Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
0
Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Με καταγωγή από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά γεννημένος εκεί, ο George Calombaris (εν είναι ούτε 40 χρονών ακόμα) έγινε γνωστός σε όλη την Αυστραλία από την τηλεοπτική σειρά «Master Chef», όπου συμμετείχε ως κριτής.

Mερικοί από τους καλύτερους Έλληνες σεφ που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα αλλά και το εξωτερικό είναι αυτή την εβδομάδα καλεσμένοι του διάσημου Ελληνοαυστραλού σεφ George Calombaris στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (την πόλη που, ως γνωστόν, έχει όχι μόνο τους περισσότερους Έλληνες σε σχέση με άλλες αλλά και μια γερή ελληνική παρουσία στη γαστρονομία της) για να παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργίες, αντιπροσωπευτικές μιας καινούργιας ελληνικής γαστρονομίας!

Σκοπός του σεφ Calombaris; Να συστήσει στους Αυστραλούς την ελληνική κουζίνα, όπως εκφράζεται τώρα από τους ταλαντούχους σεφ που την εκπροσωπούν, αλλά και τους αξιόλογους παραγωγούς των ελληνικών προϊόντων σταδιακά, σε μια γιορτή γεύσεων που αναμένεται να ξεσηκώσει τη Μελβούρνη και να ανατρέψει την ιδέα που έχουν οι κάτοικοί της για το ελληνικό φαγητό, κάτι που έτσι κι αλλιώς έχει ξεκινήσει εκεί ήδη ο σεφ μέσα από τα δικά του μαγαζιά.

Οι τέσσερις λέξεις που χαρακτηρίζουν το ελληνικό φαγητό, σύμφωνα με τον διάσημο Ελληνοαυστραλό σεφ George Calombaris, είναι «νόστιμο - πληθωρικό - comfort food - οικογένεια».

Η σειρά εκδηλώσεων OMG Week! (Oh My Greek Week!), που οι περισσότερες είναι ήδη sold out, πραγματοποιείται στα εστιατόρια του ομίλου εστιατορίων του σεφ Calombaris, όπως το εμβληματικό The Press Club, το Gazi, το Hellenic Republic Brunswick, το Hellenic Republic Kew (μοντέρνα ελληνική ταβέρνα), το Hellenic Hotel, η μικρή αλυσίδα Jimmy Grants που σερβίρει ελληνικό σουβλάκι στη Μελβούρνη, το Mastic, το εστιατόριο με τις νόστιμες και πιο υγιεινές επιλογές (χωριάτικη σαλάτα, κουλούρι με κεφαλογραβιέρα αλλά και ελληνική στριφτή σπανακόπιτα, μπακλαβά και ρυζόγαλο!) και, τέλος, στο Hellenic Museum της πόλης. Ένα πολυτελές γκαλά με ελληνικό φαγητό θα κλείσει την εβδομάδα των εκδηλώσεων που φιλοδοξεί να παρουσιάσει ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή αυτήν τη στιγμή.

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Γυαλιστερές με λεμόνι, σαλάτα από φύκια και κρίταμο από τον Πολυχρόνη Δαμαλά.

Οι Έλληνες σεφ που συμμετέχουν [ο Γκίκας Ξενάκης από το Αleria, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης από το CTC, ο Χριστόφορος Πέσκιας, η Μαρία Λόη (από το εστιατόριο Loi της Νέας Υόρκης), ο Ντίνος Φωτεινάκης από το εστιατόριο Σπονδή, ο Πολυχρόνης Δαμαλάς από το Ovac της Σαντορίνης, ο Γιάννης Μπαξεβάνης που πρόσφατα άνοιξε ένα δικό του εστιατόριο στην Αυστραλία, οι Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος από το Funky Gourmet, οι bartenders του Clumsies Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπακούλης, ο Χρήστος Χουσέας του Bar 42, ο Στέλιος Παρλιάρος από το Sweet Alchemy by Stelios Parliaros κ.ά.) «φέρνουν καθένας το δικό τους στυλ εδώ στη Μελβούρνη κι εμείς τους δίνουμε μια πλατφόρμα να το παρουσιάσουν» μας είπε ο George Calombaris. «Εξάλλου, όλοι είναι φίλοι μου, τους αγαπώ, παρακολουθώ την εξέλιξή τους και επισκέπτομαι τα εστιατόριά τους κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα για διακοπές ή δουλειές».

Με καταγωγή από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά γεννημένος εκεί, ο George Calombaris (δεν είναι ούτε 40 χρονών ακόμα) έγινε γνωστός σε όλη την Αυστραλία από την τηλεοπτική σειρά «Master Chef» όπου συμμετείχε ως κριτής. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία για την ελληνική μαγειρική με συνταγές, από την κλασική μορφή της μέχρι πιο μοντέρνα πιάτα. Όταν τον ρωτήσαμε ποιες είναι οι τέσσερις λέξεις που χαρακτηρίζουν το ελληνικό φαγητό, επέλεξε τις εξής, «νόστιμο - πληθωρικό - comfort food - οικογένεια», ενώ από τα αγαπημένα του ελληνικά προϊόντα είναι το λάδι, ιδίως αυτό με άρωμα μαστίχας που χρησιμοποιούν σε όλα του τα εστιατόρια.

Κάθε Έλληνας σεφ που συμμετέχει στην εβδομάδα OMG! έχει επιλέξει να παρουσιάσει 2-3 αντιπροσωπευτικά πιάτα του εστιατορίου του. Ο Γκίκας Ξενάκης είναι ικανοποιημένος που θα παρουσιαστεί αυτή η πλευρά της νέας ελληνικής γαστρονομίας, γιατί ίσως να αναβαθμίσει τη χώρα μας σε σοβαρό γαστρονομικό προορισμό. Θα παρουσιάσει, όπως μας είπε πριν αναχωρήσει για Μελβούρνη, «δύο κλασικές συνταγές, δοσμένες με μια σύγχρονη ματιά και ταυτόχρονα πειραγμένες, σύμφωνα με τη δική μου φιλοσοφία. Η πρώτη είναι το παστίστιο (με χοντρά μακαρόνια, μανιτάρια σιτάκε, ουρά μόσχου μπρεζέ, αφράτη μπεσαμέλ και τραγανά ψίχουλα γραβιέρας), ένα πιάτο που επέμεινε να παρουσιάσω ο σεφ George Calombaris που μας προσκάλεσε. Και το δεύτερο μια μαγειρίτσα με φρέσκα χτένια, μύδια, άνηθο, nori και αρωματικά χόρτα».

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος από το Funky Gourmet.

Οι σεφ του Funky Gourmet θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων ορεκτικών το εντυπωσιακά μεταμοντέρνο ντολμαδάκι τους με τραγανό διάφανο αμπελόφυλλο που πίσω του βρίσκεται μια μπουκιά εξαιρετικά αρωματισμένου ρυζιού, του οποίου η γεύση σε παραπέμπει στο παραδοσιακό ντολμαδάκι, ενώ ο Πολυχρόνης Δαμαλάς, εμπνευσμένος από τη γιαπωνέζικη κουζίνα, θα ετοιμάσει τρία πιάτα που προσεγγίζουν την ελληνική γεύση διαφορετικά, όπως γυαλιστερές με λεμόνι, σαλάτα από φύκια και κρίταμο, σούσι με ολόκληρο μπαρμπούνι και αχινό με σεβίτσε από λαβράκι, λεμόνι και τσίλι.

Την εκδήλωση στηρίζει η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways.

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Tο εντυπωσιακά μεταμοντέρνο ντολμαδάκι του Funky Gourmet με τραγανό διάφανο αμπελόφυλλο που πίσω του βρίσκεται μια μπουκιά εξαιρετικά αρωματισμένου ρυζιού, του οποίου η γεύση σε παραπέμπει στο παραδοσιακό ντολμαδάκι.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ