To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
1

Μέσα σε ένα γαστρονομικό τοπίο που όλο και περισσότερο στις μέρες μας μιμείται τις καθαρές γραμμές του δυτικού ντιζάιν, προτιμά το καφέ, το μπεζ και το μαύρο του γήινου ντιζάιν που απεχθάνεται το εμπριμέ, το παράταιρο και το μη σεταρισμένο, αισθάνομαι όλο και περισσότερο σαν προδωμένη Κοκκινοσκουφίτσα που της κλέψαν το πολύχρωμο παραμύθι. Μοναδική παρηγοριά η Θεσσαλονίκη, η μοναδική πόλη που δεν φοβάται να κάνει το δικό της, χωρίς να φοβάται μην και δεν την πουν «μοντέρνα». Κι όμως, πίσω από τα στοιχισμένα φαγητά στα τζαπανίζ τεράστια πιάτα, υπάρχει η κιτς γοητεία, που έρχεται από παλιά, από τα βάθη του ελληνικού χρόνου, από τα σεμεδάκια της μαμάς, από τα χούγια της μπακαλοταβέρνας, από τα σπιτικά τραπεζώματα πάνω στα πλαστικά, φλοράλ τραπεζομάντιλα. Μια ψυχή παραπάνω στη γεύση, που έτσι νοστιμίζει με τα μπαχαρικά μιας παιδικής νοσταλγίας.

 

 

Το μήλο με οδοντογλυφίδα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Στην ταβέρνα της 85χρονης κυρίας Ζωής που μαγειρεύει ολομόναχη για το πολυπληθές κοινό της, ντόπια φασολάδα, πατάτα κομμένη στο χέρι, γίδα βραστή και πίτες με αληθινό φύλλο και χορταράκια του βουνού.

Ζάχολη Ευρωστίνη, Ορεινή Κορινθία, 2743031786

 

Oι κούκλες στο «Διεθνές»

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Γοητευτικές δεσποσύνες που μόλις δραπέτευσαν από την Αυλή του Βασιλιά Ήλιου, γούνινες τίγρεις μέσα σε σελοφάν, ο άγιος προστάτης του μαγαζιού δίπλα στις οικογενειακές φωτογραφίες, τα μπακλαβαδάκια στρωμένα πάνω στο σεμέν της μαμάς. Και μαζί τους οι ωραιότεροι, χειροποίητοι μπεζέδες του κέντρου και η τούρτα αμυγδάλου, ακριβώς σαν εκείνη που πάνω της έσβησες το κερί των πρώτων σου γενεθλίων.

Σπ. Μερκούρη 56, Παγκράτι, 2107228166

 

 

Η ρώσικη γκοφρέτα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Νόστιμη και τραγανή, σε ό,τι μέγεθος βάλει ο νους σου, γίνεται βάση για τούρτα ή για τάρτα, σπάει πάνω από κρέμες και trifle-τύπου γλυκά, κυρίως, όμως, την αγοράζεις για την απολύτως 60’ς εκδοχή της συσκευασίας της.

Μπατανιάν, Αρμοδίου 10, Κεντρική Αγορά, 2103210698

 

 

Tσαρούχι από τον τόπο σου

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Μαγνητάκι στο ψυγείο για να σου θυμίζει πως το ψυγείο σου οφείλει να φιλοξενεί πρωτίστως τα προϊόντα της εθνικής μας περηφάνιας.

Στα περίπτερα του Συντάγματος.

 

 

H μαργαρίτα-κέρασμα

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Οι περισσότεροι, γνωριστήκαμε με τη σοκολάτα δαγκώνοντας τα φύλλα τους. Στα μαγαζιά με ζαχαρώδη του κέντρου, γύρω από την Κεντρική Αγορά, η κλασική μαργαρίτα κυκλοφορεί σε δυο εκδοχές-μπίτερ και γάλακτος.

 

 

Πατηνιώτης με απ’όλα!

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Η μαρμάρινη παλιά ποτηροθήκη, το καναρίνι στο δικό του ρεζερβέ τραπέζι, οι φωτογραφίες του Ολυμπιακού πλάι στα ξύλινα κομπολόγια, τα ενσταντανέ με τη Μελίνα και όλες τις παλιές δόξες που πέρασαν κάποτε από το μαγαζί. Kι όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πιο ανάλαφρο-τεμπούρα τηγάνι που τηγανίζει καραβιδόψυχα, γόπες και καλαμαράκια για να σου τα σερβίρει με την πιο ολοζώντανη σαλάτα-λαχανόκηπο και το νοστιμότερο σαγανάκι γαρίδας σε αθηναϊκό ψαρομάγαζο.

Πυθαγόρα 7, Καστέλλα, 2104126713

 

 

Το υπόγειο της Σφολιατίνας

Αλχημιστής της ζύμης, ο κύριος Ανδρέας φτιάχνει το χειροποίητο φύλλο του ρωτώντας καθημερινά για τον καιρό προκειμένου να ζυμώσει την τέλεια σφολιάτα με αληθινό βούτυρο. Ανάμεσα στα βάζα με τους αλεξανδρινούς, τις παλιές φωτογραφίες και τα ρητά στους τοίχους, η οικιακή ηλεκτρική κουζίνα πάνω στην οποία μαγειρεύει τον σπιτικό χαλβά του.

Σφολιατίνα, Βουτσινά 84, Χολαργός, 2106516429

 

 

H κούκλα cup-cake

To kitsch είναι νόστιμο! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Άμα έχεις το μικρόβιο του cup-cake ή του γλυκού γλυπτική υπερπαραγωγή εν γένει, η κούκλα της Μαρίας θα σε υποδεχτεί στο πιο ζαχαρωτό μαγαζί, στο οποίο θα βρεις όλα τα θεματικά μοτίβα, ζαχαρωμένα και χειροποίητα, για να γίνεις chef patissier στη στιγμή.

Πατρόκλου 75, Ίλιον, 2102470204

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια