Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη

Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Τσέλιγκας
1

Ανάμεσα στο Θέατρο Βράχων, το Κέντρο Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν και το Ταπητουργείο, ο Βύρωνας, κυριολεκτικά στα μετόπισθεν του Παγκρατίου, ζει ακόμη τη ζωή μιας γαλήνιας γειτονιάς, που διατηρεί ατόφιο το μικροαστικό, προσφυγικό της προφίλ.  Εδώ ο φούρνος ψήνει ακόμη τα γεμιστά και το κατσικάκι, οι νοικοκυρές κάνουν ουρά στο τέλος του πρωινού για τη φρατζόλα του οικογενειακού τραπεζιού, μαγαζάτορες και πελατεία γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα, τα ψώνια συνδυάζονται με τα κουτσομπολιά της ημέρας κι αν είσαι νεοφερμένος, όλο και κάποια πιστή πελάτισσα θα βρεθεί να σε ξεναγήσει καλύτερα κι από το αφεντικό στα καλύτερα της κάθε επιχείρησης.

Δυο καλά μανάβικα, τρία ιχθυοπωλεία, τρία κρεοπωλεία, ένα μαγαζί με είδη σπιτιού και υαλικά για τους νοσταλγούς του 70s κιτς. Στον παράδεισο της οδού Ιθώμης θα βρεις κρέατα και γαλακτοκομικά της Αιτωλοακαρνανίας λόγω των ντόπιων που έχουν εγκατασταθεί εδώ από παλιά.

*Το κρεοπωλείο του Ιορδάνη Δημητρόπουλου (Ιθώμης 4, 2107661820) που από το 1957 θυμάται όλες τις ιστορίες της γειτονιάς, τότε που ο δίπλα δρόμος ήταν ακόμη ένα ρέμα που κατέληγε στον Ιλισό. Ντόπια κρέατα, ειλικρίνεια σε ό,τι δεν είναι ελληνικό, φρέσκα αβγά από το Άργος κι ένα εξαιρετικό, πικάντικο, σπιτικό λουκάνικο από τη Σπερχειάδα, ο λόγος για να το προτιμήσεις.

*Παντοπωλείο-Βιολογικά - Μπαλάσκας Ευ. (Νεαπόλεως 18, 2107629392). Το παλιό μπακάλικο διατηρεί την παλιά του εικόνα, η νέα γενιά του προσθέτει μερικά καλά τοπικά προϊόντα μικρής παραγωγής, τσίπουρο χύμα από την Καρδίτσα, τα διάσημα επτάζυμα παξιμάδια με γλυκάνισο της Τραχιάς, θρούμπες από το Πήλιο και βιολογικά προϊόντα. Έξω, το παρτέρι του Δήμου φυτεύεται με πιπεριές και ντομάτες, τα λαχανικά συνυπάρχουν με δενδρύλια και φυτά για τον δικό σου κήπο, με καμάρι του μαγαζιού το γκότζι, που θα σου εξασφαλίσει τη δική σου παραγωγή από σούπερ-ενεργειακά μπέρις σε ένα χρόνο.

Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Κατεψυγμένα Χρήστου Ζάχου

*Κατεψυγμένα Χρήστου Ζάχου (Ιθώμης 12, 2109708062). Εδώ ξεχνάς ό,τι ήξερες για τα κλασικά μαγαζιά με κατεψυγμένα προίόντα. Το πλατύ χαμόγελο και η γελαστή διάθεση του Δημοσθένη θα σε ξεναγήσουν στον παράδεισο του πάγου, που κρύβει γκουρμέ θησαυρούς σε τιμές που αγαπούν οι καιροί. Με έμφαση στο ελληνικό προϊόν, ξεχωρίζει για την τεράστια ποικιλία σε ελληνικά ψαρικά, όπως το φιλεταρισμένο γάβρο και τη σαρδέλα από τη Χαλκίδα, μέχρι τον αστακό, το πεντάλικο φαγκρί και τη συναγρίδα, αλλά και την πολύ μεγάλη ποικιλία του σε πίτες και σφολιατοειδή, όπως τη μανιταρόπιτα βέργας, τα κουρουδάκια με τυρί, το μεσογειακό σιμίτικο, το κουλουρολουκάνικο, τις φλογέρες με Φιλαδέλφεια, το σουφλέ, το πεϊνιρλί, το χοιρινό σνίτσελ, το κεμπάπ, την πολύ καλή ποικιλία από λαχανικά, τα ορτύκια από τη Λαμία, το χειροποίητο φύλλο για πίτα. Κοντά στην ψύξη και το φρέσκο, με μικρής παραγωγής κοτόπουλο και κοκοράκι από τη Ναύπακτο, μοσχαρίσιο λουκάνικο του Νασιόπουλου, τα πολύ καλά μείγματα μπαχαρικών του Μπαγκατζούνη, το τσίπουρο του Τυρνάβου.

*Τσέλιγκας (Ιθώμης 17, 2107664193). Ο κύριος Μιχάλης Μαυρόπουλος διεκδικεί άνετα τον τίτλο του «βασιλιά της φέτας» και κανένας εραστής της δεν πρόκειται να φύγει από δω δυσαρεστημένος, κι αυτό, τα τελευταία 40 χρόνια. 12 διαφορετικές φέτες από όλη την Ελλάδα, με βασίλισσες τις βαρελίσιες της Βυτίνας, τη σκληρή του Παρνασσού και τον τελεμέ του Ναυπλίου, που παράγονται όπως πριν 50 χρόνια, από μικρούς παραγωγούς, ειδικά για την επιχείρηση. Κι επειδή στα λιγοστά τετραγωνικά αυτού του μαγαζιού χωρά μόνον ό,τι το εκλεκτότερο, θα «λυγίσετε» οπωσδήποτε με το πρόβειο βούτυρο του Συνεταιρισμού Μυτιλήνης, τις ανάλατες θρούμπες της Χαλκιδικής, το ανθότυρο από τον Αστακό, την κάπαρη της Σαντορίνης, τις ριγανάτες θρούμπες του Πηλίου, το λευκαδίτικο σαλάμι του Πολυχρονόπουλου, τον εξαιρετικό μπακαλιάρο Ισλανδίας, την ηπειρώτικη χορτόπιτα -σαν να την έφτιαξε η γιαγιά σου- και τα χοιρινά μυκονιάτικα λουκάνικα. Στα εξαιρετικά του, το παγωτό Λούσι από το Καπανδρίτι, σαν κρέμα με βύσινο της γιαγιάς, αλλά και το γιαούρτι, την κρέμα σοκολάτα και το ρυζόγαλο της ίδιας βιοτεχνίας, το παγωτό στρατσατέλα από τους Χαλβάδες της Δραπετσώνας, το χειροποίητο φύλλο κρούστας του Μυλωνά, τις χυλοπίτες και τον ξινόχοντρο «Χανίων». Κι αν μένετε μακριά, η φέτα σας θα συσκευαστεί σε τάπερ ή σε αεροστεγείς συσκευασίες που συντηρούνται για μήνες στην κατάψυξη.

*Φούρνος της αγοράς (Ιθώμης 7, 2107660571). Αυτός ο φούρνος αξίζει όχι τόσο για το ψωμί του όσο για το καταπληκτικό, τραγανό ολόφρεσκο σιμίτικο κουλούρι με αλεύρι ολικής, το τυρόψωμο, τον λουκουμά και το υπέροχο τυροκούλουρο, με σουσαμάτο κουλούρι γεμιστό με γλυκιά φέτα, χωρίς ίχνος λαδιού ή λίπους.

*Αμαλία (Ιθώμης 13, 2107664683). Το μαγαζάκι της κυρίας Αμαλίας γεννήθηκε την ίδια μέρα με κείνη, 54 χρόνια πριν. Από τον θείο της πέρασε σε κείνη, ωστόσο, ο χρόνος τίποτα δεν έχει αλλάξει στα ράφια, που φιλοξενούν ένα παρελθόν καμωμένο από αγιωτικά και μπαχαρικά αρώματα, σε ένα μαγαζί που το αγαπάς γιατί σου επιβεβαιώνει ότι ακόμη υπάρχει ένας παλιός κόσμος μέσα στην τρέλα του καινούριου. Τα λιβάνια δίπλα από το μείγμα μπαχαρικών για αρμένικο κεμπάπ, αιθέρια έλαια και μπουκαλάκια για τον αγιασμό, κορίανδρος, κακουλέ, υποφαές και μείγματα μπαχαρικών για κρεατικά, σκόνη λιαστής ντομάτας, κεραλοιφές, φυλαχτά και σταυρουδάκια, σακοράφες για το ράψιμο των κρεατικών και παλιές χαλκομανίες, κουφέτα, κεριά και ψεύτικα άνθη αλλά και βιβλιαράκια με τους βίους των αγίων και τα τροπάρια κάθε εορτάσιμης.

Στην αγορά του Βύρωνα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Box

*Box (Κυδωνιών 36, 2107600279). Λίγο-πολύ, στα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα βρίσκεις περίπου τα ίδια προίόντα. Η διαφορά και το ενδιαφέρον «παίζονται» στο γούστο αλλά και τη γνώση του ιδιοκτήτη, που θα καταφέρει να δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα ράφια του. Μικρό σαν κουτί, το Box χωράει μόνο το καλύτερο, το πιο ενδιαφέρον από εκλεκτά προϊόντα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καμπλατζάς από μονόκοκκο σιτάρι του Πανταζή για νόστιμο σπιτικό ψωμί, πατέ λαχανικών της Ambrosia Gourmet, σάλτσα ντομάτα με τσίλι της Simply Greek, φρουτώδες ελαιόλαδο Αρμακάδι από τα Φιλιατρά και το σπάνιο «Λάδι βιώσας» της Poliana, γραβιέρα Νάξου του Πιτταρά, φέτα και κασέρι του Καρακανά από το Βόλο, ημίσκληρο κεφαλονίτικο ανθότυρο του Γιαννάκη, βουβαλίσια αλλαντικά του «Μπίλη», μπύρες Septem από τη Χαλκίδα, παλαιωμένο απόσταγμα «Puro» του Καραθάνου. Εδώ θα βρεις το ωραίο τσουρέκι από τις «Λιχουδιές της Αθηνάς», τις σπιτικές πίτες της «Αλεξάνδρας» -δοκίμασε κιμαδόπιτα και μελιτζανόπιτα- αλλά και τη νέα σειρά από σαρδελάκια και γαύρο του κουτιού της «Έργον». Από τα ξενόφερτα, ξεχωρίσαμε τις βιολογικές σοκολάτες Zotter με τους πρωτότυπους συνδυασμούς, το pesto με φυστίκι Αιγίνης της Nord Salse και τις σος για σαλάτες της A Must.

*Λυκούδης (Ιθώμης 14-16, 2107610107). Μπορεί τη φήμη στο τυρί να την κλέβει ο απέναντι «Τσέλιγκας» αλλά και ο Λυκούδης έχει τα δικά του σπάνια και πολύ καλά τυριά και αλλαντικά. Βαρελίσια, μαλακή φέτα από το Άργος, κατσικίσιο τυρί από τα Καλάβρυτα, αλλαντικά του «Μιράν» και το εξαιρετικό παγωτό παρφέ σε βανίλια ή σοκολάτα από πρόβειο γάλα της μικρής βιοτεχνίας «Δάφνη» από το Μαραθώνα.

*Δίκταμο (Καραολή & Δημητρίου 63, 2107658530). Τρία αδέλφια από την Κρήτη, η Κάλια, η Βαγγελιώ και ο Γιώργος, συνεχίζουν το μπακάλικο του μπαμπά, σε ένα μαγαζί που αγαπά εξαιρετικά τα σπάνια προϊόντα της τοπικής ελληνικής παραγωγής, τα βιολογικά από κάθε γωνιά του πλανήτη, τις υπερτροφές, τα αγνά καλλυντικά αλλά και τη θεραπευτική δράση 70 τουλάχιστον βοτάνων από τα βουνά της Κρήτης. Στην αυλή τους με τα πανέρια που φιλοξενούν γυρευτούς, άγριους χοχλιούς, παγωτό μικρής παραγωγής από μονάδες της Αττικής και λαχανικά που έχουν μεγαλώσει χωρίς λιπάσματα, όλα γύρω από τον κρητικό καναπέ θυμίζουν παζάρι, πλατεία του χωριού: η πελατεία -που λόγω των χαμηλών τιμών δεν σταματά ποτέ- κάνει μια στάση για ρακή -από τους συγγενείς στο Ρέθυμνο-, για να ανακαλύψει τα καινούρια προϊόντα, να επωφεληθεί από τις συμβουλές του Γιώργου αλλά και να δοκιμάσει ό,τι ζεστό βγάζει η Βαγγελιώ από την κουζίνα της: ζυμωτό ψωμί ντίνκελ, καλτσουνάκια, χορτοπιτάκια με σπάνια χορταρικά της Κρήτης, μπουγάτσα, τσουρέκια, τάρτες και πίτες χωρίς γλουτένη. Τα παιδιά της γειτονιάς εδώ μεγαλώνουν με αβγά «από κότα», βιολογικό κατσικίσιο και βουβαλίσιο γάλα και γαλακτοκομικά, η γαριδοσαλάτα και η χταποδοσαλάτα φτιάχνονται με ολόφρεσκα υλικά από τα χεράκια της μαμάς, το ίδιο και οι πίτσες, οι πίτες και όλα τα κατεψυγμένα και το site τους μας ενημερώνει για τις νόστιμες γευσιγνωσίες, όταν οι παραγωγοί κερνάνε τα ξεχωριστά τους προϊόντα παρέα με γνωστούς σεφ που δίνουν τις δικές τους, πρωτότυπες μαγειρικές ιδέες.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια