ADVERTORIAL
Η Κέα ή αλλιώς Τζια, αν και κυκλαδονήσι, αποτελεί για πολλούς από εμάς ένα προάστιο της Αθήνας, μία όαση, μία εύκολη απόδραση, ιδανική ακόμα και για ταξιδάκι της τελευταίας στιγμής. Λίγοι όμως έχουν ανακαλύψει τους θησαυρούς της.
Το Πάσχα βρίσκει κάθε χρόνο τη Τζια ολάνθιστη και καταπράσινη. Με ανοιξιάτικα αρώματα, σπιτικές συνταγές να σου σπάνε τη μύτη καθώς βολτάρεις στα ασπρισμένα σοκάκια αλλά και τις παραδόσεις ενός μικρού τόπου, το νησί είναι αυτή την εποχή στα καλύτερα του.
Φτάνοντας στο Λαύριο, παίρνουμε το πλοίο για Κέα και σε μία ώρα μόνο αντικρίζουμε το λιμάνι της, την Κορησσία. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Κορησσού αλλά σήμερα κυριαρχούν τα κατάλευκα κυκλαδίτικα σπίτια της, ενώ δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Η πρωτεύουσα του νησιού και η Χώρα του είναι η Ιουλίδα. Τη βλέπουμε από μακριά όσο το πλοίο φτάνει στο λιμάνι και χαζεύουμε τα λευκά σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές τους.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, το βραδάκι θα επιλέξουμε να βρεθούμε, στην Ιουλίδα, την Κορησσία ή στο Βουρκάρι, ένα γραφικό λιμανάκι με όμορφο οικισμό, ιδανικό για καΐκια, ιστιοπλοϊκά και σκάφη. Οι ενορίες τους στολίζουν τους επιταφίους με φρέσκα λουλούδια από τη τζιώτικη ύπαιθρο.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ιδανική ευκαιρία για να περπατήσουμε στα μονοπάτια του νησιού και να φτάσουμε ακόμα και ως την αρχαία πόλη της Καρθαίας. Η Τζια έχει ένα αρχαίο δίκτυο 81 χιλιομέτρων που συνέδεαν παλαιότερα τις τέσσερις πόλεις-κράτη της. Υπάρχουν διαδρομές εύκολες αλλά και πιο απαιτητικές. Δεν υπάρχει πιο όμορφος τρόπος να γνωρίσεις το νησί και να απολαύσεις τη φύση από αυτούς τους ανοιξιάτικους περιπάτους. Το απόγευμα όπως το έθιμο προστάζει θα ακολουθήσουμε τον επιτάφιο στο Βουρκάρι, πλάι στη θάλασσα και θα γευτούμε τζιώτικα κεράσματα δίπλα στα αραγμένα βαρκάκια. Το βράδυ ακολουθία του επιταφίου γίνεται και στην Κορησσία, από τα δρομάκια της μέχρι το πλοίο όπου καπετάνιος και πλήρωμα τον υποδέχονται με βεγγαλικά και σφυρίγματα. Στην Ιουλίδα, οι τρεις ενορίες καταλήγουν μέσα από σοκάκια και παραδοσιακά στεγάδια στην κεντρική Πλατεία και εκεί ψέλνουμε όλοι μαζί σε κλίμα κατανυκτικό. Μεζεδάκια και νόστιμα πιάτα, νηστίσιμα και μη, μας περιμένουν να τα τιμήσουμε στα ταβερνάκια του νησιού παρέα με ντόπιο κρασί.
Το Άγιο Φως έρχεται αργά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με ελικόπτερο και αφού πούμε Χριστός Ανέστη ο ουρανός γεμίζει εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και τα σκάφη σφυρίζουν χαρμόσυνα. Την Κυριακή του Πάσχα, εκτός από τη Λειτουργία της Αγάπης, αναβιώνει το έθιμο της καύσης του Ιούδα, τόσο το πρωί στην Ιουλίδα όσο και το απόγευμα στο Βουρκάρι και πιο αργά στην παραλία του Οτζιά. Οι Τζιώτισσες νοικοκυρές ετοιμάζουν το πασχαλινό τραπέζι. Κουλούρια, τσουρέκια, ντόπιο κρέας και τυρί πρωταγωνιστούν. Το αρνί εδώ δεν είναι πάντα σουβλιστό. Πολλές φορές ψήνεται στον παλιό ξυλόφουρνο και παίρνει αρώματα φρέσκιας ρίγανης, θρούμπης και θυμαριού που έχει τόσο πλούσια η Κέα. Τσαμπούνες, λαούτα και βιολιά μας ξεσηκώνουν μέχρι να ζαλιστούμε απ’ το μπάλο. Στις τζιώτικες εξοχές θα πιάσουμε το Μάη για να πάρουμε μαζί μας λίγο από τον παράδεισο της.
Αλλά θα πάρουμε πριν φύγουμε και μία γεύση από Τζια. Λόζα (καπνιστό χοιρινό κρέας), ντόπια λουκάνικα (καπνιστά και φτιαγμένα με ντόπια μυρωδικά), παραδοσιακά τυριά (ξυροτύρι, μυζήθρα, ξινό, κοπανιστή), μαυρούδι (τζιώτικο κρασί), ελαιόλαδο, θυμαρίσιο μέλι και παστέλι, αμυγδαλωτά, χειροποίητα ζυμαρικά, λικέρ, γλυκά, μαρμελάδες, μπισκότα βελανιδιού. Όλα φτιαγμένα με μεράκι και αγνά υλικά από τις τζιώτικες οικογένειες.
Και αν η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι πάντα δύσκολη, δεν πειράζει. Ο Μάιος είναι ένας μήνας γεμάτος αφορμές για μία ακόμα απόδραση στο κοντινό και αγαπημένο κυκλαδονήσι. Ραντεβού ξανά εκεί στις 22 Μαΐου, στο Kea Run με αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ. και 600μ. για παιδιά. Και για water sports, ραντεβού στο Kea Island SUP Race, 28-29 Μαΐου, για αγώνες όρθιας σανιδοκωπηλασίας.
Ανακαλύψτε τους θησαυρούς της Κέας και στο νέο της website destinationkea.com.