Ο Γιάννης Καϋμενάκης εγκαινιάζει απόψε το νέο του μαγαζί στον Πειραιά

Ο Γιάννης Καϋμενάκης εγκαινιάζει απόψε το νέο του μαγαζί στον Πειραιά Facebook Twitter
0

 

Χρειάστηκε περίπου ενάμιση χρόνο ο Γιάννης Καϋμενάκης για να βρει τον χώρο που θα στέγαζε το επόμενο πρότζεκτ του μετά το Cucina Povera. Πολλοί τον θεωρούν έναν από τους πλέον χαρισματικούς sommeliers της Ελλάδας. Η προϋπηρεσία του είναι θαυμαστή και γνωστή στον κόσμο του κρασιού και της εστίασης. Για μένα είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω απεριόριστα. Μοιραζόμαστε πολλές κοινές απόψεις για το φαγητό και τα εστιατόρια. Είναι ένας θαυμάσιος φίλος, ένα πρόσωπο που αξίζει να συναναστρέφεσαι. Έμαθα να καταλαβαίνω και να μη φοβάμαι το κρασί χάρη σε αυτόν, αφού ήταν από τους πρώτους, ίσως και ο μοναδικός στον τομέα του, που ενώ έχει τεράστιες γνώσεις πάνω στο αντικείμενό του, φροντίζει να μην αγχώνει πελάτες και φίλους, φορτώνοντάς τους με περιττές πληροφορίες. Όλα όσα σας ενοχλούν στην κουλτούρα του κρασιού, το ύφος, όλες αυτές οι πληροφορίες ειδικών που σε κάνουν να πελαγώνεις μπροστά σε έναν οινικό κατάλογο, οι λέξεις, τα αρώματα που σπάνια ένας πελάτης αναγνωρίζει και μπορεί να περιγράψει, ο Γιάννης Καϋμενάκης τα αποφεύγει στην επαφή με τους πελάτες, αφού και ο ίδιος πιστεύει πως πρώτα και πάνω απ' όλα ο πελάτης πρέπει να απολαύσει αυτό που παρήγγειλε. Αυτό είναι το Α και το Ω. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται μετά ή και ποτέ, εκτός κι αν ο καθένας από εμάς το επιθυμήσει. Ο Γιάννης έχει ακόμα ένα μεγάλο προτέρημα: κινείται αέρινα στη σάλα των μαγαζιών που διευθύνει, δεν επιβάλλεται, δεν τον παρατηρείς. Σε φροντίζει, όμως, και τη δεύτερη φορά που θα πας στο μαγαζί του, ξέρει τι να σου φέρει. Στο Cucina Povera μάθαμε τα κρασιά του κόσμου χωρίς να ανοίξουμε ποτέ μια λίστα κρασιών. Κι ενώ ποτέ κανείς δεν μας εξηγούσε πολλά πέρα από την καταγωγή, η επιλογή του ήταν πάντα τόσο σωστή, που τελικά όλα αυτά που φοβόμαστε, τα αρώματα, οι γεύσεις, ορθώνονταν μπροστά μας με τρόπο ιδανικό. Στην ερώτησή μου σχετικά με το πόσοι από τους πελάτες που επισκέπτονται τα wine bars της πόλης γνωρίζουν και μπορούν να παραγγείλουν, η απάντηση είναι διαφωτιστική: «Είναι σαν να πηγαίνει στο θέατρο κάποιος που δεν έχει θεατρική παιδεία. Μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κρίνει γνωρίζοντας τους θεατρικούς κώδικες και να μην έχει την εμπειρία να συγκρίνει με άλλα πολλά που έχει δει. Αν όμως η παράσταση έχει αξία, θα μπορέσει να την απολαύσει. Το ίδιο ισχύει και με το κρασί. Ακόμα και χωρίς τη γνώση, η απόλαυση είναι το ζητούμενο και αυτό ο πελάτης πάντα το αναγνωρίζει».

Άλλοι κρατούν φωτογραφίες, εγώ κρατώ τις φιάλες του κρασιού που πίσω τους κρύβεται ένα σημαντικό γεγονός. Εδώ, σε αυτούς τους τοίχους, έβαλα τα πρώτα μπουκάλια που άνοιξα στα παλιά μαγαζιά που δούλεψα, αλλά και τα τελευταία... Είναι κρασιά που ήπιαν φίλοι που αγαπώ, πολύτιμοι πελάτες, κρασιά που καταναλώθηκαν σε γιορτές, σε ειδικές στιγμές. Βάζω την ψυχή μου σε αυτούς τους τοίχους, αυτό είμαι, αυτό είναι η δουλειά μου

Το Paleo που ανοίγει σήμερα στον Πειραιά είναι μια παλιά αποθήκη σε έναν δρόμο με εργοστάσια και παλιά κτίρια κοντά στο λιμάνι. Ρωτάω αν γνωρίζει τις παλιότερες χρήσεις του μέρους. «Για μεγάλο διάστημα, σίγουρα ήταν αποθήκη καπνών και άλλων εμπορευμάτων. Λένε πως κάποτε ήταν και πορνείο, αλλά κανείς δεν ξέρει». Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίσμα που το καλύπτει μια επίσης εντυπωσιακή, ξύλινη σκεπή. Ο Γιάννης, που επιμελήθηκε μόνος του τη διακόσμηση, δεν άλλαξε το σχήμα ούτε το γενικό στυλ του μέρους. Οι τοίχοι καλύφθηκαν με ένα υλικό που μοιάζει με μπετόν και διατηρήθηκε το ύψος, με την οροφή και τους γυάλινους φωταγωγούς της να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο βάθος, η κάβα. Τεράστια μεταλλικά ράφια που καλύπτονται από γυαλί περιέχουν την πολύτιμη συλλογή κρασιών που επέλεξε ο Γιάννης για τους πελάτες του Paleo. Μια εξαιρετική ιδέα, όχι μόνο γιατί αναδεικνύει τον πρωταγωνιστή του μέρους, που είναι το κρασί, αλλά και γιατί δίνει στον πελάτη τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη διαδικασία επιλογής της κάθε φιάλης από τα ράφια, φέρνει την κάβα από τα υπόγεια στη σάλα.

Ο Γιάννης Καϋμενάκης εγκαινιάζει απόψε το νέο του μαγαζί στον Πειραιά Facebook Twitter
Όλα όσα σας ενοχλούν στην κουλτούρα του κρασιού, το ύφος, όλες αυτές οι πληροφορίες ειδικών που σε κάνουν να πελαγώνεις μπροστά σε έναν οινικό κατάλογο, οι λέξεις, τα αρώματα που σπάνια ένας πελάτης αναγνωρίζει και μπορεί να περιγράψει, ο Γιάννης Καϋμενάκης τα αποφεύγει στην επαφή με τους πελάτες, αφού και ο ίδιος πιστεύει πως πρώτα και πάνω απ' όλα ο πελάτης πρέπει να απολαύσει αυτό που παρήγγειλε... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

  

Στα «χειροποίητα» μαγαζιά, όπως μου αρέσει να τα αποκαλώ, και τέτοιο είναι και το Paleo, είναι φυσικό να βλέπεις την προσωπική σφραγίδα του ανθρώπου που τα φτιάχνει. Για το Paleo, αυτή η σφραγίδα τονίζεται στα custom made καθίσματα του χώρου, που στην πλάτη τους έχουν τυπωμένες τις ονομασίες όλων των οινικών τοποθεσιών που έχει επισκεφτεί ο Γιάννης Καϋμενάκης. Όσο τις κοιτάζω και καταγράφω τα ονόματά τους, δεν μπορώ να μη σκέφτομαι την ομορφιά τους. Είναι σαν ο Γιάννης να σε καλεί κάθε βράδυ σε ένα νοητό ταξίδι στα πιο όμορφα μέρη του πλανήτη που παράγουν κρασί. Αστειευόμενος, τον ρωτάω πού βρήκε όλες αυτές τις διαφορετικές φιάλες κρασιού που κοσμούν τους τοίχους του Paleo. «Τις έχω φυλάξει», μου λέει συγκινημένος, «μέσα στα χρόνια. Άλλοι κρατούν φωτογραφίες, εγώ κρατώ τις φιάλες του κρασιού που πίσω τους κρύβεται ένα σημαντικό γεγονός. Εδώ, σε αυτούς τους τοίχους, έβαλα τα πρώτα μπουκάλια που άνοιξα στα παλιά μαγαζιά που δούλεψα, αλλά και τα τελευταία... Είναι κρασιά που ήπιαν φίλοι που αγαπώ, πολύτιμοι πελάτες, κρασιά που καταναλώθηκαν σε γιορτές, σε ειδικές στιγμές. Βάζω την ψυχή μου σε αυτούς τους τοίχους, αυτό είμαι, αυτό είναι η δουλειά μου».

Τι θα πίνουμε, λοιπόν, στο Paleo; «Επέλεξα, για τους φίλους που θα έρχονται στο Paleo, εκατό κρασιά, πενήντα λευκά, πενήντα κόκκινα, χωρίς το άγχος του εντυπωσιασμού και με μοναδικό κριτήριο την απόλαυση ωραίων επιλογών. Η πυξίδα μου βρίσκεται στον Νότο και όλα τα κρασιά της λίστας θα προέρχονται από τις χώρες του Νότου. Παραμένουμε στην Ευρώπη, στην Ισπανία, στη νότια Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα. Λατρεύω αυτές τις περιοχές και ό,τι αντανακλούν. Έντονα κρασιά, έλλειψη φινέτσας, πληθωρικές γεύσεις, αποτέλεσμα της ηλιοφάνειας που καίει τα αμπέλια». Θα μπορεί κανείς να συνοδεύσει το κρασί του με φαγητό; «Φυσικά. Σχεδιάσαμε έναν κατάλογο με δέκα απλά πιάτα, τα οποία είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν τα περισσότερα κρασιά της λίστας του Paleo».

Ο Γιάννης Καϋμενάκης εγκαινιάζει απόψε το νέο του μαγαζί στον Πειραιά Facebook Twitter
Το Paleo που ανοίγει σήμερα στον Πειραιά είναι μια παλιά αποθήκη σε έναν δρόμο με εργοστάσια και παλιά κτίρια κοντά στο λιμάνι... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον μαγικό κόσμο του κρασιού, που πρέπει οι Αθηναίοι να μη φοβούνται να πλησιάσουν, να πειραματιστούν μαζί του αλλά και να ρωτήσουν γι' αυτόν, καθώς και γύρω από τον κόσμο της μαγειρικής και της εστίασης. Συμφωνούμε πως και στα δύο, πολλές φορές, στην Αθήνα γίνονται λάθη. Συμφωνούμε πως μας ταιριάζει η απλότητα και η επιστροφή στα μικρά, χειροποίητα πράγματα που δεν είναι κατ' ανάγκην στη μόδα, αλλά σχεδόν πάντα έχουν κάτι πολύ γλυκό και ουσιώδες να δώσουν στον πελάτη.

Δεν θα το κρύψω, αλλά όταν άκουσα πως αυτό το νέο πρότζεκτ του Γιάννη θα βρίσκεται στον Πειραιά, προβληματίστηκα για το αν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο που θα μπορούμε να επισκεπτόμαστε όλοι εμείς που έχουμε συνηθίσει να βολευόμαστε με το κέντρο της πόλης. Όση ώρα βρίσκομαι εδώ, σε αυτό τον παράδρομο δίπλα στο λιμάνι, το μυαλό μου ησύχασε από τη βουή του κέντρου, είδα άλλες εικόνες και, κυρίως, πέρασα την ώρα μου σε ένα πανέμορφο μέρος που φτιάχτηκε με πάθος και αγάπη τόσο για το κρασί όσο και για τους ανθρώπους που θα το επισκεφτούν. Από μπροστά μου περνούν ονομασίες μαγευτικών σημείων του κόσμου που έχουν κοινό χαρακτηριστικό τους το κρασί: Μαντινεία, Toro, Chianti, Etna, Νεμέα, Valpolicella, Gigondas. Οι φιάλες με τις αναμνήσεις στους τοίχους με κάνουν να θέλω να τις κοιτάω και να βρω το θάρρος να ρωτήσω σε ποιον ανήκουν, ποιος ήπιε αυτό το γαλλικό κρασί με την παράξενη ετικέτα. Κυρίως, όμως, θέλω να κατέβω ξανά και ξανά στον Πειραιά και να δοκιμάσω κρασιά από τη λίστα του ανθρώπου που επιμένει να μας λέει: «Ξέρεις κάτι; Καλές οι γνώσεις, καλή η εξειδίκευση, όμως αυτά είναι για μένα να τα γνωρίζω και για σένα να τα απολαμβάνεις. Αλλιώς, τι νόημα έχει;».

Γιάννη, και στα υπόλοιπα παιδιά, καλή επιτυχία!

Ο Γιάννης Καϋμενάκης εγκαινιάζει απόψε το νέο του μαγαζί στον Πειραιά Facebook Twitter
Η ομάδα του Paleo ξεκουράζεται λίγο πριν τα εγκαίνια: Γιάννης, Βασίλης, Μίνως, Anamoul και Αλεξάνδρα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Γιάννης Καϋμενάκης εγκαινιάζει απόψε το νέο του μαγαζί στον Πειραιά Facebook Twitter
Ο Γιάννης, που επιμελήθηκε μόνος του τη διακόσμηση, δεν άλλαξε το σχήμα ούτε το γενικό στυλ του μέρους. Οι τοίχοι καλύφθηκαν με ένα υλικό που μοιάζει με μπετόν και διατηρήθηκε το ύψος, με την οροφή και τους γυάλινους φωταγωγούς της να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Γιάννης Καϋμενάκης εγκαινιάζει απόψε το νέο του μαγαζί στον Πειραιά Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Γιάννης Καϋμενάκης εγκαινιάζει απόψε το νέο του μαγαζί στον Πειραιά Facebook Twitter
Επέλεξα, για τους φίλους που θα έρχονται στο Paleo, εκατό κρασιά, πενήντα λευκά, πενήντα κόκκινα, χωρίς το άγχος του εντυπωσιασμού και με μοναδικό κριτήριο την απόλαυση ωραίων επιλογών.... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Γιάννης Καϋμενάκης εγκαινιάζει απόψε το νέο του μαγαζί στον Πειραιά Facebook Twitter
Για το Paleo, αυτή η σφραγίδα τονίζεται στα custom made καθίσματα του χώρου, που στην πλάτη τους έχουν τυπωμένες τις ονομασίες όλων των οινικών τοποθεσιών που έχει επισκεφτεί ο Γιάννης Καϋμενάκης... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Paleo, Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 210 4125204

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ