ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Οι γυναίκες έλκονται από τους αλτρουϊστές Facebook Twitter
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι ο αλτρουισμός ενός άντρα εμφανιζόταν ως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του, ακόμη και από μία καλή εμφάνιση.

Οι γυναίκες έλκονται από τους αλτρουϊστές

5

Αν λάβουμε υπ' όψιν τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών δεν αρκεί ένας άντρας να είναι ωραίος για να έχει επιτυχία στο γυναικείο φύλο. Για την ακρίβεια, το "ωραίος", "γοητευτικός" και πάει λέγοντας δεν αρκούν, ακόμη κι αν κάποιος ασχολείται με τη μουσική, ή αγαπά τα ζώα και βγάζει τακτικά το σκύλο βόλτα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασχολίες και συμπεριφορές που τονώνουν το σεξαπίλ ενός άντρα, ειδικά αν σκέφτεται να μπει σε μία μακροχρόνια σχέση. 

Έτσι και σύμφωνα με δεκάδες έρευνες -ψυχολογίας, ως επί το πλείστον- οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι η έλξη για έναν άντρα πηγάζει και από τον αλτρουϊσμό του: γενικώς άντρες που υιοθετούν ανθρωπιστικές συμπεριφορές είναι απείρως πιο ελκυστικοί από εκείνους που δεν το κάνουν. Συγκεκριμένα, σε μία τέτοια έρευνα του 2013, οι ερευνητές έδωσαν σε νεαρούς ετεροφυλόφιλους άντρες και γυναίκες φωτογραφίες άλλων ανδρών και γυναικών. Το ερώτημα αφορούσε το ποιόν ή ποιαν απ' όσους έβλεπαν στις φωτογραφίες θα επέλεγαν για μια μακροχρόνια σχέση. 

Μικρή λεπτομέρεια: κάποια από τα πρόσωπα των φωτογραφιών είχαν απαθανατιστεί κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε ομάδες εθελοντικής δράσης, όπως η προσφορά φαγητού και καταλύματος σε αστέγους, ενώ κάποιοι άλλοι απεικονίζονταν να απολαμβάνουν ένα δείπνο στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα έδειχναν να έλκονται περισσότερο από ανθρώπους που ανέπτυσσαν τέτοιου είδους δράση, όμως, ήταν το γυναικείο γκρουπ που έδειξε ξεκάθαρη προτίμηση στους αλτρουϊστές των φωτογραφιών. 

Oι αλτρουϊστές εμφανίστηκαν ως κυρίαρχοι στο παιχνίδι των σχέσεων και δη των μακροχρόνιων, ενώ όταν η κουβέντα ερχόταν στις ευκαιριακές σχέσεις, σαφώς το προβάδισμα ανήκε στους απλώς γοητευτικούς, χωρίς καμία ανθρωπιστική ανησυχία...

Πέρα από τη συγκεκριμένη έρευνα, φαίνεται ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές κάποτε μπορούν να λειτουργήσουν πιο καταλυτικά ακόμη και από μία γοητευτική εμφάνιση. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες επέλεξαν να διερευνήσουν αποκλειστικά τις προτιμήσεις ετεροφυλόφιλων γυναικών και αναφορικά με το τι βρίσκουν σημαντικότερο σε έναν άντρα, τον αλτρουισμό ή την εξωτερική εμφάνιση. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, ζητήθηκε από 200 γυναίκες να ρίξουν μια ματιά σε αντρικά πρόσωπα που και πάλι απεικονίζονταν σε φωτογραφίες. Εδώ, η λεπτομέρεια κρυβόταν στο εξής: οι μισοί από τους εικονιζόμενους ήταν πραγματικά γοητευτικοί άντρες και οι άλλοι μισοί καθόλου ελκυστικοί. Οι συμμετέχουσες στο πείραμα καλούνταν να κοιτάξουν κάθε φορά ένα ζευγάρι φωτογραφιών: ενός γοητευτικού και ενός καθόλου ελκυστικού άντρα. Η κάθε μία από τις δύο φωτογραφίες συνοδευόταν από ένα υποθετικό σενάριο για το πώς αντέδρασε ο καθένας από τους δύο σε μία συγκεκριμένη κατάσταση. 

Το σενάριο πήγαινε κάπως έτσι: "Δύο άνθρωποι περπατούσαν στην πολύβουη πόλη, όταν είδαν έναν άστεγο να στέκεται κοντά σε ένα καφέ. Ο ένας από τους δύο άντρες μπαίνει στο καφέ και αγοράζει ένα σάντουιτς και ένα τσάι για τον άστεγο. Ο άλλος υποκρίνεται ότι μιλάει στο κινητό του και περνάει μπροστά από τον άστεγο σα να μην υπάρχει στο οπτικό του πεδίο".

Όλες οι γυναίκες κλήθηκαν να αποφασίσουν -και βάσει βαθμολογίας- πόσο ελκυστικός θεωρούσαν ότι είναι καθένας από τους δύο άντρες και φυσικά ποιον θα επέλεγαν για μία μακροχρόνια σχέση. Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με το αποτέλεσμα. Ακριβώς, όπως διαπιστώθηκε και στις προηγούμενες έρευνες, οι αλτρουϊστές εμφανίστηκαν ως κυρίαρχοι στο παιχνίδι των σχέσεων και δη των μακροχρόνιων, ενώ όταν η κουβέντα ερχόταν στις ευκαιριακές σχέσεις, σαφώς το προβάδισμα ανήκε στους απλώς γοητευτικούς, χωρίς καμία ανθρωπιστική ανησυχία... 

Και πάλι, όμως, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι ο αλτρουισμός ενός άντρα εμφανιζόταν ως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του, ακόμη και από μία καλή εμφάνιση. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Business Insider δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα των ερευνών έχουν πρακτική εφαρμογή στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν ότι αν μια γυναίκα αναζητά σύντροφο για μακροχρόνια σχέση, έλκεται περισσότερο από την πληροφορία ότι αυτός ο (δυνητικός) σύντροφος μπορεί να διδάσκει δωρεάν παιδάκια προσφύγων, παρά από τα δυνατά σημεία της εξωτερικής του εμφάνισης... 

5

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ