μια περιβαλλοντική καταστροφή που πλέον μοιάζει μη αναστρέψιμη, όπως έκρινε δικαστήριο
LIFO NEWSROOM