Για να καταλάβουμε τη σημασία αυτής της συσκευής στην κουλτούρα του 21ου αι. ας αναλογιστούμε απλώς ότι χωρίς το iPhone δεν θα είχαμε check-in, selfies, Instagram, Viber, WhatsApp και όλο το Ίντερνετ στην παλάμη του χεριού μας.
Στις 9 Ιανουαρίου του 2007, 9:43 τοπική ώρα, ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε στο Moscone Center του Σαν Φρανσίσκο το πρώτο iPhone. Η πρώτη γενιά του iPhone είχε τιμή μέχρι και 599 δολάρια, ζύγιζε 136 γραμμάρια και είχε πρωτοποριακά χαρακτηριστικά για την εποχή, απαρχαιωμένα όμως για τη σημερινή: επεξεργαστή 400 MHz, 128 MB μνήμης, κάμερα 2 Megapixel, οθόνη 3,5 ιντσών με ανάλυση 320x480 και μέχρι 16 Gigabyte αποθηκευτικό χώρο. Λειτουργούσε στο δίκτυο EDGE της AT&T, αντί του ταχύτερου 3G.
Το 2008 λανσαρίστηκε το δεύτερο iPhone, το iPhone 3G, οποίο διέθετε ένα ασπρόμαυρο πλαστικό κάλυμμα στο πίσω μέρος. Σε αυτό το μοντέλο έκανε την εμφάνισή του το App Store, μια εξίσου επαναστατική καινοτομία της Apple που επέτρεψε σε ανεξάρτητους προγραμματιστές να σχεδιάσουν ειδικές εφαρμογές για το iPhone. Με την ιδιοφυή αυτή κίνηση η Apple ουσιαστικά έκανε συνεργάτες της χιλιάδες πανέξυπνα μυαλά σε όλο τον κόσμο, που όχι μόνο εξέλιξαν περισσότερο την εμπειρία που πρόσφερε το προϊόν της αλλά την πλήρωναν κιόλας!
Αν και οι πωλήσεις των iPhones μειώθηκαν το 2016, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σημείωσε ένα ιστορικό ρεκόρ με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργές συσκευές Apple σε όλο τον πλανήτη.
Το 2009 ήταν η χρονιά του 3GS, που ήταν βελτιωμένο σε όλες τις λειτουργίες του, αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη.
To 2010 έφερε το iPhone 4, ένα μοντέλο αρκετά διαφορετικό σχεδιαστικά, με ορθογώνιο σχήμα και ανοξείδωτο ατσάλι στο πλαίσιο γύρω από τη συσκευή. Αυτή η έκδοση ήταν που συγκέντρωσε και τα πρώτα παράπονα. Συγκεκριμένα, πολλοί χρήστες υποστήριξαν ότι το σήμα του τηλεφώνου εξασθενούσε αρκετά όταν το κρατούσαν από τη βάση του.
Το 2011 καταλάβαμε ότι όταν το νούμερο του νέου μοντέλου συνοδεύεται από ένα S, τότε δεν θα υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του – τουλάχιστον σχεδιαστικά. Το 4S είχε δυνατότητα εγγραφής HD βίντεο και παρουσίασε στον κόσμο για πρώτη φορά τη φωνητική βοηθό Siri.
To 2012, με το 5ο μοντέλο της σειράς, είδαμε ένα μεγαλύτερο iPhone, μια ένδειξη πως η εταιρεία είχε τη ματιά της στραμμένη και στον ανταγωνισμό, που είχε ξεκινήσει να προσφέρει μεγαλύτερα μοντέλα που έβρισκαν ανταπόκριση στον κόσμο. Τα παράπονα αυτήν τη φορά συγκέντρωσαν οι χάρτες της Apple, οι οποίοι, για να το πούμε όσο πιο συνοπτικά γίνεται, δεν έκαναν τη δουλειά τους πολύ καλά.
Το 2013 παρουσιάστηκαν δύο μοντέλα. Το 5S εισήγαγε για πρώτη φορά το Touch ID, ενώ το «φθηνότερο» 5C κόστιζε μόλις 99 δολάρια στις ΗΠΑ με διετές συμβόλαιο.
To 2014 παρουσιάστηκε το iPhone 6 σε δύο εκδόσεις. Το «απλό» iPhone 6 με οθόνη 4,7 ιντσών και το iPhone 6 Ρlus με οθόνη 5,5 ιντσών. Το νέο iPhone ήταν λεπτότερο από κάθε προηγούμενο, με το «απλό» iPhone 6 να έχει πάχος μόλις 6,9 χιλιοστά και το iPhone 6 Plus 7,1.
Το 2015 παρουσιάστηκαν τα iPhone 6S και iPhone 6S Plus, τα οποία, στο πνεύμα της ενδιάμεσης έκδοσης με το S, δεν εισήγαγαν κάποια καινοτομία.
To 2016 παρουσιάστηκε το iPhone 7, και πάλι σε δύο εκδόσεις. Οι καινοτομίες του συγκεκριμένου μοντέλου περιλαμβάνουν τα ασύρματα ακουστικά και την ανθεκτικότητα στο νερό. Όπως είδαμε πρόσφατα και στη νέα διαφήμιση της Apple που γυρίστηκε στη Μάνη, μια ακόμα καινοτομία είναι το portrait mode, που σου δίνει τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τη δεύτερη κάμερα του κινητού, να τραβήξεις φωτογραφίες με βάθος, προσδίδοντας μια πιο επαγγελματική αίσθηση στις φωτογραφίες-πορτρέτα.
Αν και οι πωλήσεις των iPhones μειώθηκαν το 2016, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σημείωσε ένα ιστορικό ρεκόρ με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργές συσκευές Apple σε όλο τον πλανήτη (iPhone, iPad, Mac, iPod Τouch, Apple TV, Apple Watches).
To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO