Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου

Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου Facebook Twitter
Η Ελένη Ξένου σε ένα από τα γυρίσματα
0

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η ανακάλυψη της online ταξιδωτικής εκπομπής της Κύπριας δημοσιογράφου Ελένης Ξένου στο YouTube. Η σειρά ονομάζεται Bus Diaries και είναι μια ολιγόλεπτη καταγραφή ενός ταξιδιού με δημόσιο λεωφορείο σε προορισμούς λιγότερο γνωστούς στη Κύπρο.

Η αλήθεια είναι πως αρχικά η ιδέα της χρήσης του λεωφορείου ως μεταφορικό μέσο ξενίζει. Το επιβεβαιώνει και η ίδια η συν-δημιουργός της σειράς ότι στο νησί η πλειοψηφία του κόσμου δεν είναι εξοικειωμένη με την δημόσια συγκοινωνία. Δεν χρησιμοποιούν πολύ το λεωφορείο και ούτε είναι μέσα στην κουλτούρα του Κύπριου να ταξιδεύει με αυτό. «Ο καθένας προτιμά τις διαδρομές με το αμάξι του και στερεί έτσι από τον εαυτό του την δυνατότητα να εκτεθεί σε μια νέα περιπέτεια. Και όταν λέω περιπέτεια εννοώ τις τυχαίες συναντήσεις, τις ιστορίες που ακούς από τους συνεπιβάτες, την δυνατότητα να γνωρίσεις κόσμο και να μιλήσεις αλλιώς μαζί τους από ό,τι ποτέ θα φανταζόσουν και την ευκαιρία να οξύνεις την παρατηρητικότητα σου. Το λεωφορείο είναι ένα μέσο το οποίο σου προσφέρει το πεδίο για πολλούς συνειρμούς και συμβολισμούς. Είναι τόσο γειωμένο σε μια καθημερινότητα που γι'αυτό ακριβώς έχει τις προδιαγραφές να αποκτήσει μια ποιητική διάσταση. Επέλεξα το λεωφορείο γι'αυτό ακριβώς τον λόγο. Αλλά και γιατί όπως σου είπα και πριν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου σαν ταξιδιώτη. Πάντα σε όποια χώρα κι'αν υπήρξα ταξίδευα με το λεωφορείο, ακόμα και στα πιο υποανάπτυχτα μέρη όπου συνεπιβάτες μου ήταν μέχρι και...κότες», μου εξηγεί η Ελένη Ξένου.

H εκπομπή ανακαλύπτει και επισκέπτεται χωριά της Κύπρου που διατηρούν ακόμα την αυθεντικότητα τους και στα οποία η φύση έχει καθοριστικό ρόλο είτε γιατί είναι κοντά σε υπέροχες παραλίες είτε γιατί συνδέονται με μαγικά μονοπάτια της φύσης.

Η ιδέα για τo Bus Diaries ξεκίνησε όταν η Ελένη Ξένου και ο σύντροφός της και σκηνοθέτης της εκπομπής Χριστόφορος Ροδίτης συνειδητοποίησαν πόσο πολύ τους άρεσε να ταξιδεύουν με λεωφορείο στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. «Νιώθουμε πως μέσα από αυτό μπορείς να αισθανθείς καλύτερα την αυθεντική γεύση ενός τόπου και να παρατηρήσεις τους ανθρώπους του μέσα στις αλήθειες της καθημερινότητας τους. Ανέκαθεν έγραφα ταξιδιωτικά ημερολόγια. Τώρα αυτά τα ημερολόγια απέκτησαν εικόνα και ήχο».

Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου Facebook Twitter

Στα Bus Diaries δεν βλέπουμε αμιγώς τουριστικά και τα μέρη, τα χωριά ή η κάθε διαδρομή δεν προσεγγίζεται με την «γραφική» προδιάθεση που έχουν συνήθως οι τηλεοπτικές εκπομπές. Αντιθέτως ανακαλύπτει και επισκέπτεται χωριά της Κύπρου που διατηρούν ακόμα την αυθεντικότητα τους και στα οποία η φύση έχει καθοριστικό ρόλο είτε γιατί είναι κοντά σε υπέροχες παραλίες είτε γιατί συνδέονται με μαγικά μονοπάτια της φύσης.

«Είμαστε και οι δύο on the road ιδιοσυγκρασίες. Μας αρέσει να είμαστε ανοιχτοί στο τυχαίο και στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει μια περιπέτεια. Την ίδια ώρα θέλαμε να ταξιδέψουμε στον τόπο μας και να τον εξερευνήσουμε όπως εξερευνούμε μια ξένη χώρα. Με μια περιέργεια σχεδόν παιδική και με μια χύμα διάθεση για περιπλάνηση. Και το λεωφορείο ήταν το πιο κατάλληλο μέσο», λέει η Ελένη Ξένου.

 

Βus Diaries - Mουτουλλάς

«Μ' αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους και να κρυφακούω τις ιστορίες του. Μ' αρέσει να παρατηρώ τις εκφράσεις τους. Ηλικιωμένοι που γελάνε σε μικρά παιδάκια, ασιάτισσες με τεράστια χρυσοποίκιλτα γυαλιά ηλίου, φοιτητές, τουρίστες με σακίδια, λατιναμερικάνοι που εργάζονται στα Ηνωμένα Έθνη, συνταξιούχοι Εγγλέζοι που διαμένουν εδώ. Το πάζλ της κυπριακής πραγματικότητας που δεν βγαίνει συχνά στην επιφάνεια. Διάφορες εικόνες αντιφατικές μεταξύ τους αλλά που συνθέτουν αυτό το πολύ γοητευτικό πάζλ και αποκαλύπτουν μια άλλη πτυχή της Κύπρου με την οποία πολλοί δεν είναι εξοικειωμένοι γιατί ξεφεύγει από την περιορισμένες εικόνες των συνηθειών τους. Ακούω ένα σωρό αλλιώτικες ιστορίες οι οποίες μοιάζουνε ξέχωρες αλλά στην ουσία δεν είναι», λέει με ενθουσιασμό Ελένη Ξένου.

Αν μας μπορούσε να διαλέξει μόνο ένα μέρος για να μας προτείνει για εκδρομή την Άνοιξη στην Κύπρο θα διάλεγε τον Πωμό. «Εκεί, όπως λέω και στο αντίστοιχο φιλμάκι, ο αέρας του βουνού ραντίζεται από το αλάτι της θάλασσας και κάθε χρώμα έχει την δική του μυρωδιά.»

 

Βus Diaries - Πωμός

Info:

Κάθε επεισόδιο των Bus Diaries διαλέγει να ταξιδεύει με συνθέσεις και τραγούδια Κύπριων μουσικών (ως επί τo πλείστoν)
Μπορείτε να βλέπετε τα καινούρια επεισόδια του Bus Diaries εδώ

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT