Live

Στον Πειραιά για ψάρι. Από την Ελένη Ψυχούλη

Στον Πειραιά για ψάρι. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
3

Στον Πειραιά για ψάρι

 

Για χρόνια παρεξηγημένος από πολλούς αθηναίους που ταύτισαν το ψάρι του με τα τουριστικά, προκάτ ψαρομάγαζα της πρόσοψής του, ο Πειραιάς κρατά καλά κρυμμένα τα νόστιμα στέκια του για τους γνώστες, τους δικούς του, όσους τον αγαπάνε. Μόνο με ντόπιο οδηγό θα μπορέσεις να ξετρυπώσεις το καλύτερο, μόνο με συστάσεις θα ανακαλύψεις την φρεσκότερη, αληθινή αχινοσαλάτα. Στους μυστικούς του δείπνους, τελικά θα καταλάβεις ότι ο Πειραιάς είναι μερακλής από παράδοση, έχει άποψη και ταυτότητα και ξέρει να τρώει καλύτερα από την Αθήνα.

 

 

 

*O Hλίας, Λ. Χατζηκυριακού 104, 2104511261

 

  Λίγα μόλις βήματα από τη διάσημη “Μαργαρώ”, ο “Ηλίας” ανήκει στον πειραιώτη που ξέρει από καλό ψάρι και αρνείται να συνοτιστεί στα μαγαζιά που φιγουράρουν στις σελίδες των περιοδικών. Έξι μόλις τραπέζια κλεισμένα σε πλαστικό, άλλα τόσα στον κυρίως χώρο που ‘βλέπει” όλα τα καθέκαστα της ανοιχτής κουζίνας και κυρίως την αστραφτερή καθαριότητα που κυριαρχεί παντού, σε βαθμό τουλάχιστον εντυπωσιακό. Χέρι νοικοκυράς υποψιάζεσαι, το χέρι της νεότατης μαμάς και της γιαγιάς που ξέρει από τηγάνι. Στη σάλα τα τρία παλληκάρια κι ο αδελφός του θανόντος ιδιοκτήτη, πιο οικογενειακή κατάσταση, σίγουρα δεν γίνεται. Ψαροκατάσταση με πρωταγωνιστή την πρώτη ύλη, η ποιότητα της οποίας θα σου φέρει δάκρυα συγκίνησης στα μάτια. Ελληνικότατη αχινοσαλάτα της ημέρας, αφτιασίδωτη και μόνο με το θαλασσινό της νερό, η μαγείρισσα αρνείται ακόμη και την ποιότητα της ντομάτας σε κονσέρβα για το διάσημο σαγανάκι της. Το θείο λάδι από το Κρανίδι μεταμορφώνει σε πανδαισία τη βραστή σαλάτα με τα ολοζώντανα ζεστά λαχανικά, μέλι παντζάρι, γλύκα ντοματίνι, και μια κόκκινη καυτερή πιπερίτσα παρέα με το ζεστό, φρυγανισμένο ψωμάκι με τη λαδορίγανη. Μια πεσκανδρίτσα ολόσκετη στη σχάρα θέλει μαεστρία για να σου θυμίσει ζουμερό αστακό, τα μύδια άμα είναι ολόφρεσκα θέλουν μόνο λίγο μαϊντανό και μια στάλα ωμό ελαιόλαδο στο τέλος που έρχεται με σπιτική πορτοκαλόπιτα και ζεστό χαλβά.

 

 

 

*Πανόραμα, Ηρακλείου 18-20, Καστέλα, 2104173475

 

  Στου “Πανάγου”, το βασικό μπαχαρικό του ψαριού είναι η θέα. Πανοραμική και αβάδιστη από τα υψώματα της Καστέλας στη φωτισμένη ακτογραμμή του Πειραιά και τον Αργοσαρονικό. Στο εσωτερικό μια κομψή σάλα σε λιτές γραμμές, με γλυκούς φωτισμούς που αναδεικνύουν σε “καλή” έξοδο την περιπέτεια μιας φρέσκιας γλώσσας-με το αβγό της-στη σχάρα. Πριν, όμως, φθάσεις στο κυρίως θέμα του σπαρταριστού ψαριού, θα περάσεις από μια νόστιμη ταραμοσαλάτα με τον κόκκο του καλού, σταρένιου ψωμιού, μια σαλάτα βραστή όπου το κολοκυθάκι και το μπρόκολο, εκτός από τη νοστιμιά, διατηρούν το ζωντανό, φωσφορίζον, σχεδόν χρώμα τους. Η καραβιδόψυχα και το φρέσκο καλαμαράκι σε ροδέλα προδίδουν τη μαστοριά στο τηγάνι, τραγανά, αλάδωτα, με αρωματική κρούστα. Ο γάβρος νοστιμίζει με καλό ελαιόλαδο και άφθονη ρίγανη και ψήνεται ζουμερός και αχνιστός. Μπαίνοντας μας χύπησε στη μύτη-και στη όρεξη-η ψαρόσουπα που ετοιμαζόταν ακόμη στην κατσαρόλα της. Τιμήσαμε τη μαμαδίστικη εκδοχή της, ωραία χυλωμένη από το ζελέ του ψαριού και το ελαιόλαδο, με το καροτάκι και την πατάτα της. Τη γεύση του ψαριού σκοτώσαμε στο τέλος με ένα σπιτικό εκμέκ με παγωτό, απόλυτα πρωτότυπο στην άγλυκη εκδοχή του που περιορίζει την αμαρτία. Ωραιότατο και τα γλυκά του κουταλιού, του σπιτιού φυσικά: κυδώνι και πικρούτσικο νεράντζι.

 

 

*Ψαροταβέρνα του Πατηνιώτη-“Η παλιά εποχή”

Πυθαγόρα 7 & Μ. Αλεξάνδρου, Ν. Φάληρο, 2104126713-2104131183

 

  Στο στενό αυλιδάκι του Πατηνιώτη, ο καιρός κάνει νησί: ασβεστωμένο πεζοδρόμιο, τροφαντές γλάστρες. Μέσα ακόμη καλύτερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του πενήντα: το ψυγείο, ο μπουφές, τα ιδιαίτερα της τουαλέτας. Στο σέρβις η νεότερη ευγενέστατη γενιά, τόσο νέα που σχεδόν σου ξενίζει όταν την βλέπεις καδραρισμένη με τη νοσταλγικότητα του ντεκόρ. Παλιοί πειραιώτες έρχονταν εδώ για φρέσκο ψάρι. Και οι καινούριοι το ίδιο. Αυστηρά ντόπια, “ψάρια της νύχτας”, όπως θα σου υποδείξουν. Διαλέγεις το φαγκρί σου από το ψυγείο, πρωτόγνωρη έκπληξη, τόσα χρόνια που εξερευνώ το ψάρι της πρωτεύουσας ποτέ το χέρι μου δεν μύρισε θάλασσα τόσο όσο στο άγγιγμα αυτής της ψαριάς. Περιμένοντας το-τέλειο ζουμερό-ψήσιμο, τα άκρως απαραίτητα και ταπεινά παρελκόμενα της ψαροφαγίας: ρακή, σπιτική ταραμοσαλάτα, ψητό ψωμάκι και μια ολόφρεσκη σαλάτα, θεϊκή στην απόλυτη λιτότητά της. Το ψαράκι φτάνει άρτια καθαρισμένο, με το πολύτιμο κεφάλι του στο πλάι, κρίμα να το ταλαιπωρήσεις με λαδολέμονα. Βουτιά θαλασσινή κι αυθεντική, ταξίδι στη χρονοκάψουλα, αν θες να απολαύσεις ένα ταξίδι διακτινισμού σε ένα νησιώτικο άλλοτε, να έρθεις απόγευμα Κυριακής, όλο το μαγαζί για σένα. Αν το προτιμάς με υπόκρουση, Παρασκευή και Σαββατόβραδο παίζει κιθάρα και μπουζουκάκι.

 

 

Στον Πειραιά για ψάρι. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Ψαροκόκκαλο

*Ψαροκόκκαλο, Β. Ουγκώ  &  Τσακάλωφ, Αμφιάλη, 2104002559

 

   Αισθητική παλιάς, κλασικής ψαροταβέρνας, αυτή ακριβώς που ονειρεύεσαι για ένα μαγικά ψημμένο φαγκρί, σπαρταριστό και ζουμερό στη σχάρα. Ο Φανούρης και η Άννα, όμως, διαθέτουν και μια μαγειρική ανησυχία παραπάνω, και θα σου την σερβίρουν στο μυδοπίλαφό τους ή στο υπέροχο καβούρι που μαγειρεύουν με χιλιάδες μυρωδικά και μια σκέτη γλύκα κόκκινη σάλτσα, κάτι που θα το έλεγες και σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Αλλά θα διχαστείς με τη μαγεία του αγουρέλαιου πάνω στο ψημμένο ψωμάκι ή στη σαλάτα που περιλαμβάνει όλο το λαχανόκηπο, θα ενθουσιαστείς με το ψήσιμο του μαστιχωτού, ριγανάτου χταποδιού που κόβεται σε διάφανες σχεδόν φετούλες, στο ελαφρύ τηγάνι της μαρίδας που βγαίνει τραγανή και ζουμερή σαν λουκουμάς, στην τέχνη της κομμένης στο χέρι τηγανητής πατάτας ή του μπακαλιάρου σκορδαλιά. Ένα θεϊκό λιαστό σκουμπρί θα σε ξεκινήσει ιδανικά παρέα με το πρώτο τσίπουρο, στη συνέχεια θα δοκιμάσεις το αιθέριο τηγάνι στα κεφαλάκια του καλαμαριού, σπέσιαλ πιάτο που τρώγεται σαν θαλασσινό τσιπς, με μανία!

 

Στον Πειραιά για ψάρι. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

*Παπαϊωάννου, Φιλίππου 5, Μικρολίμανο, 2104225059

Ο καλός κόσμος, τα τελευταία χρόνια, για το ψάρι του ψηφίζει τυφλά Παπαϊωάννου. Σχετικά νεότερος στο στίβο της υψηλής ψαροφαγίας, ο Γιώργος ξέρει ότι το καλύτερο ψάρι είναι το φρέσκο ψάρι. Και πώς όλα εξαρτώνται από τον προμηθευτή. Άλλος για τη γαρίδα, άλλος για την καραβίδα, άλλος για το κυδώνι. Στην σικάτη σάλα με τα μαμπού καθίσματα και τα φυτά που σχηματίζουν ένα πράσινο τείχος πίσω από τις τζαμαρίες, σε μια ήσυχη γωνιά στα απόμερα του Μικρολίμανου, νοιώθεις γύρω σου τα επαγγεματικά τραπέζια των ναυτιλιακών, τις παρέες των καλοφαγάδων γιατρών, την “ψαγμένη πελατεία”. Στο μεταξύ, κι αφού έχει έρθει η μεταξένια και βελούδινη μαζί, απόλυτη ταραμοσαλάτα με το πολύσπορο μαύρο ψητό ψωμάκι με το ελαιόλαδο, κάτι που μεταφράζεται σε παράδεισο, κινδυνεύεις να μην περάσεις ποτέ στην ουσία μιας ολόσωστα ψημμένης γαρίδας ή καραβίδας, να χάσεις από τη ζωή σου τη νοστιμιά της καραβίδας με σπανάκι και φρέσκια ντοματούλα και την ολόκληρη σουπιά που ψήνεται στη σχάρα με το μελάνι της, για τα μάτια μιας σαλάτας, στην οποία θα αφιερωθείς ολοκληρωτικά: ζαχαρένιο ντοματίνι με λαδάκι και ρίγανη ή μια σαλάτα με όλα τα λαχανικά, που νομίζεις ότι θα σηκωθούν να σου μιλήσουν από τη ζωντάνια τους. Θα τελειώσεις με σπιτικούς λουκουμάδες και θα ξεκινήσεις με μια βουτυράτη λακέρδα, ελαφρά λεμονάτη και πράσινο φύκι της Κρήτης για παρέα.

 

 

Βασίλαινας,Αιτωλικού 72, 2104612457

Από το 1920, από τα τραπέζια του έχουν περάσει ο Τάιρον Πάουερ, ο Τσόρτσιλ, ο Ελίας Καζάν, ο Αλέξης Μινωτής, ο Μάνος, η Μελίνα, ο Σεφέρης, ο Μυριβήλης, ο Γκάτσος, όλο το ελληνικό θέατρο, ο Αντώνης Σαμαράκης, η Ελένη Βλάχου, η Σοφία Λόρεν, ενώ οι New York Times  χαρακτηρίζουν το φαγητό του επικούρεια απόλαυση και τον παρομοιάζουν με τον Μιχαήλ Άγγελο. Tρίτη γενιά πια, πάλι με έναν Θανάση Βασίλαινα στις επάλξεις και το-μεγάλο ταλέντο-Ρενάτο Μέκολι στην κουζίνα. Όποτε έρχομαι, προτιμώ το μενού των 7 πιάτων, ψάρι και κρέας, με την κλασική ταραμοσαλάτα αφρό και βελούδο μαζί, το καλαμαράκι-λουκούμι στη σχάρα με λάδι σκόρδου και ρόκας, το λαβράκι πάνω σε πράσο, σπανάκι και πουρέ σελινόριζας, το κριθαρότο με bisque από γαρίδες, το κοτόπουλο με τραχανότο και τα σοφιστικέ γλυκά. Μια θαλασσινή κουζίνα που συνδέει το «πριν» με το «μετά» της παράδοσης, σε ένα μαγαζί που σου κάνει «καλό» αλλά ξέρει να κρατά την ουσία των απλών πραγμάτων στην ψυχή του.

 

 

 

Γεύση
3

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια
Να δοκιμάσεις και το Πειραικόν. Ένα τίμιο μικρό μαγαζάκι που νομίζεις οτι το έχει ξεχάσει ο χρόνος, στο νούμερο 175 της οδού Καραίσκου (ανάμεσα στην Σκουζέ και την Φιλλελήνων).