Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα

Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα Facebook Twitter
0
Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η τεχνογνωσία του καλού κοκτέιλ περνά στο απλό ποτό. Οι επαγγελματίες έχουν τη γνώση και πλέον τη χρησιμοποιούν και σε ένα απλό ποτό. Εκλείπει σιγά-σιγά το «wow factor» και αυτό που θα μείνει είναι το να πηγαίνεις σε ένα μπαρ και να πίνεις ένα τζιν τόνικ πολύ ιδιαίτερο.


Sustainable Bars / Bottled Cocktails

Δημοφιλής τάση στα cocktail bars του εξωτερικού, η οποία έρχεται σταδιακά και στη χώρα μας. Τα μπαρ φροντίζουν πλέον να μην πετούν τίποτε από τις πρώτες ύλες τους. Για παράδειγμα, η φλούδα ενός lime που μόλις έχει στυφτεί δεν πετιέται, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει ένα μείγμα ή για γαρνίρισμα.

Επίσης, πολλά κοκτέιλ εμφιαλώνονται πλέον. Αυτό επιτρέπει στον bartender να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ με ακριβείς αναλογίες στα συστατικά, καθώς επίσης και να περιορίσει την οποιαδήποτε φύρα κατά την παρασκευή του. Το κυριότερο ωστόσο είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης πάγου. Εμφιαλώνοντας ένα κοκτέιλ, παραλείπεται ουσιαστικά το βήμα της ανάδευσης με πάγο, που έπειτα πετιέται. Κατά την παρασκευή του κοκτέιλ, επίσης, ο bartender μπορεί να υπολογίσει αυτό που θα έπαιρνε το κοκτέιλ σε νερό από τη χρήση του πάγου (περίπου το 10-15% του όγκου) και αντ' αυτού να χρησιμοποιήσει ένα άλλο υλικό, είτε αρωματισμένο νερό είτε κάποιο άλλο συστατικό. Έτσι, στον πελάτη προσφέρεται ένα κοκτέιλ με μεγαλύτερη σταθερότητα.


Multi layering

Στο πλαίσιο του sustainability εμπίπτει και το multi layering. Για παράδειγμα, από ένα σταφύλι μπορεί να φτιάξει κανείς ένα κοκτέιλ χρησιμοποιώντας όχι μόνο τον χυμό αλλά και τη φλούδα του, ακόμα και το κουκούτσι του. Μεγάλο trend, επίσης, αυτήν τη στιγμή είναι το αλάτι, καθώς και τα πιο botanical κοκτέιλ.Ακόμη, τάση θεωρούνται τα Low ABV κοκτέιλ, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς και τα mocktails, κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα γευστικά από ένα κανονικό κοκτέιλ, αν συνδυαστούν έξυπνα τα σωστά υλικά.


Τελευταία παίζουν πολύ και τα local ingredients

Μια ακόμη τάση είναι να επιλέγει ο καταναλωτής τα συστατικά του κοκτέιλ του. Οι κατάλογοι των cocktail bars θα προσαρμοστούν στο νέο αυτό μοντέλο, δίνοντας στον πελάτη επιλογές στη σύνθεση του κοκτέιλ του.
Αθηναϊκά μπαρ που αγκαλιάζουν πολλές από τις παραπάνω τάσεις, σύμφωνα με τον Χρήστο Χουσέα, εκτός φυσικά από το ίδιο το 42, είναι τα: Baba Au Rum, Gin Joint, Clumsies.

Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Χρήστος Χουσέας προτείνει:

Derby Daiquiri (the 42 way)

Υλικά
45 ml homemade rum blend
(Plantation Guyana, Plantation Jamaica, Angostura 1824, El Dorado 15)

30 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι

15 ml φρεσκοστυμμένος χυμός lime

15 ml σπιτικό σιρόπι φρουκτόζης 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM