Τα απλά μυστικά της ψαρομαγειρικής. Από την Ελένη Ψυχούλη

Τα απλά μυστικά της ψαρομαγειρικής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0

Η απόλαυση του μπαρμπουνιού δεν περνάει απαραίτητα από έναν νεροχύτη γεμάτο λέπια που μυρίζει επίμονα ψαρίλα. Το ψάρι στην κουζίνα βρίσκει και πιο εύκολους τρόπους για να γλυστρήσει στο πιάτο μας.

   Πλούσια σε Ω3 και Ω6, νάτριο, κάλλιο, ανόργανα άλατα, βιταμίνες, ιώδιο, φώσφορο και πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, τα ψάρια και τα θαλασσινά προστατεύουν την καρδιά, μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο και με υγεία και είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι μιας δίαιτας. Ωστόσο, όσο μεγάλη κι αν είναι η χάρη τους, ο μπελάς του καθαρίσματος περισσεύει, ιδιαίτερα μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, όταν εργάζεσαι και δεν έχεις το χρόνο να ψάξεις στην αγορά το φρεσκότερο για την κατσαρόλα σου.

*Το καλύτερο ψάρι είναι το πρωινό. Ψωνίζουμε το δικό μας από τον ίδιο πάντα ψαρά που εμπιστευόμαστε-και όχι από τις μεγάλες αλυσίδες. Με τον καιρό, ένα τηλέφωνο είναι αρκετό για να μας κρατήσει το καλύτερο από την ψαριά της ημέρας. Ο δικός μας άνθρωπος θα το καθαρίσει και θα το φιλετάρει. Σε σακκουλάκια στην κατάψυξη, δεν χρειάζεται ούτε μισή ώρα μέχρι να το απολαύσουμε μαγειρεμένο από τα χεράκια μας.

*Το φρεσκοκατεψυγμένο και φιλεταρισμένο από επώνυμες εταιρίες έχει την ίδια διατροφική αξία με το φρέσκο. Φιλέτα μπακαλιάρου, γαρίδες, κοκκινόψαρα και καλαμαράκια περιμένουν μόνο τη δική μας φαντασία στο μαγείρεμα. 

*Επίσης το κατεψυγμένο ψαροφιλέτο από οποιοδήποτε ψάρι είναι ό,τι καλύτερο για να φτιάξουμε κεφτεδάκια ή μπέργκερς ψαριού. Πρώτα, όμως, τα στραγγίζουμε πολύ καλά, πιέζοντας, σε χαρτί κουζίνας γιατί «κρατάνε» πολύ νερό.

Τα απλά μυστικά της ψαρομαγειρικής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

*Το ψάρι της σχάρας, κακά τα ψέματα, ιδανικό γίνεται μόνο στα κάρβουνα. Και το ψάρι στα κάρβουνα ιδανικό το τρως μόνο στο ψαροεστιατόριο ή στο μπάρμπεκιου που διαθέτεις ως δεινός και έμπειρος ψήστης. Στην κουζίνα της πόλης, τυλιγμένο σε πακετάκια από χαρτί ψησίματος με ελαιόλαδο, σκέτο ή μαζί με ό,τι λαχανικά και μυρωδικά μας αρέσουν, κρατά την ευωδιά και τους χυμούς του και ψήνεται χωρίς να βρωμίζει τον χώρο και τα ταψιά.

*Ένας άλλος τρόπος για να μην καταστρέψεις ένα φρέσκο ψάρι, είναι να το ψήσεις στο τηγάνι με λίγο λάδι, 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και σκεπασμένο ίσα-ίσα με νεράκι σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο. Μόλις μείνει με το ελάχιστο ζουμάκι του, του προσθέτουμε λεμόνι, λίγο μαϊντανό ή ρίγανη και σε 10 λεπτά τρώμε ένα ζουμερότατο ψαράκι.

*Το τηγανητό δεν είναι μονόδρομος, πόσο μάλλον που έχει το μπελά και τη δυσοσμία του. Οποιοδήποτε θαλασσινό ή ψάρι γίνεται πεντανόστιμο αν το αχνίσουμε στην κατσαρόλα πάνω σε ένα στρώμα από σέλινο, μαϊντανό και χοντροκομμένα κρεμμύδια με λεμόνι και λίγο λευκό κρασί, στη σνταγή που εκτόξευσε στα ύψη τη φήμη του Λευτέρη Λαζάρου.

*Το χταπόδι, τα καλαμαράκια και οι σουπιές, γίνονται νοστιμότατα και όλο χυμούς αν τα τυλίξεις σε χαρτί ψησίματος, μόνο με αλάτι, και τα ψήσεις στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, από 45 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Στη συνέχεια, τα σερβίρουμε με λαδολέμονο.

*Γαρίδες και καραβίδες, είτε βραστές, είτε αχνιστές, είτε σοτέ στο τηγάνι σε λάδι, δεν θέλουν ποτέ πάνω από 8-10 λεπτά μαγείρεμα αν δεν θέλεις να αφυδατωθούν, να σφίξουν και να χάσουν όλη τη θαλασσινή νοστιμιά τους.

Τα απλά μυστικά της ψαρομαγειρικής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

*Το καλό τηγάνι έχει τα μυστικά του: μπόλικο λάδι, σχεδόν να καλύπτει ως τα ¾ τη ράχη του ψαριού. Το αφήνουμε να κάψει πάρα πολύ. Στεγνώνουμε πολύ καλά τα ψάρια με χαρτί κουζίνας, διαφορετικά θα «πετάνε» στο τηγάνι και δεν αγαπάμε τα εγκαύματα. Αλευρώνουμε τα ψάρια και τα περνάμε από το ψιλό σουρωτήρι να φύγει το περίσιο αλεύρι. Βάζουμε τα ψάρια σε απόσταση το ένα από το άλλο γιατί διαφορετικά πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και το ψαράκι προκύπτει πανιασμένο.

Δεν φεύγουμε ρούπι από πάνω του: με δυό πιρουνάκια για βοήθεια το γυρνάμε δυό φορές μέχρι να βγει τραγανιστό. Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Το ψάρι γίνεται πιο νόστιμο αν το αλατίσουμε καλά 1 ώρα πριν το τηγανίσουμε. Κι αν έχουμε γάβρο, τον σβήνουμε στο τέλος με ξυδάκι.

*Οι προμαγειρεμένες, θαλασσινές, κατεψυγμένες συνταγές είναι ένας νοστιμότατος καμβάς, που αποκτά προσωπική άποψη αν τον εμπλουτίσουμε με τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τα λαχανικά που μας αρέσουν.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ