Μετά τις αντιδράσεις, τα δεκάδες αρνητικά σχόλια και τις επικρίσεις που δέχτηκε έπειτα από το θερμό συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους.
Σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή, ο Τρουντό υπερασπίστηκε τα σχόλια του, λέγοντας πως έγιναν απλώς στο πλαίσιο του θανάτου ενός αρχηγού κράτους με το οποίο ο Καναδάς είχε πάντα πολύ φιλικές σχέσεις και όχι για να αποσιωπηθεί ένα κομμάτι τη Ιστορίας.
«Είναι γεγονός πως ο Φιντέλ Κάστρο είχε μία βαθιά και μακροχρόνια επίδραση στον κουβανικό λαό» δήλωσε ο Τρουντό κατά τη διάρκεια μίας τηλεοπτικής συνέντευξης τύπου, στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνή Οργανισμού Γαλλοφωνίας στη Μαγαδασκάρη.
«Ήταν σίγουρα μία πολωτική φιγούρα που έγειρε σημαντικές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που το έχω επισημάνει στο παρελθόν».
Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το αν ο Κάστρο ήταν δικτάτορας, ο Τρουντό απάντησε ξεκάθαρα «ναι».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι αναφέρθηκε στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κούβα νωρίτερα μέσα στο Νοέμβριο.
Στις πρώτες του δηλώσεις για το θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, ο Καναδός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τον Κάστρο μία μορφή «μεγαλύτερη κι από τη ζωή», έναν «θρυλικό επαναστάτη και ρήτορα».
Πολλοί χρήστες των social media έσπευσαν να επικρίνουν τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο «κομαντάντε» κατέστειλε κάθε διαφωνία και δεν επέτρεψε σε κανέναν άλλο να διεκδικήσει την ηγεσία.
Μάλιστα, περιπαίζοντας τον Τρουντό, Kαναδοί χρήστες έσπευσαν να αναρτήσουν κάθε λογής νεκρολογίες με το hashtag #TrudeauEulogies, σε θετικό τόνο και χωρίς καμιά κριτική, ακόμη και για φανταστικούς χαρακτήρες όπως π.χ. ο Νταρθ Βέιντερ.
Με στοιχεία από τη Guardian
σχόλια