Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο

Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Το καλαίσθητο Otto μόλις άνοιξε και ήδη παραδίδει στο κοινό αισιόδοξα δείγματα γαστρονομικής γραφής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

«Στου Όθωνα τα μέρη... θα φας νόστιμα». Να εξηγηθούμε: δεν μιλάμε για το παλιό τραγουδάκι του Ξαρχάκου αλλά για την εξοχική κατοικία του τότε βασιλιά, που σήμερα στεγάζει, στο κέντρο της Αθήνας, ένα καινούργιο all day restaurant-bar, το Otto. Το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο είναι ένα υπέροχο δείγμα της αρχιτεκτονικής που άρχισε να εμφανίζεται στην πόλη όταν ο βασιλιάς Όθων, γύρω στο 1834, καθιστά την Αθήνα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το καλαίσθητο Otto μόλις άνοιξε και ήδη παραδίδει στο κοινό αισιόδοξα δείγματα γαστρονομικής γραφής. Ο ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Συρόπουλος θέλησε να συνδέσει αρμονικά το χθες με το σήμερα και με τη βοήθεια της γυναίκας του Μαρίας έδωσε στον χώρο την αίσθηση παλιού αρχοντικού.

Το Otto, με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, σε περιμένει από το πρωί για ελληνικό πρωινό, αφεψήματα και το τσάι Otto με οκτώ βότανα, και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ για κοκτέιλ, που καθένα από αυτά συνοδεύεται από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο και βασίζεται σε ένα παιχνίδι «αλχημείας» με βάση διαφορετικά υλικά και ελληνικά αποστάγματα.

Το μενού επιμελήθηκε ο σεφ Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και κινείται στα μονοπάτια της ελληνικής κουζίνας με ντόπιες πρώτες ύλες και μια μεγάλη ποικιλία πιάτων με δημιουργικό άγγιγμα. Δείγμα γραφής έδωσε η «σπασμένη» σπανακόπιτα με κρέμα φέτας, λάδι άνηθου και κρεμμυδάκι ψημένο στη σχάρα (€3,80). Ακολούθησε ένα σαγανάκι από ποικιλία καλοφτιαγμένων μανιταριών που μοσχοβολούσε φρέσκο θυμάρι και συνοδευόταν από «κυψέλες» λαδολέμονου (5,40). Χορταστική ήταν η σαλάτα με κέιλ και φέτες πορτοκαλιού, πετιμέζι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενισχυμένη με σουβλάκι γαρίδας σε κρούστα μοσχολέμονου (€7,50). Ενδιαφέρον είχε και ο συνδυασμός της σαλάτας με μικρά τρυφερά φύλλα παντζαριού και βαλεριάνας, ψητά νεκταρίνια, μοσχαρίσια φιλετάκια και διπλή σάλτσα από βαλσάμικο και κρέμα τυριού (€9). Τα πιάτα ήρθαν όμορφα στημένα στο τραπέζι. Το ψητό μαστιχωτό τυρί Μάνης με ρακόμελο, πασπαλισμένο με παπαρουνόσπορο (€5,40), είναι προκλητικά νόστιμο. Οι λουκουμάδες, φτιαγμένοι με φρέσκια ντομάτα και φέτα Καλαβρύτων, συνδυάζονται με σάλτσα γιαουρτιού (€4) και δίνουν τη δική τους εκδοχή του κλασικού ντοματοκεφτέ. Το μοσχαράκι, ωριμασμένο για 42 ημέρες, ψήνεται τη στιγμή της παραγγελίας, όπως το ζητήσεις, και έρχεται με κρέμα λεμονιού, σοταρισμένες μικρές πατατούλες και ποικιλία από μανιτάρια (€14). Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι και οι τραγανές σφαίρες από μουσακά, σερβιρισμένες σε χάρτινο χωνάκι με χειροποίητες ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες (€6,20). Εξαιρετικό και το κατσικάκι Σκύρου, που σιγομαγειρεύεται με μαστίχα Χίου, λαχανικά και μπεσαμέλ γιαουρτιού (€9,50).

Αξίζει να κρατήσεις χώρο για τα επιδόρπια. Θα βουτήξεις το κουταλάκι σου στη δροσερή μους γιαουρτιού με περγαμόντο (€4), θα σπάσεις με αδημονία τη σφαίρα σοκολάτας που κρύβει στην καρδιά της ελαφριά κρέμα σοκολάτας και λουκούμι τριαντάφυλλο (€6) και θα εντυπωσιαστείς από την ωραία παρουσίαση της μηλόπιτας, με την πλούσια γεύση του φρούτου και το τραγανό φύλλο (€4,80). Το Otto, με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, σε περιμένει από το πρωί για ελληνικό πρωινό, αφεψήματα και το τσάι Otto με οκτώ βότανα, και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ για κοκτέιλ, που καθένα από αυτά συνοδεύεται από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο και βασίζεται σε ένα παιχνίδι «αλχημείας» με βάση διαφορετικά υλικά και ελληνικά αποστάγματα.

Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Χορταστική ήταν η σαλάτα με κέιλ και φέτες πορτοκαλιού, πετιμέζι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενισχυμένη με σουβλάκι γαρίδας σε κρούστα μοσχολέμονου Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

☛ Otto resto bar, Καλαμιώτου 16-18, πλατεία Αγίας Ειρήνης, 210 3314676.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ