Σε μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στην περιοχή Jiayi στην Κίνα, εκεί όπου βρέθηκαν μπροστά στον ένοικο ενός τάφου 2.800 ετών. Δεν είναι, όμως, μόνο η παλαιότητα του τάφου που εντυπωσιάζει στην περίπτωση του, αλλά και νέα στοιχεία για τα κινεζικά ταφικά έθιμα που ήρθαν στο φως μαζί με τον σκελετό του. Ο λόγος για τα φύλλα κάνναβης που σκέπαζαν τελετουργικά τον άντρα - που την εποχή που πέθανε υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 35 ετών - τοποθετημένα σε διάφορα σημεία στο σώμα του.
Για την ακρίβεια, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι ο σκελετός ήταν τελετουργικά σκεπασμένος με περίπου 13 φυτά κάνναβης, τοποθετημένα συμμετρικά κάτω από τη λεκάνη του και κατά μήκος όλου του σώματος του, καλύπτοντας μέχρι και το πηγούνι του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι στην Κίνα βρίσκουν σπόρους ή φύλλα κάνναβης μέσα σε αρχαίους τάφους. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που συναντούν τέτοιου είδους τελετουργικό ταφής με ολόκληρα φυτά να καλύπτουν το σώμα του νεκρού. Στο αρχαίο νεκροταφείο του Jiayi έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 200 τάφοι που κάνουν ιστορικούς και αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι πρόκειται για τον αρχαίο πολιτισμό Subeixi που ζούσε στην περιοχή πριν από περίπου 3.000 χρόνια.
Όπως έγινε γνωστό,τα φυτά που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο τάφο, αν και αποξηραμένα από το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο έχουν διατηρηθεί σε έξοχη κατάσταση και ίσως δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την καλλιέργεια, τη χρήση - και κυρίως την τελετουργική χρήση - της κάνναβης εκείνη την εποχή.
Με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης οι αρχαιολόγοι θα μπορέσουν να απαντήσουν για το αν το φυτό καλλιεργείτο τότε μόνο για κλωστοϋφαντουργική χρήση ή αν οι αρχαίοι κάτοικοι του Τουρπάν ήταν ενήμεροι και για τις ψυχοτρόπες ιδιότητες του φυτού που καλλιεργούσαν. Επίσης, επειδή εκείνη την εποχή οι αγροτικοί πληθυσμοί είχαν συναλλαγές με κατοίκους περιοχών που γειτνίαζαν μένει να διαπιστωθεί, αν οι σπόροι ήταν γέννημα της συγκεκριμένης περιοχής ή αν εισήλθαν μέσω της τακτικής ανταλλαγής προϊόντων.
Με στοιχεία από το Economic Botany