Μακαρονάδα alle Vongole!

Μακαρονάδα alle Vongole! Facebook Twitter
0

Μακαρονάδα alle Vongole! Facebook Twitter

Η βόλτα στη ψαραγορά στην Αθηνάς είναι για μένα ότι μπορεί να είναι για κάποιον άλλον ένα απελευθερωτικό εβδομαδιαίο πενηντάλεπτο με τον ...ψυχαναλυτή τους.  Είναι μια "θεραπεία" , μιά εμπειρία που με γειώνει  και που έναντι μικρής -σχετικά- αμοιβής με ανταμείβει με ό,τι χρειάζομαι , ό,ποτε το χρειάζομαι. Με εμπνέει όσο λίγες άλλες καθημερινές βόλτες.

Μου αρέσουν τα χρώματα και το "οργανωμένο" μπάχαλο. Πιό πολύ απ' ότι μ 'αρέσει να οδηγώ μέχρι το Πόρτο Ράφτη και να περιμένω κατά τις 12 τη βαρκούλα στον Αγιο Σπυρίδωνα με τις φρέσκιες γόπες και την όποια έκπληξη. Στη ψαραγορά όλα τυλίγονται στο χαρτονένιο χωνί και ζυγίζονται πρώτα με το μάτι από τον αγοραστή , τον μάγειρο, το πελάτη και μετά από τον ψαρέμπορο στη ζυγαριά. "Φτάνουν άραγε για τέσσερις", αναρωτιέσαι  προσθέτοντας σκόρδα, τομάτες , πατάτες , σέλινο και ό,τι άλλο ζητάει η συνταγή για να καταλάβεις εσύ πρώτα άν θα χορτάσεις τη παρέα ή χρειάζεται να προσθέσεις ακόμα μισό κιλό γυαλιστερές , πέντ-έξι γαρίδες , ένα-δυό μπαρμπουνάκια...

 

Μακαρονάδα alle Vongole! Facebook Twitter

Αν έμενα Κέντρο θα περνούσα από κεί σχεδόν καθημερινά. Μου αρέσει να βλέπω τους ψαρέμπορους με τα μάλινα σκουφιά τους και τις βρεγμένες γαλότσες τους. Τα νερά να πετάγονται πάνω στα τελάρα, τον πάγο να ανακατεύεται , το μαρκαδόρο να ξαναγράφει τη μειωμένη τιμή εκεί κατά το κλείσιμο της αγοράς...

Χαζεύω τις γαρίδες και πιέζω τα μελανούρια, πειράζω λίγο τους αστακούς , χαμογελώ στα καβουράκια-δραπέτες, μυρίζω τη φρεσκάδα και εντυπωσιάζομαι με τους ξιφίες, τους βλάχους και τα στρείδια.

Αγοράζω ένα κιλό βόνγκολε. Σήμερα μαγειρεύω με τη παρέα, μήπως να βάλω και καμμιά γαρίδα?

TWO MINUTES ANGIE ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ALLE VONGOLE

Διαλέγω τα πιό φρέσκα βόνγκολε, ένα κιλό,  εμπιστεύομαι τον ψαρά μου.

Τα αφήνω όλη τη μέρα στο νερό που το αλλάζω κάθε δυό ώρες προσθέτοντας λίγο αλάτι . Τα σουρώνω.

Βράζω ένα πακέτο λινγκουίνι al dente. Κρατάω μιά κούπα από το νερό που έβρασαν.

Ζεσταίνω λίγο λάδι σε μια απλωτή και κοντή κατσαρόλα.

Προσθέτω όσο σκόρδο θέλω (2-3 σκελίδες τουλάχιστον) και μιά ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά τσίλι.

Γιαχνίζω τα βόνγκολε με σκεπαστό καπάκι για 5 λεπτά κουνώντας τη κατσαρόλα.

Προσθέτω λίγη ρετσίνα, ναι, ναι, ρετσίνα και τα αφήνω άλλα 5-10 λεπτά να ανοίξουν (Οσα δεν ανοίξουν δεν τα τρώμε).

Σουρώνω τα μακαρόνια και αμέσως τα βάζω μέσα στα βόνγκολε ανακατεύοντας καλά προσθέτοντας λίγο από το νερό που έχω σώσει.

Σερβίρω με πολύ μαιντανό και ελαιόλαδο. Ο τρίφτης του πιπεριού στο τραπέζι. 

____________

Η Αντζελίνα Καλογεροπούλου διατηρεί και το μπλογκ http://twominutesangie.blogspot.com

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ