6 λάθη που προκαλούν ή επιτείνουν τη δυσκοιλιότητα

6 λάθη που προκαλούν ή επιτείνουν τη δυσκοιλιότητα Facebook Twitter
Η καθιστική ζωή και η αποχή από κάθε είδους φυσικής άσκησης επιτείνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
1

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος, η καθιστική εργασία και η καθόλου ισορροπημένη διατροφή επιδρούν σαν βόμβες στο ανθρώπινο εντερικό σύστημα και δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα και παθήσεις, τα οποία για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μεταφράζονται σε εξαιρετικά κακή σχέση με την τουαλέτα. Ας υποθέσουμε ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Τι μπορούμε, ωστόσο, να κάνουμε για να μην επιτείνουμε το πρόβλημα; Ή ακόμη χειρότερα, ποια είναι τα λάθη που κάνουμε και δυσκολεύουμε τη ζωή μας και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου μας; 

1.

Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων 

Σύμφωνα με την Toyia James-Stevenson, γαστρεντερολόγο, καθηγήτρια στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, οι επεξεργασμένες τροφές και οτιδήποτε βιομηχανικά συσκευασμένο είναι γεμάτο με υδατάνθρακες που ενισχύουν την προσπάθεια συντήρησης του τροφίμου. Ωστόσο, όλη αυτή η ποσότητα υδατανθράκων που καταλήγει στο έντερό μας, το βλάπτει με μία σειρά από τρόπους, που εμείς τους μεταφράζουμε ως δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, πόνο στην κοιλιακή χώρα και τελικά με μακρά διαστήματα ακανόνιστων ή προβληματικών κενώσεων.  

2.

Αλκοόλ και καφεϊνη 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ, ειδικά το πρωί, βοηθά την ομαλή λειτουργία του εντέρου τους. Οι επιστήμονες πάλι δεν είναι καθόλου σίγουροι γι' αυτό, ενώ ειδικά για την κατανάλωση αλκοόλ -έξω από τα επιτρεπόμενα όρια- δεν έχουν και πολλά ενθαρρυντικά να προσθέσουν. Τόσο ο καφές και τα υποκατάστατα του, όσο και τα αλκοολούχα ποτά θεωρούνται υπεύθυνα για μία σειρά παθήσεων του εντερικού συστήματος. Σύμφωνα με τον Bhavesh Shah, διευθυντή και χειρουργό του Τμήματος Γαστρεντερολογίας του Memorial Medical Center «η κατανάλωση αλκοόλ αναστέλλει την αντιδιουρητική ορμόνης (ADH) και με τον τρόπο αυτό προκαλεί διούρηση. Αυτό με τη σειρά του, οδηγεί σε αφυδάτωση, κάτι που μπορεί να κάνει ακόμη πιο έντονα τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Η καφεΐνη από την άλλη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα, αυτό της διάρροιας, ωστόσο και πάλι δημιουργεί ταραχή και μετά από καιρό δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των κενώσεων». 

3.

Αποχή από κάθε είδους άσκηση / κακή στάση σώματος 

Η καθιστική ζωή και η αποχή από κάθε είδους φυσικής άσκησης επιτείνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Ακόμη και ένα 30 λεπτά έντονου περπατήματος μέσα στη μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συμβάλλει στην καλή κατάσταση τόσο του σώματος όσο και του εντερικού συστήματος.

4.

Συμπληρώματα σιδήρου ή ασβεστίου 

Τα συμπληρώματα διατροφής, αλλά κυρίως ο σίδηρος ή τα χάπια ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, επίσης. Σύμφωνα με την Joann Kwah,γαστρεντερολόγο και καθηγήτρια στην ιατρική σχολή Montefiore στη Νέα Υόρκη, όλα τα παραπάνω επιβραδύνουν τη λειτουργία του εντερικού συστήματος, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την επίσκεψη -αυτού που τα λαμβάνει- στην τουαλέτα. 

5.

Κατάχρηση αναλγητικών και άλλων φαρμάκων 

Η κατανάλωση αναλγητικών για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι επίσης πηγή του συγκεκριμένου προβλήματος. Επίσης, επιβραδύνουν τη λειτουργία του εντερικού συστήματος. 

6.

Χρόνια χρήση υπακτικών 

Το τελευταίο διάστημα θα έχετε παρατηρήσει την όλο και μεγαλύτερη διαφήμιση ήπιων υπακτικών που εξασφαλίζουν -σε περίπτωση παρατεταμένης δυσκολίας στις κενώσεις- την σχετικά άμεση επίσκεψη στην τουαλέτα. Ωστόσο, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αυτών των χαπιών ή σε υγρή μορφή βοηθημάτων, καθώς μετά από μεγάλο διάστημα χρήσης έχει παρατηρηθεί ότι ατροφεί η κινητικότητα του εντέρου, επιτείνοντας το πρόβλημα. Η James-Stevenson πάλι προτείνει την κατανάλωση φυσικού χυμού δαμάσκηνων σε τακτά χρονικά διαστήματα, που παρέχει το ίδιο αποτέλεσμα και χωρίς τις συνέπειες της λήψης υπακτικών. 

Με στοιχεία από το Prevention.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Από προσωπική εμπειρία,καταθέτω πως ο ψυχογενής παράγων έχει εξίσου σημασία:για όσο έμενα με την οικογένεια,οπότε και έπρεπε να κανονίζω τις εκκενώσεις μου σε σχέση με τους άλλους,ήμουν δυσκοίλιος,οταν έμεινα μόνος μου σε δικό μου σπίτι,μου πέρασε.