Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Το Όμορφο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Δίπορτο
Σωκράτους 9, 210 3211463

Σκηνικό ίδιο και απαράλλαχτο εδώ και πολλά χρόνια. Ο κυρ-Μήτσος μαγειρεύει σταθερά τα ίδια φαγητά: ρεβίθια, μαυρομάτικα, ντοματοσαλάτα, φάβα πικάντικη, σαρδέλες ψητές, μικρά ψαράκια τηγανητά και φασολάδα. Η ρετσίνα από τα βαρέλια της υπόγειας ταβέρνας συνοδεύει τις παρέες.

Ταβέρνα του Διοματάρη
Δημοφώντος 80, Άνω Πετράλωνα, 210 3455505

Ένας λεβέντης Κρητικός μαγειρεύει νοστιμιές της πατρίδας του. Ζυμωτό ψωμί χειροποίητο, μπουρέκι χανιώτικο, καλιτσούνια με χόρτα, στάκα με αυγά μάτια και κατσικάκι με γαμοπίλαφο.

Κανέλλα
Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι, 210 3476320

Κομβικό πλέον μαγαζί της περιοχής. Δοκίμασε τα σουτζουκάκια με σάλτσα τομάτας, το πολίτικο σπανάκι που δένει με κιμά και γιαούρτι. Για το τέλος, το γλυκό των παιδικών αναμνήσεων, «μωσαϊκό σοκολάτας».

Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 27, Χαλάνδρι, 210 6814798

Οι καλομαγειρεμένες μελιτζάνες ιμάμ με μπόλικη σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι άφθονο και μαϊντανό είναι από τα πιάτα από την ποικιλία των λαδερών. Από τα κλασικά μαγειρεία της πόλης που επιμένει εδώ και χρόνια να προσφέρει αληθινό σπιτικό φαγητό.

Το Ειδικόν
Ψαρρών 38 & Σαλαμίνος, Πειραιάς, 210 4612674

Ταξίδι στον χρόνο σε στέλνει η αυθεντική ατμόσφαιρα της μπακαλοταβέρνας που σερβίρει λαχταριστά κεφτεδάκια, συκώτι και αφράτη ομελέτα με κορν μπιφ. Τα καρτούτσα με την κεχριμπαρένια ρετσίνα γεμίζουν από το γιοματάρι στο υπόγειο και προσγειώνονται στα τραπέζια.

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Το Ειδικόν. Φωτό: Νίκος Κατσαρός

Δάφνη
Μεγ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι, 210 5773721

Αν πεθύμησες κολοκυθόπιτα με χειροποίητο τραγανό φύλλο, τότε θα πας κατευθείαν στη Δάφνη − κλασική αξία. Η Αριστέα Βλάχου μαγειρεύει με την ψυχή της και τα φαγητά της θα σου μείνουν αξέχαστα.

Τα Ρωμανάκια
Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή, 210 6532278

Αληθινή κρητική κουζίνα και φιλοξενία. Στα δυνατά χαρτιά του τα ντολμαδάκια τση Παντελομαρίας, το μαγειρευτό ριφάκι με χόρτα κρητικά και σιουφιχτά με χοιρινά φιλετάκια και ανθότυρο.

Βόλτα
Ιπποθοντιδών 10, Κάτω Πετράλωνα, 210 3459172

Ο Ξενοφώντας και η μαγείρισσα γυναίκα του Ελισάβετ θα φροντίσουν να φας καλά και να περάσεις όμορφα. Σερβίρουν νόστιμο μοσχαρίσιο συκώτι με σοταρισμένα κρεμμύδια και μια πινελιά κάρδαμο, εξαιρετικό χοιρινό με κεδρόμηλο και δίπλα σπιτικό πουρέ πατάτας.

Λεύκα
Μαυρομιχάλη 121, Εξάρχεια, 210 3614038

Αρκετές δόσεις ιστορίας «ντύνουν» τον χώρο που σερβίρει σπιτικό φαγητό: σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και χόρτα, χοιρινό λεμονάτο κατσαρόλας, παραδοσιακοί ντολμάδες και αρνάκι με πατάτες.

Καραβίτης
Αρκτίνου & Παυσανίου 4, Παγκράτι, 210 7215155

Κλασικό κουτούκι που μετρά πολλές δεκαετίες ζωής, με αίσθηση αυθεντικότητας. Μπεκρή μεζέ, απίθανα κεφτεδάκια, λιμπιστικά παϊδάκια και χειροποίητες τηγανητές πατάτες.

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Καραβίτης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μαύρος Γάτος
Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 210 7236903

Ταβέρνα με ιστορία, που έχει χαρίσει ωραίες αναμνήσεις σε πολλούς Αθηναίους. Θα χαρείς τη νοστιμιά της χειροποίητης χορτόπιτας και θα υποκλιθείς στα περίφημα ζουμερά αρνίσια παϊδάκια που τρώγονται με το χέρι.

Ρακουμέλ
Εμμ. Μπενάκη 71,210 3800506

Αγαπημένο μαγαζί των Εξαρχείων με αφοσιωμένους και πρόσχαρους ιδιοκτήτες, αλλά πάνω απ' όλα με εξαιρετική σπιτική κρητική κουζίνα. Θα πας και για ρακομεζέ αλλά και για φουλ γεύμα, πάντα σε χαμηλές τιμές.

Ριφιφί
Εμμ. Μπενάκη 69Α & Βαλτετσίου, Εξάρχεια, 210 3300237

Χαρούμενη ταβέρνα με κουζίνα που πατάει στα παραδοσιακά υλικά, αλλά με μοντέρνα εκτέλεση. Τα χοιρινά σκαλοπίνια μαρινάρονται σε μουστάρδα, ψήνονται στη σχάρα και συνοδεύονται από χειροποίητα νιόκι με σάλτσα λεμονιού.

Ροζαλία
Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302933

Μια οικογενειακή ταβέρνα που γνωρίζει καλά από σπιτικό φαγητό, με πιάτα που εκφράζουν απλότητα και φρεσκάδα. Δείγμα μαγειρικής γραφής δίνουν οι λαχανοντολμάδες, το κοκκινιστό μοσχάρι αλλά και το χορταστικό παστίτσιο. Κουζίνα που υμνεί την παράδοση της ελληνικής μαγειρικής.

Οινομαγειρείον Ζωοδόχος Πηγή
Ιωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια-Πειραιάς, 210 4814438

Η μελιτζάνα μπαίνει στον νταβά με μπόλικο σκόρδο, ξερή ρίγανη, φρεσκοτριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και θρυμματισμένη βαρελίσια φέτα και ψήνεται ιδανικά στον φούρνο. Η παράδοση της μαγειρικής τέχνης συνεχίζεται από την τρίτη γενιά σε έναν χώρο αυθεντικό που διατηρεί την ταυτότητά του.

Η Κληματαριά
Πλατεία Θεάτρου 2, Βαρβάκειος Αγορά, 210 3216629

Από τις κλασικές σταθερές αξίες για φαγητό σπιτικό: πικάντικη κρεμμυδόπιτα με χειροποίητο φύλλο, εξαιρετικό σαγανάκι Καισάρειας με σουτζούκι, παστουρμάς, πιπεριές, ντομάτα με αυγά και χοιρινή τηγανιά με πράσο.

Άλλη Σκάλα
Αλεξιουπόλεως 25, Αργουρούπολη

Ένα κεφάτο στέκι που σερβίρει φάβα Σαντορίνης, πληθωρικό κότσι στη γάστρα και γκιούλμπασι με το μελωμένο αρνάκι που σιγοψήνεται στη λαδόκολλα.

Το Όμορφο
Ξενοκράτους 50, Κολωνάκι, 210 7226830
Ηπειρώτικη πίτα φτιαγμένη με ωραίο χειροποίητο φύλλο, όπως μόνο μια Ηπειρώτισσα μαγείρισσα ξέρει να φτιάχνει, μουσακάς, σουτζουκάκια αλλά και συγκλονιστικό μοσχαράκι μαγειρεμένο με κολοκυθάκια αυγολέμονο θα δοκιμάσεις σε αυτό το οικογενειακό περιβάλλον με τις σπιτικές γεύσεις. Ο κύριος Βασίλης και η γυναίκα του Χρυσούλα περιμένουν να περιποιηθούν την τακτική πελατεία τους που περιλαμβάνει επώνυμους και μη.

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Το Όμορφο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Παληά Φάβα
Αχαιών 38, Π. Φάληρο, 210 9311994
Πιάτα που ξεχειλίζουν νοστιμιά και αγάπη σερβίρει η καλοσυνάτη μαγείρισσα κυρία Ντίνα. Γεύσεις αληθινές που σαν βάλσαμο αγκαλιάζουν το είναι σου. Σαρδελίτσα στα κάρβουνα, ντολμάδες, κουνελάκι στιφάδο, κεφτεδάκια αλλά και φασολάδα.

Ο Μπακαλόγατος
Φωκίωνος Νέγρη 72, Κυψέλη, 210 8216598
Όμορφο ταβερνάκι με νόστιμα μεζεδάκια και σπεσιαλιτέ από την Κάσο. Δοκίμασε οπωσδήποτε μακαρούνες με σιτάκα, κασιώτικο πιλάφι με κανέλα και κατσικάκι και τα αξεπέραστα ντολμαδάκια όπως φτιάχνονται στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων − είναι θρυλικά για το πολύ μικρό τους μέγεθος και τη νοστιμιά τους.

Μανώλης
Σάμου 1, Πολύδροσο, 210 6824342
Λειτουργεί από το 1975 και είναι μια σπιτική οικογενειακή ταβέρνα με νόστιμους μεζέδες, εξαιρετικά μαγειρευτά και κρεατικά, ενίοτε και ψάρια στη θράκα, φτιαγμένα με μαεστρία. Αυλή με ατμοσφαιρική αύρα που σε προδιαθέτει για το περιεχόμενο της κουζίνας: ρεβίθια στη γάστρα με κύμινο, μελιτζάνες ιμάμ, σουπιές με σπανάκι. Ονομαστές οι φιλεταρισμένες σαρδέλες στα κάρβουνα.

Κάππαρη
Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, 210 3450288

Σπιτική φροντίδα και νόστιμοι μεζέδες. Ξεχωρίζουμε τους μυρωδάτους ρεβιθοκεφτέδες και το επικό μελωμένο χοιρινό με δαμάσκηνα.

Βαρδής
Καισαρείας 9, πλατεία Υμηττού, 210 7629972

Αυθεντική ταβέρνα στον Υμηττό με την πατίνα του χρόνου ανέπαφη από το 1922. Εδώ θα απαγκιάσεις στα παλιά. Στην κουζίνα, η κυρία Μαρία και οι τρεις κόρες της μαγειρεύουν ωραία και παραδοσιακά. Τσιγαριαστό κατσικάκι με μελωμένη κρασάτη σάλτσα και φρέσκες τηγανητές πατάτες, κεφτεδάκια και συγκλονιστική γουρουνοπούλα.

Σούμα Κολοκύθι
Ιφιγενείας & Ομήρου 27, Άγιος Δημήτριος, 210 9766565

Κορυφαία είναι η σαλάτα με τις λεπτές φέτες κολοκύθι και αβοκάντο, μαριναρισμένα σε μια γευστικότατη σος και δεμένα με τριμμένη γραβιέρα. Μια μοντέρνα ταβέρνα που σε κερδίζει με το αφράτο μπιφτέκι ή τη σιγομαγειρεμένη μελωμένη πανσέτα.

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Σούμα Κολοκύθι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οικονόμου
Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, 210 3467555

Οινομαγειρείο που δεν χάνει ποτέ την αξία του στο χρηματιστήριο του καλού φαγητού. Όσοι το γνωρίζουν από παλιά δεν το αλλάζουν κι αυτοί που το μαθαίνουν τώρα εντυπωσιάζονται. Σπιτικοί λαχανοντολμάδες, χοιρινό με πρασοσέλινο και αρνάκι στον φούρνο με πατάτες.

Σαλματάνης
Συγγρού 18, Κηφισιά, 210 8015394

Η τέταρτη γενιά Σαλματάνη στο τιμόνι της ταβέρνας του 1920. Η κουζίνα και η σάλα ευωδιάζουν Ελλάδα. Συγκλονιστική χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και γέμιση σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια και φέτα. Λιμπιστικοί λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και σπιτικό χοιρινό λεμονάτο με πουρέ φρέσκιας πατάτας.

Λελούδας
Σαλαμινίας 8, Βοτανικός, 210 3464167

Μια ταβέρνα του 1928 που διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία των χρόνων της. Φαγητό σπιτικό, αληθινό. Με τη ρετσίνα θα συνοδεύσεις τραγανοτηγανισμένο μπακαλιάρο, μαμαδίστικα κεφτεδάκια, γαυράκι τηγανητό, χόρτα ζεστά και υπέροχα γιουβαρλάκια.

Θεσσαλία
Ελαιών 19, Κηφισιά, 210 8078837

Με παράδοση από το 1978, είναι μία από τις πιο γνωστές κλασικές επιλογές για ελληνικό φαγητό στην Κηφισιά. Εξωτερικός χώρος σε σκιερά πλατάνια και εσωτερικός με πέτρινο διάκοσμο. Το ρεπερτόριο της κουζίνας του ξεκινά από φροντισμένα μαγειρευτά και φτάνει σε μια μεγάλη ποικιλία κρεατικών στα κάρβουνα. Με ιταλική μαεστρία είναι φτιαγμένη η πίτσα στον ξυλόφουρνο, ο οποίος όμως φιλοξενεί και άλλες γευστικές δημιουργίες, όπως το γουρουνόπουλο ή το κατσικάκι.

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Θεσσαλία
Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ