ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πώς να αποκτήσετε σούπερ-μνήμη (χωρίς να πάθετε ηλεκτροπληξία)

0

Υπάρχουν κάποιες αποτελεσματικές, και άλλες όχι τόσο, μέθοδοι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας. Ένας μη ενδεδειγμένος τρόπος είναι να συνδέσετε ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο σας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της δραστηριότητας του ιπποκάμπου, δομή υπεύθυνη για τη δημιουργία και αποθήκευση των πρόσφατων αναμνήσεων. Αν και διεξάγονται κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα του, μην το δοκιμάσετε στο σπίτι, διότι κάποιοι επιπόλαιοι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, κινδυνεύοντας από ηλεκτροπληξία!

Δε θέλω, ωστόσο, να σας αποθαρρύνω εντελώς. Λύσεις υπάρχουν. Μία πρόσφατη δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Neuron υποστηρίζει την εκπληκτική αποτελεσματικότητα μίας -όχι και τόσο νέας- μεθόδου, που δεν περιλαμβάνει ηλεκτρόδια (επομένως δεν κινδυνεύετε), και βασίζεται στη στρατηγική απομνημόνευσης πληροφοριών οργανωμένων κατά μήκος μίας φανταστικής διαδρομής στον χώρο. 

Ο επίδοξος πρωταθλητής μνήμης, που καλείται να απομνημονεύσει και έπειτα να ανακαλέσει σωρεία νέων πληροφοριών, προσπαθεί να τις τοποθετήσει στον χώρο οραματιζόμενος μία δική του εικονική διαδρομή. Μάλιστα, αυτή η μέθοδος είναι ήδη γνωστή στους λάτρεις των βιβλίων του Arthur Conan Doyle Conan, με πρωταγωνιστή τoν Sherlock Holmes, ο οποίος όταν καλείτο να επιλύσει ένα μυστήριο, περιηγείτο στο εικονικό "παλάτι της μνήμης" του.

Διερευνήθηκαν οι μηχανισμοί που παρέχουν σούπερ-μνήμη σε πρωταθλητές αντίστοιχων αγωνισμάτων και διαπιστώθηκε ότι, ενώ η ανατομία του εγκεφάλου τους δε διαφέρει σε τίποτα από αυτή ενός καθημερινού ανθρώπου, η συνδεσμολογία μεταξύ των διαφορετικών περιοχών είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη.

Ο γνωστικός νευροεπιστήμονας δρ. Martin Dresler, του Κέντρου Γνωστικής Νευροαπεικόνισης Donders, εξηγεί ότι αυτό είναι εφικτό για όλους μας, και ο καθένας μπορεί να αποκτήσει μνήμη πρωταθλητή, μιας και η συνδεσιμότητα των νευρωνικών κυκλωμάτων είναι πλαστική και δύναται να ενισχυθεί με την παραπάνω μέθοδο. Τον ισχυρισμό τεκμηριώνει και η δημοσίευση της ερευνητικής του ομάδας.

Αρχικά, διερευνήθηκαν οι μηχανισμοί που παρέχουν σούπερ-μνήμη σε πρωταθλητές αντίστοιχων αγωνισμάτων και διαπιστώθηκε ότι, ενώ η ανατομία του εγκεφάλου τους δε διαφέρει σε τίποτα από αυτή ενός καθημερινού ανθρώπου, η συνδεσμολογία μεταξύ των διαφορετικών περιοχών είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη.

Συγκεκριμένα, ο έσω και ο ραχιαίος προμετωπιαίος φλοιός, που επιστρατεύονται, όταν προσπαθούμε να συσχετίσουμε νέες πληροφορίες με ήδη υπάρχουσες, εμφάνιζαν αυξημένη ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα, όπως και σύνδεση με πολλές άλλες σημαντικές για τη μνήμη περιοχές του εγκεφάλου.

Κατόπιν, ο δρ. Dressler αναρωτήθηκε: Εάν μία μέθοδος δύναται να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου καθημερινών ανθρώπων, τότε θα αποκτήσουν και αυτοί σούπερ-μνήμη;

Για να απαντήσει σε αυτό το ομολογουμένως ενδιαφέρον ερώτημα, στρατολόγησε 51 άτομα, τα οποία χώρισε σε 3 ομάδες:

  • οι συμμετέχοντες της πρώτης προπονήθηκαν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη,
  • οι συμμετέχοντες της δεύτερης εκπαιδεύτηκαν στη στρατηγική απομνημόνευση,
  • και οι συμμετέχοντες της τρίτης απλώς άραζαν!

Μετά από έξι εβδομάδες, οι ομάδες ελέγχθηκαν ξανά, και η δεύτερη, που είχε επιστρατεύσει τη μέθοδο στρατηγικής απομνημόνευσης του Sherlock Holmes, πέτυχε σημαντικά υψηλότερα σκορ στα τεστ μνήμης.

Ενώ αρχικά οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να συγκρατήσουν μόλις 26 λέξεις από τις συνολικά 72 που περιελάμβανε η λίστα- μόνο το 36%, δηλαδή- πλέον ήταν σε θέση να απομνημονεύσουν 62, ή το 86% του συνόλου. Επομένως, είχαν υπερδιπλασιάσει τη μνημονική τους ικανότητα!

Μετά τη διενέργεια νευροαπεικονίσεων, η ομάδα του δρ. Dressler εξηύρε ότι ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων άρχισε να πλησιάζει σημαντικά τα 25 πρότυπα συνδεσιμότητας νευρικών κυκλωμάτων που φέρουν και οι πρωταθλητές μνήμης.

Γι' αυτό, εάν η μνημονική σας ικανότητα δεν εξυπηρετεί τις υψηλές προσδοκίες σας, μην είστε ηττοπαθείς. Εάν τα κατάφεραν οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη -καθημερινοί άνθρωποι ως επί το πλείστον- με βεβαιότητα μπορείτε κι εσείς. Αρκεί να περιηγηθείτε στο δικό σας "παλάτι μνήμης"!

Follow me on Facebook

 

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ