Οι γυναίκες έλκονται από τους αλτρουϊστές Facebook Twitter
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι ο αλτρουισμός ενός άντρα εμφανιζόταν ως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του, ακόμη και από μία καλή εμφάνιση.

Οι γυναίκες έλκονται από τους αλτρουϊστές

5

Αν λάβουμε υπ' όψιν τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών δεν αρκεί ένας άντρας να είναι ωραίος για να έχει επιτυχία στο γυναικείο φύλο. Για την ακρίβεια, το "ωραίος", "γοητευτικός" και πάει λέγοντας δεν αρκούν, ακόμη κι αν κάποιος ασχολείται με τη μουσική, ή αγαπά τα ζώα και βγάζει τακτικά το σκύλο βόλτα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασχολίες και συμπεριφορές που τονώνουν το σεξαπίλ ενός άντρα, ειδικά αν σκέφτεται να μπει σε μία μακροχρόνια σχέση. 

Έτσι και σύμφωνα με δεκάδες έρευνες -ψυχολογίας, ως επί το πλείστον- οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι η έλξη για έναν άντρα πηγάζει και από τον αλτρουϊσμό του: γενικώς άντρες που υιοθετούν ανθρωπιστικές συμπεριφορές είναι απείρως πιο ελκυστικοί από εκείνους που δεν το κάνουν. Συγκεκριμένα, σε μία τέτοια έρευνα του 2013, οι ερευνητές έδωσαν σε νεαρούς ετεροφυλόφιλους άντρες και γυναίκες φωτογραφίες άλλων ανδρών και γυναικών. Το ερώτημα αφορούσε το ποιόν ή ποιαν απ' όσους έβλεπαν στις φωτογραφίες θα επέλεγαν για μια μακροχρόνια σχέση. 

Μικρή λεπτομέρεια: κάποια από τα πρόσωπα των φωτογραφιών είχαν απαθανατιστεί κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε ομάδες εθελοντικής δράσης, όπως η προσφορά φαγητού και καταλύματος σε αστέγους, ενώ κάποιοι άλλοι απεικονίζονταν να απολαμβάνουν ένα δείπνο στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα έδειχναν να έλκονται περισσότερο από ανθρώπους που ανέπτυσσαν τέτοιου είδους δράση, όμως, ήταν το γυναικείο γκρουπ που έδειξε ξεκάθαρη προτίμηση στους αλτρουϊστές των φωτογραφιών. 

Oι αλτρουϊστές εμφανίστηκαν ως κυρίαρχοι στο παιχνίδι των σχέσεων και δη των μακροχρόνιων, ενώ όταν η κουβέντα ερχόταν στις ευκαιριακές σχέσεις, σαφώς το προβάδισμα ανήκε στους απλώς γοητευτικούς, χωρίς καμία ανθρωπιστική ανησυχία...

Πέρα από τη συγκεκριμένη έρευνα, φαίνεται ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές κάποτε μπορούν να λειτουργήσουν πιο καταλυτικά ακόμη και από μία γοητευτική εμφάνιση. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες επέλεξαν να διερευνήσουν αποκλειστικά τις προτιμήσεις ετεροφυλόφιλων γυναικών και αναφορικά με το τι βρίσκουν σημαντικότερο σε έναν άντρα, τον αλτρουισμό ή την εξωτερική εμφάνιση. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, ζητήθηκε από 200 γυναίκες να ρίξουν μια ματιά σε αντρικά πρόσωπα που και πάλι απεικονίζονταν σε φωτογραφίες. Εδώ, η λεπτομέρεια κρυβόταν στο εξής: οι μισοί από τους εικονιζόμενους ήταν πραγματικά γοητευτικοί άντρες και οι άλλοι μισοί καθόλου ελκυστικοί. Οι συμμετέχουσες στο πείραμα καλούνταν να κοιτάξουν κάθε φορά ένα ζευγάρι φωτογραφιών: ενός γοητευτικού και ενός καθόλου ελκυστικού άντρα. Η κάθε μία από τις δύο φωτογραφίες συνοδευόταν από ένα υποθετικό σενάριο για το πώς αντέδρασε ο καθένας από τους δύο σε μία συγκεκριμένη κατάσταση. 

Το σενάριο πήγαινε κάπως έτσι: "Δύο άνθρωποι περπατούσαν στην πολύβουη πόλη, όταν είδαν έναν άστεγο να στέκεται κοντά σε ένα καφέ. Ο ένας από τους δύο άντρες μπαίνει στο καφέ και αγοράζει ένα σάντουιτς και ένα τσάι για τον άστεγο. Ο άλλος υποκρίνεται ότι μιλάει στο κινητό του και περνάει μπροστά από τον άστεγο σα να μην υπάρχει στο οπτικό του πεδίο".

Όλες οι γυναίκες κλήθηκαν να αποφασίσουν -και βάσει βαθμολογίας- πόσο ελκυστικός θεωρούσαν ότι είναι καθένας από τους δύο άντρες και φυσικά ποιον θα επέλεγαν για μία μακροχρόνια σχέση. Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με το αποτέλεσμα. Ακριβώς, όπως διαπιστώθηκε και στις προηγούμενες έρευνες, οι αλτρουϊστές εμφανίστηκαν ως κυρίαρχοι στο παιχνίδι των σχέσεων και δη των μακροχρόνιων, ενώ όταν η κουβέντα ερχόταν στις ευκαιριακές σχέσεις, σαφώς το προβάδισμα ανήκε στους απλώς γοητευτικούς, χωρίς καμία ανθρωπιστική ανησυχία... 

Και πάλι, όμως, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι ο αλτρουισμός ενός άντρα εμφανιζόταν ως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του, ακόμη και από μία καλή εμφάνιση. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Business Insider δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα των ερευνών έχουν πρακτική εφαρμογή στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν ότι αν μια γυναίκα αναζητά σύντροφο για μακροχρόνια σχέση, έλκεται περισσότερο από την πληροφορία ότι αυτός ο (δυνητικός) σύντροφος μπορεί να διδάσκει δωρεάν παιδάκια προσφύγων, παρά από τα δυνατά σημεία της εξωτερικής του εμφάνισης... 

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ