ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Γιατί η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας

Γιατί η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας Facebook Twitter
φωτό.: Camille Seaman/ audubon.org
3

 

Η θερμοκρασία στα ύψη των ωκεανών είναι η "μεγαλύτερη κρυφή πρόκληση της γενιάς μας", που επηρεάζει τα θαλάσσια είδη, συρρικνώνει τις αλιευτικές ζώνες και μεταδίδει ασθένειες στον άνθρωπο, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που έχει έως τώρα γίνει σχετικά με το φαινόμενο.

Οι ωκεανοί έχουν ήδη απορροφήσει ένα τεράστιο ποσό θερμότητας λόγω της κλιμάκωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που επηρεάζουν όλα τα θαλάσσια είδη, από τους μικροοργανισμούς ως τις φάλαινες, σύμφωνα με την έκθεση 80 επιστημόνων από 12 χώρες για την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Οι ριζικές αλλαγές που συντελούνται στους ωκεανούς αρχίζουν να επηρεάζουν τους ανθρώπους, αναφέρει η έκθεση. "Λόγω του φαινομένου ντόμινο, βασικοί ανθρώπινοι τομείς βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα αυτός της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας, τη διαχείρισης παράκτιων κινδύνων, της υγείας και του παράκτιου τουρισμό." αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ο Dan Laffoley, σύμβουλος του IUCN θαλάσσιων και ένας από τους κύριους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε: "Αυτό που βλέπουμε τώρα, προχωρά πολύ πιο μπροστά από ό,τι μπορούμε να αντιμετωπίσει. Οι συνολικές προοπτικές είναι αρκετά ζοφερές".

Η κλίμακα της αύξησης της θερμοκρασίας στον ωκεανό, η οποία καλύπτει περίπου το 70% του πλανήτη, είναι "πραγματικά συγκλονιστική", αναφέρει η έκθεση. Τα ανώτερα. λίγα μέτρα των ωκεανών έχουν θερμανθεί κατά περίπου 0.13C μέσα σε μια δεκαετία από την αρχή του 20ου αιώνα, με τη αύξηση αυτή να αναμένεται να φθάσει τους 1-4 βαθμούς μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Η μετακίνηση των ψαριών θα δημιουργήσει νικητές και ηττημένους μεταξύ των 4,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα ψάρια.

Ο ωκεανός έχει απορροφήσει περισσότερο από το 90% της επιπλέον θερμότητας που δημιουργείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αν το ίδιο ποσό θερμότητας που έχει εγκλωβιστεί στα ανώτερα 2 χιλιόμετρα του ωκεανού είχε διοχετευτεί στην ατμόσφαιρα, η επιφάνεια της Γης θα θερμαινόταν από μια καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας κατά 36 βαθμούς Κελσίου, αντί για 1 βαθμό τον τελευταίο αιώνα.

Σε κάποιο σημείο, η έκθεση αναφέρει πως τα νερά του πλανήτη θα μπορούσαν να "ξεκλειδώσουν" από το βυθό της θάλασσας, τα δισεκατομμύρια των τόνων κατεψυγμένου μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, και να "ψήσουν" την επιφάνεια του πλανήτη. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν οι εκπομπές μειωθούν δραστικά, λόγω του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και των ορατών συνεπειών της,

Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί ήδη μεγάλες αλλαγές: ψάρια, θαλασσοπούλια, θαλάσσιες χελώνες, μέδουσες και άλλα είδη να αλλάζουν συμπεριφορά και βιότοπους. Τα θαλάσσια είδη κατευθύνονται στους πιο δροσερούς πόλους, μακριά από τον ισημερινό, σε ένα ποσοστό που είναι μέχρι και πέντε φορές ταχύτερος σε σχέση με των ειδών της ξηράς.

Ακόμη και στον βόρειο Ατλαντικό, τα ψάρια θα κινηθούν προς βορρά, με την έρευνα να κάνει λόγο για μετακίνηση σχεδόν 30 χιλιομέτρων ανά δεκαετία μέχρι το 2050. Αυτό γίνεται σε αναζήτηση των κατάλληλων θερμοκρασιών, με το φαινόμενο να έχει ήδη τεκμηριωθεί στις σαρδέλες, τα σκουμπριά και τις ρέγγες.

Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις πάνω στα δομικά στοιχεία ζωής στις θάλασσες, όπως το φυτοπλαγκτόν, το ζωοπλαγκτόν και τα κριλ και οι αλλαγές στην αφθονία και την αναπαραγωγή τους έχουν επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα.Η μετακίνηση των ψαριών θα δημιουργήσει νικητές και ηττημένους μεταξύ των 4,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα ψάρια. Στη νοτιο-ανατολική Ασία, οι συγκομιδές από την αλιεία θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά το ένα τρίτο μέχρι το 2050, εάν οι εκπομπές δεν περιοριστούν σημαντικά. Η παγκόσμια παραγωγή από την αλιεία έχει ήδη σταθεροποιηθεί σε 90 εκατ. τόνους ετησίως, κυρίως λόγω της υπεραλίευσης, σε μια εποχή που για να τροφοδοτήσει τον ανθρώπινο πληθυσμό, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 9 δισ. μέχρι το 2050, θα απαιτηθούν εκατομμύρια τόνοι περισσότερων ψαριών.

Καθώς οι ωκεανοί συνεχίζουν να θερμαίνονται, η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη και με ασθένειες. Η έκθεση της IUCN συμπέρανε πως πληθαίνουν οι ενδείξεις για το βακτηρίδιο Vibrio, που μπορεί να προκαλέσει χολέρα, και επιβλαβή είδη φυκιών που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Οι άνθρωποι επηρεάζονται επίσης από πιο σοβαρούς, αν όχι περισσότερους τυφώνες, λόγω της επιπλέον ενέργειας στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, οι οποίοι υποστηρίζουν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των θαλάσσιων ειδών, πάσχουν από επεισόδια λεύκανσης που έχουν καταγραφεί τρεις φορές τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτή η λεύκανση συμβαίνει όταν παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τα κοράλλια να απελάσουν τη συμβιωτική άλγη τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Την ίδια ώρα, η όξυνση των ωκεανών καθώς, αυξάνεται η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνει την οξύτητα του νερού, καθιστώντας πιο δύσκολο για πλάσματα, όπως τα καβούρια, οι γαρίδες και τα μύδια να σχηματίσουν τα όστρακά τους από ανθρακικό ασβέστιο.

Η έκθεση της IUCN συνιστά επέκταση των περιοχών προστασίας του ωκεανού και, πάνω απ 'όλα, μείωση της ποσότητας αερίων διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα και παγιδεύουν τη θερμότητα. "Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την πλούσια ποικιλία της θαλάσσιας ζωής, και την προστασίας και των πόρων που μας παρέχεται από τους ωκεανούς, είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου γρήγορα και ουσιαστικά", δήλωσε η Inger Andersen, γενική διευθύντρια της IUCN.

 

Με πληροφορίες από Guardian

3

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Θα ήθελα πολύ να σχολιάσω το άρθρο για τους ωκεανούς, αλλά λέω να αναλώσω τις δυνάμεις μου σε άλλα επιστημονικά ζητήματα στα οποία είμαι εξίσου άσχετος.
Θα μπορούσες να το συνδυάσεις κάπως με το Σύριζα. Δεν θα σου έλεγε κανείς τίποτε, άσε που μπορεί να πέρναγε και στο ντούκου το άρθρο με τους πάγους, μπρός στο απολαυστικό κράξιμο του σκέλετορ! Αστειεύομαι :Ρ Ωραίο σχόλιο πάντως. Γέλασα ομολογώ.