Η κεντρική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μία τεράστια βάση δεδομένων που θα «χωράει» την τέχνη ιρακινών καλλιτεχνών, κάτι σαν διαρκής έκθεσης σύγχρονης τέχνης online που θα μπορούσε να φέρει τα έργα των ανθρώπων αυτών σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό. Και η ιδέα, μέσα από τις προσπάθειες του Ιδρύματος Ruya –μίας μή κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2012, προκειμένου να αναδείξει την ιρακινή κουλτούρα – τέθηκε σε εφαρμογή.
Σε αυτό τον διαδικτυακό τόπο, ο επισκέπτης μπορεί να βρει περισσότερα από 400 portfolios Ιρακινών καλλιτεχνών, ένα πραγματικό διαδικτυακό ταξίδι, σε μια άλλη τέχνη, στα βιώματα και τις αναπαραστάσεις ανθρώπων, μακριά από τη Δύση, αλλά με κουλτούρα, που ειδικά σε κάποια σημεία εξηγεί γιατί η πανανθρώπινη γλώσσα της τέχνης είναι κοινή.
Αυτή η βάση δεδομένων είναι ένας τρόπος να υπερβούμε τους περιορισμούς και την απομόνωση και κυρίως να βγουν οι ιρακινοί καλλιτέχνες και η δημιουργικότητα τους στην αγορά των έργων τέχνης, κάτι το οποίο σίγουρα δεν υπάρχει εδώ.
«Η καλλιτεχνική σκηνή του Ιράκ εδώ και δεκαετίες και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, βιώνει μία πρωτόγνωρη απομόνωση», εξηγεί η Tamara Chalabi και συνεχίζει: «Αυτή η βάση δεδομένων είναι ένας τρόπος να υπερβούμε τους περιορισμούς και την απομόνωση και κυρίως να βγουν οι ιρακινοί καλλιτέχνες και η δημιουργικότητα τους στην αγορά των έργων τέχνης, κάτι το οποίο σίγουρα δεν υπάρχει εδώ».
Η Chalabi, όπως λέει, είναι σε θέση να γνωρίζει μόνο ακόμη μία αντίστοιχη προσπάθεια, ο λόγος για το Αρχείο Μοντέρνας Ιρακινής Τέχνης, χωρίς όμως την ευρύτητα πνεύματος που διακρίνει το εγχείρημα του ιδρύματος Ruya. Στο συγκεκριμένο διαδικτυακό project μπορεί ο επισκέπτης να αναζητήσει τον καλλιτέχνη με το όνομα, το φύλο και τη γενέτειρα του, να ενημερωθεί για το βιογραφικό και τις καλλιτεχνικές επιρροές, αλλά και σπουδές του και φυσικά να απολαύσει τα έργα του.
Φυσικά, αυτό σήμαινε πολύ τρέξιμο από την πλευρά του Ιδρύματος, προσωπικές συνεντεύξεις και συλλογή έργων και βιογραφικών στοιχείων για κάθε έναν από αυτούς, και φυσικά, συνεχή αναζήτηση. Άλλωστε, ο στόχος είναι η συγκεκριμένη βάση δεδομένων να εμπλουτιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να γίνει ο απόλυτος οδηγός για επιμελητές γκαλερί και μουσείων σύγχρονης τέχνης, προκειμένουν να μη μείνουν άλλο στο περιθώριο οι ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι και λοιποί καλλιτέχνες του Ιράκ.