NATO: Οι αμερικανικές δυνάμεις ήταν "σε νόμιμη άμυνα" όταν σκότωσαν 33 αμάχους στο Αφγανιστάν

NATO: Οι αμερικανικές δυνάμεις ήταν "σε νόμιμη άμυνα" όταν σκότωσαν 33 αμάχους στο Αφγανιστάν Facebook Twitter
0

Οι αμερικανικές δυνάμεις που προκάλεσαν με αεροπορική επιδρομή τον θάνατο 33 αμάχων στο Αφγανιστάν τον Νοέμβριο του 2016 κοντά στην Κουντούζ «έδρασαν ευρισκόμενες σε νόμιμη άμυνα», ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

 

«Η έρευνα έδειξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έδρασαν ευρισκόμενες σε νόμιμη άμυνα, βάσει του δικαίου του πολέμου και σεβόμενες τους κανόνες», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η οποία δημοσιεύθηκε μετά την έρευνα που διεξήγαγαν για το συμβάν οι αμερικανικές δυνάμεις.

 

«Κανένας άμαχος δεν ήταν ορατός ούτε ταυτοποιήθηκε ως τέτοιος στη διάρκεια της μάχης», προσθέτει η ανακοίνωση,

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από 8.500 άνδρες του αμερικανικού στρατού.

 

«Οι άμαχοι που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν βρίσκονταν χωρίς αμφιβολία στο εσωτερικό των κτιρίων από τα οποία άνοιξαν πυρ οι Ταλιμπάν», επισημαίνεται στην έκθεση.

 

Στις 3 Νοεμβρίου 2016, 33 άμαχοι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν στο χωριό Μποζ στην περιφέρεια της Κουντούζ, τη μεγάλη εμπορική πόλη του Αφγανιστάν που βρίσκεται στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

 

«Οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις έκαναν χρήση της μικρότερης δυνατής ισχύος που απαιτούνταν για την εξουδετέρωση διάφορων απειλών από τα κτίρια και για να προστατεύσουν τις αφγανικές συμμαχικές δυνάμεις», τις οποίες είχαν καλέσει για ενισχύσεις.

 

Η επιχείρηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «είχε στόχο τη σύλληψη ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν που ευθύνονταν για την επίθεση τον Οκτώβριο εναντίον της Κουντούζ, και διεξήχθη από τις αφγανικές ειδικές δυνάμεις με περιορισμένο αριθμό συμβούλων και ανδρών» του αμερικανικού στρατού.

 

Οι αεροπορικες αυτές επιδρομές διεξήχθησαν 14 μήνες μετά τον βομβαρδισμό από τις αμερικανικές δυνάμεις του νοσοκομείου της Κουντούζ, το οποίο διαχειρίζονταν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), από τον οποίο σκοτώθηκαν 42 μέλη του προσωπικού και ασθενείς τη νύχτα της 2ας προς 3η Οκτωβρίου 2015.

 

Το νέο αυτό συμβάν είχε προκαλέσει την οργή των κατοίκων της Κουντούζ και το ξέσπασμα διαδηλώσεων στην πόλη, που είναι συχνά στόχος επιθέσεων των Ταλιμπάν.

 

Μπροστά στις έντονες αναδράσεις ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε «ότι είναι πολύ πιθανό» να σκότωσε τους χωρικούς και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με τις αφγανικές δυνάμεις.

 

Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει μια ανεξάρτητη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποία αναμένονται ως το τέλος του μήνα.

 

Από το 2001, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 2.200 άνδρες στο Αφγανιστάν και έχουν σπαταλήσει δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

 

Παρόλα αυτά ο Αμερικανός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Νίκολσον παραδέχθηκε τον Δεκέμβριο ότι ο αφγανικός στρατός έχει χάσει έδαφος και πλέον ελέγχει λίγο περισσότερο από το 64% του εδάφους της χώρας, έναντι του 72% το 2015.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM