Ο αγαπημένος μου πατατάς

Ο αγαπημένος μου πατατάς Facebook Twitter
2

Ο αγαπημένος μου πατατάς Facebook Twitter

Άφησέ με μόνη σε ένα έρημο νησί του Αιγαίου, σε μια βραχονησίδα στις Κυκλάδες. Εξασφάλισέ μου μόνο, σε παρακαλώ, τρία –δυσεύρετα– πράγματα: νερό, Ίντερνετ και πατάτες τηγανητές (το αγαπημένο μου φαγητό). Όλα τα υπόλοιπα κράτα τα, θα βρίσκομαι σε καλή κατάσταση όταν με βρεις. 

Ίσως τρώω αχινούς, αλμύρα για σαλάτα, πεταλίδες και καμιά κάππαρη για νοστιμιά. Θα κολυμπάω, θα διαβάζω τα αγαπημένα μου βιβλία και περιοδικά online, θα μιλάω με όσους φίλους δεν βαριούνται να ακούνε ιστορίες για σχοινοπούλια και περαστικά δελφίνια και θα μαζεύω αλάτι από τα βορεινά βραχάκια για τις πατατούλες μου και τα πεντανόστιμα αυγά των γλάρων. Θα με βρεις να χαζεύω το ηλιοβασίλεμα και το φεγγάρι όταν βγαίνει, και να κολυμπάω τουλάχιστον δυο ώρες κάθε μέρα. Υποθέτω ότι, όταν βρέχει, θα λούζομαι και θα πλένω τα ρούχα μου και θα μαζεύω νερό στα πλαστικά μπουκάλια που σίγουρα θα έχει ξεβράσει εκεί το καλοκαιρινό κύμα.  

Αυτά ονειρεύομαι χαμογελώντας, όταν αναρωτιέμαι πώς θα βγει ο φετινός χειμώνας που μπήκε απότομα. Μετά ξυπνάω και, αντί να ναυαγήσω στα έρημα μικροκυκλαδονήσια, πάω την καθιερωμένη βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας, περνώντας από μανάβηδες και ψαγμένους μπακάληδες, ψαράδες και μαγείρους, μιλάω με πιτσιρίκια που έχουν φοβερές ιδέες για ΤΟ εστιατόριο που ονειρεύονται να ανοίξουν, φίλους που μαγειρεύουν εξαιρετικά, μαθαίνω από ειδικούς της γεύσης που είναι σοβαρότεροι από μένα για τις ελιές, το κρασί, τα βότανα, ρωτάω, ελπίζω. 

Σε μια λαϊκή συναντώ τον κύριο Στασινόπουλο που πουλάει πατάτες Τριπόλεως. Τσιμπάω μια τηγανητή πατάτα από το δισκάκι του στο πίσω μέρος του πάγκου του. «Ο τύπος το ’χει πιάσει το νόημα» σκέφτομαι αγοράζοντας ένα-δυο κιλά, όσα χωράνε στο σακίδιό μου: τηγανίζει μερικές πατάτες, ο κόσμος τις δοκιμάζει, εκείνος, σιωπηλός και χαμογελαστός (χωρίς να διαλαλεί φωναχτά την πραμάτεια του), γεμίζει σακούλες, ζυγίζει, προτείνει μια δοκιμή, όλοι μα όλοι δοκιμάζουν την εξαιρετική πατάτα του. 

Γιατί δεν το κάνουν και οι διπλανοί; Κόψε μια τομάτα σαλάτα να φάμε, να δούμε αν αξίζει… Βράσε λίγα κολοκυθάκια κι ένα μπρόκολο, ψιλόκοψε μια μαρουλοσαλάτα, φτιάξε μια σπιτική λεμονάδα με τα λεμόνια σου, μια πορτοκαλάδα με τα πορτοκάλια σου… να δοκιμάσουμε. Οι γραφικές φωνές τύπου «εδώ οι καλές τομάτες» και το «καρότα για μωρά» δεν πιάνει πια – οι γεύσεις έχουν χαθεί και ο κόσμος γίνεται όλο και πιο δύσπιστος σε πλαστικά, άνοστα λαχανικά, χωρίς «ονομασία προέλευσης». Κάποτε οι λαϊκές ήταν αξιόπιστες πηγές φρέσκων λαχανικών και φρούτων, όχι όμως πια, με τις φωτεινές εξαιρέσεις και μερικές βιολογικές λαϊκές να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Ο κύριος Στασινόπουλος είναι ένας από αυτούς που τολμούν να αναγράψουν την προέλευση της πατάτας τους, να σου συζητήσουν για τον σπόρο της, να σου δώσουν δυο-τρεις να δοκιμάσεις. Να κρίνεις –πριν τις αγοράσεις– για να μην απογοητευτείς με το που θα φτάσεις σπίτι και θα τις τηγανίσεις. 

Είμαι ρομαντική όταν σκέφτομαι ότι αυτό είναι μια κίνηση αλληλεγγύης στους καιρούς που διανύουμε; Ίσως ναι, γιατί ποιος άλλος θα σκεφτόταν ότι το να μαγειρέψεις ένα καλό φαγητό είναι μία από τις λιγοστές καθημερινές απολαύσεις που μας έχουν απομείνει; 

Πού θα τον βρεις: 

Δευτέρα – Καλογρέζα

Τρίτη – Νέα Φιλοθέη

Τετάρτη – Άγιοι Ανάργυροι

Πέμπτη – Αλσούπολη

Παρασκευή – Ψυχικό

Σάββατο – Μπουρνάζι

 

Ο αγαπημένος μου πατατάς Facebook Twitter

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια