Να, τι σημαίνουν τα τινάγματα ποδιών - χεριών στον ύπνο μας και η αίσθηση ότι σκοντάφτουμε ενώ κοιμόμαστε

Να, τι σημαίνουν τα τινάγματα ποδιών - χεριών στον ύπνο μας και η αίσθηση ότι σκοντάφτουμε ενώ κοιμόμαστε Facebook Twitter
Μία κάπως γοητευτική θεωρία για την καταγωγή μας, υποστηρίζει ότι αυτού του είδους οι σπασμοί αποτελούν κατάλοιπο της εξελικτικής μας πορείας: όταν οι μακρινοί πρόγονοι μας κατοικούσαν -και κοιμούνταν- στα δέντρα, αυτού του είδους τα τινάγματα, ήταν μικρές ενστικτώδεις προειδοποιήσεις για να μην πέσουν από εκεί.
0

Συμβαίνει σε όλους και ειδικά σε περιόδους υψηλής πίεσης ή φόρτου εργασίας: όταν πλέον έχουμε ήδη βρεθεί στο κρεβάτι για ύπνο, σ' αυτό το περίεργο μεσοδιάστημα μεταξύ ξύπνιου και ύπνου, να αισθανόμαστε ένα ξαφνικό τίναγμα στα χέρια ή στα πόδια. Ή ακόμη χειρότερα -από την άποψη ότι είναι κάπως τρομακτικό- να νιώθουμε ότι πέφτουμε ή ότι μόλις σκοντάψαμε πάνω σε κάτι. Η αίσθηση απορρυθμίζει τον ήδη μισοκοιμισμένο εγκέφαλο, καθώς από τη βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, ξαφνικά πρέπει να διαχειριστούμε την αίσθηση ότι είμαστε όρθιοι και μάλλον εκτεθειμένοι. 

Γιατί μας συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της υπναγωγίας -αυτός είναι ο επιστημονικός όρος για να περιγραφεί η ενδιάμεση φάση ανάμεσα στο να είναι κάποιος ξύπνιος, ενώ σταδιακά αποκοιμιέται- οι απότομες αυτές συσπάσεις των μυών τις περισσότερες φορές είναι απολύτως φυσιολογικές. Πρόκειται για τους λεγόμενους υπνικούς σπασμούς, ένα είδος μυοκλονίας, δηλαδή ξαφνικών και ακούσιων κινήσεων των μυών, που έχουν -κατά τη διάρκεια της υπναγωγίας- να εξυπηρετήσουν δύο διαφορετικά συστήματα του εγκεφάλου. 

Για την ακρίβεια, όταν το ανθρώπινο σώμα ετοιμάζεται για ύπνο, στον εγκέφαλο βρίσκονται σε... αντιπαλότητα δύο συστήματα: το ενεργοποιητικό του δικτυωτού σχηματισμού, γνωστό και ως Reticular Activation System, (RAS) είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για το δίκτυο κυττάρων που βρίσκεται κάτω από τον φλοιό του εγκεφάλου και πρακτικά είναι αυτό που μας κρατά ξύπνιους. Ο προοπτικός πυρήνας, πάλι, είναι το δίκτυο εγκεφαλικών κυττάρων που ελέγχει τον ύπνο. Καθώς αυτά τα δύο συστήματα βρίσκονται σε απολύτως αντίθετες λειτουργίες -το ένα προσπαθώντας να διατηρήσει τον έλεγχο του σώματος μας και το άλλο προσπαθώντας να μας κοιμίσει- εμείς αντιδρούμε μέσω των συγκεκριμένων εκούσιων κινήσεων.

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, μεταξύ των οποίων και οι εξής: ότι ειδικά σε περιόδους κόπωσης, τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν πολύ γρήγορα και ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτήν την πτώση ως σοκ, οπότε αντιδρά με σπασμούς, προκειμένου να αποφευχθούν άλλες δυσλειτουργίες.

Για την ακρίβεια, όταν μας παίρνει ο ύπνος, σημειώνεται πτώση της σεροτονίνης, προκειμένου το σώμα να κρατήσει τους μύες σε ακινησία. Αν αυτή η μείωση καθυστερήσει -λόγω της περιγραφόμενης πάλης των δύο συστημάτων του εγκεφάλου- εκδηλώνονται αυτοί οι σπασμοί, ακόμη κι αν έχουμε ήδη αποκοιμηθεί ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.

Σε έρευνες και σχετικά πειράματα με εθελοντές σε Κέντρα Ύπνου ανά τον κόσμο, υπάρχουν μαρτυρίες και για σπασμούς στα μάτια ή στην περιοχή γύρω από αυτά. Η επιστημονική εξήγηση ορίζει ότι η σεροτονίνη δεν μπορεί να ελέγξει τους μικρότερους μύες του σώματος και γι' αυτό νιώθουμε αυτό το έντονο "τικ" στα μάτια, ενώ προσπαθούμε να κοιμηθούμε.  

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, μεταξύ των οποίων και οι εξής: ότι ειδικά σε περιόδους κόπωσης, τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν πολύ γρήγορα και ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτήν την πτώση ως σοκ, οπότε αντιδρά με σπασμούς, προκειμένου να αποφευχθούν άλλες δυσλειτουργίες. Η θεωρία δεν έχει επαληθευτεί. Μία άλλη, κάπως γοητευτική για την καταγωγή μας, υποστηρίζει ότι αυτού του είδους οι σπασμοί αποτελούν κατάλοιπο της εξελικτικής μας πορείας: όταν οι μακρινοί πρόγονοι μας κατοικούσαν -και κοιμούνταν- στα δέντρα, αυτού του είδους τα τινάγματα, ήταν μικρές ενστικτώδεις προειδοποιήσεις για να μην πέσουν από εκεί. 

Πέρα από τις εικασίες, η επιστήμη επιμένει ότι οι υπνικοί σπασμοί δεν προειδοποιούν για κάποια σοβαρή διαταραχή, όσο σημειώνονται σποραδικά και σε περιόδους μεγάλης κούρασης και έντονου άγχους. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, συνίσταται επίσκεψη σε ειδικούς, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που τα συμπτώματα επιμένουν. Σε γενικές γραμμές, οι υπναγωγικοί σπασμοί δεν εμπνέουν ανησυχία, σημειώνονται συχνότερα σε ανθρώπους παιδικής ή νεαρής ηλικίας και τις περισσότερες φορές απλώς δεν τους αντιλαμβανόμαστε, γιατί βρισκόμαστε ήδη σε κατάσταση ύπνου... 

Με στοιχεία από Men's Health, Medical News, Health Today

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM