0
LIFO PICKS

Η Μάρτα Μινούχιν χτίζει στο Κάσελ τον Παρθενώνα της από 100.000 απαγορευμένα βιβλία

Με αφορμή την ανέγερση του πολυσυζητημένου Παρθενώνα των Βιβλίων τον προσεχή Ιούνιο στο Κάσελ, ενός ακριβούς αντιγράφου του πραγματικού, κατασκευασμένου εξ ολοκλήρου με βιβλία που είχαν κάποτε, για κάποιον λόγο, απαγορευτεί –«θα εντυπωσιαστείτε, ψάχνοντας, από τον αριθμό τους αλλά και από τις αιτίες που τα κατέστησαν απαγορευμένα», καθώς λέει η ίδια στο σχετικό βίντεο-κάλεσμα, αναζήτησα τη θρυλική δημιουργό που συγκαταλέγεται στις αντιπροσωπευτικότερες μορφές της εφήμερης, της εννοιολογικής αλλά και της ψυχεδελικής τέχνης. Όχι άδικα ο «Economist» θεωρεί τον Παρθενώνα των Βιβλίων ένα από τα σπουδαιότερα και πλέον αναμενόμενα καλλιτεχνικά έργα του 2017.

Χρειάζονται τουλάχιστον 100.000 βιβλία προκειμένου να υλοποιηθεί ο εν λόγω Παρθενώνας, βιβλία που θα προμηθεύσει το ίδιο το κοινό σε Γερμανία και Ελλάδα. Όσοι ευαισθητοποιηθείτε στο κάλεσμα της Μάρτα, είτε επαγγελματίες είτε ιδιώτες, μπορείτε να προσκομίσετε ή να αποστείλετε υλικό στην ΑΣΚΤ (Πολυτεχνείο, αίθουσα Πρεβελάκη), στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας), στο Δημαρχείο της Αθήνας καθώς και στις εκδόσεις Μεταίχμιο και Ψυχογιός, που μαζί με τις εκδόσεις Πατάκη, Καστανιώτη και Άγρα ήταν οι πρώτες που ανταποκρίθηκαν. Υπόψη ότι η εγκατάσταση θα δεσπόζει έξω από το Fridericianum, την «καρδιά» της Documenta, που μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στέγαζε την Κρατική Βιβλιοθήκη της Έσσης, έξω από την οποία τον Μάιο του 1933 οι ναζί έκαψαν περίπου 2.000 «αντιγερμανικά» βιβλία, ενώ το 1941 έγινε στόχος συμμαχικών βομβαρδιστικών, με αποτέλεσμα τα σχεδόν 350.000 βιβλία που στέγαζε να γίνουν παρανάλωμα του πυρός.

Η Συνέχεια της συνέντευξης της Μάρτας Μινούχιν στον Θοδωρή Αντωνόπουλο εδω

 

Κάλεσμα δωρεάς βιβλίων για το έργο The Parthenon of Books

από το site της documenta 14

 

Η λογοκρισία, η δίωξη συγγραφέων και η απαγόρευση των κειμένων τους, πολιτικά υποκινούμενες και με στόχο να επηρεάσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τα σώματά μας, εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα φαινόμενα.
Το έργο The Parthenon of Books της Marta Minujín είναι ένα σύμβολο ενάντια στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους. Η Αργεντίνα καλλιτέχνις Marta Minujín και η documenta 14, μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης συλλέγουν για την πραγματοποίηση του έργου βιβλία που βρίσκονται και πάλι σήμερα σε νόμιμη κυκλοφορία, μετά από χρόνια απαγόρευσης, ή κυκλοφορούν ελεύθερα σε ορισμένες χώρες και απαγορεύονται σε άλλες. Ο καθένας μπορεί να δωρίσει βιβλία αποτελώντας έτσι μέρος αυτού του καλλιτεχνικού έργου.
Η εγκατάσταση με τίτλο The Parthenon of Books θα παρουσιαστεί στο Κάσελ ως ρέπλικα του ναού της Ακρόπολης των Αθηνών, ο οποίος συμβολίζει το αισθητικό και πολιτικό ιδεώδες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου. Έως 100.000 βιβλία από όλο τον κόσμο, απαγορευμένα σήμερα ή στο παρελθόν, χρειάζονται προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ, στο ίδιο σημείο όπου στις 19 Μαΐου του 1933 στο πλαίσιο της λεγόμενης «Δράσης Κατά του Αντιγερμανικού Πνεύματος» ρίχτηκαν στην πυρά περίπου 2.000 βιβλία. Το 1941, στο Fridericianum, το οποίο εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν ως βιβλιοθήκη, ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα άλλη μια συλλογή περίπου 350.000 βιβλίων.
Το έργο The Parthenon of Books της Minujín αντλεί την καταγωγή του από την εγκατάσταση του 1983 με τίτλο El Partenón de Libros, την οποία είχε παρουσιάσει λίγο μετά την κατάρρευση της πολιτικο-στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή. Η εγκατάσταση αποτελούνταν από τα βιβλία που είχαν απαγορευτεί από την χούντα. Μετά από πέντε ημέρες κατά τις οποίες το έργο παρέμεινε σε δημόσια θέα, δύο γερανοί έγειραν το κτίριο ελαφρώς προς τη μία μεριά, επιτρέποντας στους θεατές να αφαιρέσουν τα βιβλία και να τα πάρουν μαζί τους. Μια δημόσια δράση αφιερωμένη στην επιστροφή στην κυκλοφορία των άλλοτε απαγορευμένων βιβλίων σχεδιάζεται και για τον Παρθενώνα στο Κάσελ στο τέλος της documenta 14.
Η Marta Minujín και η documenta 14 προσκαλούν το κοινό, τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία για το έργο The Parthenon of Books (O Παρθενώνας των βιβλίων), αποτελώντας έτσι και οι ίδιοι μέρος του έργου.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΒΙΒΛΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΡΙΣΩ;
Αυτή η σύντομη λίστα με πάνω από 170 τίτλους βιβλίων, που έχουν απαγορευθεί σήμερα ή στο παρελθόν, και πολλά από αυτά πλέον συγκαταλέγονται μεταξύ των κλασικών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, είναι ενδεικτική της διεθνούς έκτασης της λογοκρισίας. Η παρακάτω λίστα συμπεριλαμβάνει μια επιλογή αυτών των βιβλίων. Τα βιβλία που μπορούν να δωριστούν δεν είναι απαραίτητο να έχουν εκδοθεί κατά την χρονική περίοδο της απαγόρευσής τους. Η documenta 14 δέχεται δωρεές νέων και πρωτότυπων εκδόσεων καθώς και πολλαπλά αντίτυπα του ίδιου τίτλου.
Σε συνεργασία με την καθηγήτρια Dr. Nikola Roßbach, τον επισκέπτη καθηγητή Dr. Florian Gassner και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κάσελ έχει σχηματιστεί μία λίστα απαγορευμένων βιβλίων από όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνει ήδη περισσότερους από 70.000 τίτλους και την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ. Κατά τη διάρκεια του έργου αυτή η λίστα θα ανανεώνεται τακτικά.


Αϊνστάιν, Άλμπερτ: Η Θεωρία της Σχετικότητας
Αριστοφάνης: Λυσιστράτη
Βάργκας Λιόσα, Μάριο: Η Θεία Χούλια και ο Γραφιάς
Βολταίρος: Καντίντ ή Η Αισιοδοξία
Γκαίτε, Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον: Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου
Γκαρθία Λόρκα, Φεντερίκο: Ποιητής στη Νέα Υόρκη
Γκομπρόβιτς, Βίτολντ: Φερντυντούρκε
Γκόρντιμερ, Ναντίν: Οι Άνθρωποι του Τζούλι
Θερβάντες, Μιγκέλ ντε: Ο Δον Κιχώτης
Καζαντζάκης, Νίκος: Ο Τελευταίος Πειρασμός
Κάρολ, Λιούις: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων
Κάφκα, Φραντς: Η Μεταμόρφωση
Κέστνερ, Έριχ: Φάμπιαν. Η Ιστορία ενός Ηθικολόγου
Κοέλο, Πάουλο: Ο Αλχημιστής
Κούντερα, Μίλαν: Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι
Μακιαβέλι, Νικολό: Ο Ηγεμόνας
Μαν, Τόμας: Οι Μπούντενμπροκ
Μαρξ, Καρλ και Ένγκελς, Φρίντριχ: Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος
Μούζιλ, Ρόμπερτ: Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Ταίρλες
Μπράουν, Νταν: Κώδικας Da Vinci
Μπρεχτ, Μπέρτολτ: Η Όπερα της Πεντάρας
Μυριβήλης, Στρατής: Η Ζωή εν Τάφω
Νερούδα, Πάμπλο: Είκοσι Ερωτικά Ποιήματα και Ένα Τραγούδι χωρίς Καμμιάν Ελπίδα
Όργουελ, Τζωρτζ: Η Φάρμα των Ζώων
Παστερνάκ, Μπορίς: Δόκτωρ Ζιβάγκο
Ρεμάρκ, Έριχ Μαρία: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπον
Ρούσντι, Σαλμάν: Σατανικοί Στίχοι
Σαιντ-Εξυπερύ, Αντουάν ντε: Ο Μικρός Πρίγκιπας

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΡΙΣΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ;
Μπορείτε να στείλετε βιβλία μέσω ταχυδρομείου ή φέρνοντας τα οι ίδιοι στα γραφεία της documenta 14, είτε στην Αθήνα είτε στο Κάσελ. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τις παρακάτω ταχυδρομικές διευθύνσεις:


documenta 14 στο Πάρκο Ελευθερίας
Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
Για το έργο The Parthenon of Books
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας
11521 Αθήνα
documenta 14 στο Πολυτεχνείο
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Αίθουσα Πρεβελάκη
Για το έργο The Parthenon of Books
Πατησίων 42
10682 Αθήνα


documenta 14
documenta und Museum Fridericianum gGmbH
Attention: The Parthenon of Books
Friedrichsplatz 18
D-34117 Kassel


Περισσότερες πληροφορίες για άλλα σημεία δωρεάς στην Αθήνα και στο Κάσελ καθώς και το έντυπο δωρεάς μπορείτε να βρείτε εδώ. Θα σας παρακαλούσαμε να συμπληρώσετε αυτή τη φόρμα και να την συμπεριλάβετε στη δωρεά των βιβλίων σας. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάσελ, τα προσφερόμενα βιβλία θα ελεγχθούν, θα επικυρωθούν και θα καταλογογραφηθούν. Η δωρεά περισσότερων αντιτύπων του ίδιου βιβλίου ενθαρρύνεται ρητά.
Η Marta Minujín και η documenta 14 σας ευχαριστούν για την υποστήριξή σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το έργο ή για τη δωρεά σας, θα χαρούμε να σας παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες. Αν η δωρεά των βιβλίων σας υπερβαίνει τα 500 κιλά, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας πριν την αποστολή.
Τηλέφωνο Αθήνα: +30 210 300 406 9
Τηλέφωνο Κάσελ: +49 (0)561 707 277 27
Email: [email protected]

 

Lifo Picks

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ